IN MEMORIAM

Preminuo Bavarac koji je pokrenuo naturizam u Istri

| Autor: Glas Istre
Ludwig Goetz

Ludwig Goetz


U 96. godini života preminuo je jedan od velikih zaljubljenika u porečki, istarski i hrvatski naturizam, Ludwig Goetz, predsjednik BBV (Bayerischen Naturisten Verband) iz Nuernberga.

Bio je najvatreniji pomagač i donator Poreča za vrijeme Domovinskog rata, 1991. i 1992. godine, za što je dobio i priznanja ondašnjih gradskih dužnosnika Steve Žufića i Mira Dodića.

Posjećivao je stotinjak puta Koversadu, Istru Funtana, Solaris, Uliku, Valaltu, a prvi je odmor proveo još daleke 1955. godine na otočiću Koversada, u vrijeme kada je bio turistički netaknut. Bavarci su samo desetak godina nakon Drugog svjetskog rata, na njegovu preporuku, otkrivali Istru i Poreštinu. Njegovom zaslugom je kasnije Ruddolf Halbig 1957. godine kod predsjednika Narodnog odbora Općine Poreč Dušana Rakovca zagovarao otvaranje naturističkog kampa Koversade.

Njegovom zaslugom su Bavarci još odonda, kao i dandanas, najbrojniji naturisti u Istri i čitavoj Hrvatskoj. Bio je inicijator i organizator tradicionalnih naturističkih skupova "Alpe Adria" koji se svake godine, pa i ove, održavaju u Solarisu u mjesecu lipnju. Starije generacije direktora naturističkih kampova Poreštine bili su njegovi studenti, on ih je upućivao, pomagao i zagovarao kako da prilagode svoju ponudu naturistima. Ali sjećat ćemo ga se i ponajviše kao prijatelja koji je nakon toliko godina druženja s nama, uhvatio i dio našeg mentaliteta.

Zbog toliko toga dobrog i ljubavi prema ovom kraju koji mu je bio druga domovina, velika mu hvala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini