15. godišnjica od osnivanja

PREGOVARAČKI TIMOVI SPECIJALNE POLICIJE ZA KRIZNE SITUACIJE U VALBANDONU: "Sjećam se jedne intervencije tijekom koje smo uspjeli odvratiti 16-godišnjeg mladića od suicida…"

Policijski pregovarači su do sada, uz obavljanje redovnih zadaća iz djelokruga rada specijalne policije, isključivo pregovorima uspješno riješili preko 200 kriznih situacija srednjeg i visokog rizika. Ponosni smo na činjenicu da su time spašeni brojni ljudski životi, poručio je zapovjednik Specijalne policije Alen Klabot

| Autor: Marcello ROSANDA
Franjo Filipovic, voditelj pregovarača specijalne policije

Franjo Filipovic, voditelj pregovarača specijalne policije


Prijetnja samoubojstvom je daleko najčešća krizna situacija kojom se bave pregovarači iz hrvatske specijalne policije, ali i njihovi kolege u svijetu. Od svih intervencija, 90 posto su prijetnje suicidom, otkriva nam voditelj pregovarača hrvatske specijalne policije Franjo Filipović koji veli da, na sreću, kod nas gotovo da i nema terorističkih napada.

- Sjećam se jedne intervencije tijekom koje smo uspjeli odvratiti 16-godišnjeg mladića od suicida. Bio je strahovito ozbiljan u svojoj namjeri, a svi parametri su jasno pokazivali da je vrlo blizu tog čina. Nije nam davao prostora za utjecaj i čak se tri puta pozdravljao s nama i bio u niskom startu da skoči sa zgrade. Bilo je tu i puno, uvjetno rečeno, težih intervencija kao što je približavanje jednoj ambasadi s 500 litara benzina uz prijetnju samozapaljenjem, prisjeća se Filipović.

- Mi osobi moramo pružiti nekakvu slamčicu, utočište, realan izlaz iz bezizlazne situacije. Moramo definitivno imati i širinu u znanju, primjerice u kaznenom zakonu, ne bi li osobi u krizi pomogli u pronalaženju racionalnog odgovora na njegove eventualne probleme. Moguće je da ta osoba još uvijek nije počinila nikakav krimen, a mi smo tu da joj pomognemo u ispravnom rasuđivanju, objašnjava on.

Odlike pregovarača

No, koji je najtočniji opis jednog prosječnog pregovarača? Kada običnog čovjeka pitate što rade i kakvi moraju biti pregovarači specijalne policije, on će zasigurno reći da su to, prije svega, vrsni psiholozi. Međutim, naš sugovornik tvrdi suprotno, a njegova funkcija i iskustvo, iz kojih proizlazi autoritet u tom području, nalažu nam da mu vjerujemo.

- To je samo utabana teza koja nema uporišta. Radili smo s najboljim psiholozima i psihijatrima, te je upravo njihov zaključak da ovaj posao, na ovakav način, oni ne bi mogli raditi. Od deset psihologa, dva bi bila dobri pregovarači, a od deset specijalaca s iskustvom i odgovarajućom obukom sedam bi bili uspješni u kriznom pregovaranju. Proces obuke je vrlo rigorozan, a fizička snaga i performanse definitivno nisu najvažniji parametar, objašnjava nam 42-godišnji Filipović dok nam pokazuje svu silu tehnike i opreme koju smo, bar do sada, vidjeli samo ni u boljim akcijskim filmovima.

Glavna atrakcija su pokretni pregovarački stožeri, kombiji koji mogu djelovati kao i čitav stacionarni stožer opremljen svim tehnologijama. Jednostavno, sve što pregovarači inače rade iz stožerne zgrade, u slučaju nužde mogu iz ovih kombija. To su vozila iz kojih raspolažu svim informacijama, oni su i audio-video namjene pa u njima mogu, uz snimke dronova i svih kamera, u realnom vremenu, pratiti i termalne slike iz takozvanih mosquito uređaja.

Ti kombiji imaju i multimedijsku namjenu koja omogućava prihvat svih mogućih informacija iz medija, društvenih mreža, budući da je u tom poslu jedan od ključnih alata upravo - izvor informacija.

Jedno vozilo može objediniti sve namjene, a raspoređeni su po jedan u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, tako da u najkraćem mogućem roku mogu stići na teren u svojem užem području. Ukratko, Osijek može raditi ono što radi Zagreb u svako doba, te ima jednaku opremu i obučeno ljudstvo.

Filipović nam je pokazao i čitavu opremu, od sustava prvih pregovaračkih telefona američke proizvodnje, do najmodernije tehnologije švedske proizvodnje. Demonstrirao nam je i funkcioniranje takozvanog eyeballa, u prijevodu očna jabučica, malenu lopticu veličine šake koja se, između ostalog, može okretati 360 stupnjeva, a moguće ju je ubaciti u željenu prostoriju ili na teren te preko nje dobiti sliku i konfiguraciju terena. Tu je i sva sila sitne tehnike, poput minikamera, termalnih kamera, fotoaparata, stetoskopa, boroskopa koji sežu i u najsitnije otvore, ali i kamera čiji pogled seže i do 11 kilometara.

Filmski sustav

Gotovo filmski je i sustav veza koji omogućava da rukovoditelj akcije ima mogućnost za donošenje odluka u realnom vremenu. Dakle, pregovarači rade posao preko sustava stacionarne veze, dok rukovoditelj može, ako je to potrebno, iz svog doma slušati pregovore i izdati zapovijed. Tu je i sustav omogućava da pojedinca, ukoliko je to potrebno, potpuno izoliraju od kontakta s medijima ili trećim osobama koji mu remete mir i izazivaju problem u komunikaciji s pregovaračem.

Nezaobilazna ali manje korištena oprema je, dakako, i vatreno oružje. Osobno naoružanje, kratke strojnice i, naravno, balistička zaštita. Pregovaranje je, podsjeća Filipović, nenasilno rješavanje krizne situacije što je i dokazano najbolja radnja u takvim situacijama. Prilikom intervencije pregovarač na sebi u svakom trenutku nosi i do 12 kila, veli on.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater