POVEĆALI IZVOZ

Prihod buzetskih tvrtki lani dosegao 1,6 milijardi kuna

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

FINA je na zahtjev Grada Buzeta izradila pregled osnovnih financijskih rezultata poduzetnika na buzetskom području kojim doduše nisu obuhvaćeni obrtnici, već obveznici predaje godišnjih financijskih izvješća, a takvih je za 2018. godinu bilo 264

 

Ukupni prihod svih buzetskih tvrtki lani je bio oko 1,56 milijardi kuna što je za osam posto više nego prethodne godine, dok je dobit tvrtki prije oporezivanja u istom razdoblju sa 55,8 skočila na 61,9 milijuna kuna i narasla za 11 posto.

Prema obvezi predaje godišnjih financijskih izvješća, a rok za prošlu godinu bio je do kraja lipnja ove godine, FINA je na zahtjev Grada Buzeta izradila pregled osnovnih financijskih rezultata poduzetnika na buzetskom području kojim doduše nisu obuhvaćeni obrtnici, već samo obveznici predaje godišnjih financijskih izvješća, a takvih je za 2018. godinu 264, odnosno 22 više nego prethodne godine.

 S dobitkom poslovala 191 tvrtka 

S dobitkom je poslovala 191 tvrtka, s gubitkom 73. Gubitak je narastao za oko 60 posto, no uglavnom se to odnosi na jednu tvrtku koja dugi niz godina nema zaposlenih i nalazi se pred gašenjem.

- Izuzme li se taj gubitak, buzetsko gospodarstvo lani je barem što se ovih brojaka tiče raslo značajnijom stopom nego je to bilo prethodnih godina te je osim u broju zaposlenih, raslo u svim segmentima, komentar je gradonačelnika Siniše Žulića.

Bilježi se naime pad broja zaposlenih, za razliku od pretprošle godine kada ih je bilo 2.605, lani ih je bilo 2.516. Pretpostavka je da su se zaposlili u nekim drugim sektorima, da li kod obrtnika, ili kod tvrtki koje nemaju sjedište na buzetskom području ili pak u svom mjestu stanovanja. 

Porast plaća u zadnjih desetak godina 

Neovisno o manjem broju zaposlenih, lani je zabilježen najznačajniji rast plaća u zadnjih desetak godina tako je za plaće 2018. godine ukupno izdvojeno 174,8 milijuna kuna , odnosno oko 10 posto više nego prethodne godine. Prosječna neto plaća po zaposlenom narasla je s 5.121 kunu na 5.791 kunu ili za 13,1 posto što je značajno povećanje.

Za 10 posto povećan je izvoz buzetskih tvrtki koji je u 2018. godini dosegao 493 milijuna kuna. Najznačajniji izvoznik i dalje je Cimos. Broj investitora više manje je isti, no investicije u novu dugotrajnu imovinu, u zgrade, objekte, u opremu, iznosile su 95,8 milijuna kuna što je 63 posto više nego godinu dana ranije.

Najviše tvrtki na buzetskom području bavi se trgovinom na veliko i malo, popravkom motornih vozila i motocikala, ta grupacija obuhvaća 77 tvrtki, potom slijedi prerađivačka industrija s 57 tvrtki. Na buzetskom području su 232 mikro poduzetnika, 23 mala, sedam srednje velikih te dva velika, Cimos i Istarski vodovod.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini