u stranci od početka

Predsjednik Gradskog odbora novigradskog HDZ-a Anton Beaković: SMISAO JE U SURADNJI, A NE KRITICI ZBOG KRITIKE POLITIČKIH PROTIVNIKA

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Anton Nino Beaković

Anton Nino Beaković


Anton Nino Beaković, ponovno je izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Novigrada. Za naš je list predstavio novoizabrano rukovodstvo podružnice, osvrnuo se na nedavno obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i ondašnju političku klimu u Istri.

Beaković je u redovima novigradskog HDZ od samog početka 1991. te je zasigurno jedan od najstarijih i najvjernijih HDZ-ovaca Istre. Njegova članska iskaznica nosi redni broj dva, a ovo mu je četvrti mandat na čelu novigradske podružnice.

- Godinama je u hrvatskom čovjeku tinjao nacionalni ponos i taj početak stvaranja samostalne Republike Hrvatske kao da je oslobodio u nama okove prošlosti i oživotvorio višestoljetni san pa smo svim bićem onda ulazili u naš pokret, Hrvatsku demokratsku zajednicu. I Istrani su masovno sudjelovali u svim procesima stvaranja vlastite nacionalne države utemeljene na demokratskim principima. Države u kojoj će se živjeti u miru i suživotu sa svim pripadnicima drugih narodnosnih skupina i autohtone talijanske manjine, prisjeća se tih zanosnih početaka Beaković i ističe da je u početku na Poluotoku upravo najviše Istrana i ulazilo u redove HDZ-a. Do tada su se mnogi njezini stanovnici pribojavali glasnog iskazivanja osjećaja pripadanja hrvatskoj naciji jer kao da nisu vjerovali da je moguće prihvaćanje osamostaljenja i da će zaživjeti razdruživanje jugoslavenskih republika. Sve do tog međunarodnog priznanja samostalne Hrvatske.

- Zato se i slavilo 15. siječnja 1992. euforično i bez straha, s osjećajem ponosa i nacionalne pobjede na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. To nacionalno nadahnuće bio je jedan od vodećih motiva koji su kasnije utjelovili naši branitelje u neočekivanom Domovinskom ratu, kazuje Beaković.

Govoreći pak o novigradskom HDZ-u, ističe da je takav naglašeni nacionalni zanos potrajao u Istri negdje do sredine 1992. kada na političku scenu stupa nova regionalna politička stranka Istarski demokratski sabor. Znatan se broj IDS-ovaca izjašnjavao po regionalnoj pripadnosti - Istrijanima, što potvrđuje i popis stanovništva iz 1991. Njih 54,61 posto izjasnilo se Hrvatima, a 18,12 posto Istrijanima, dok se Talijanima izjasnilo 7,49 posto stanovnika.

- U to doba, 1992., u redove lokanih HDZ-a pristupaju brojne izbjeglice i prognanici najviše s područja BIH-a. Noseći svoje povijesne sukobe za sobom s pripadnicima drugih jugoslavenskih naroda s onih prostora, kao i ratne rane jer su bili prisiljeni napustiti svoje domove, vrlo teško su se suočavali sa suživotom i tolerancijom prema ostatku nehrvatskog naroda u nas, da ne spominjem odnos prema pojavi regionalnog identitetskog karaktera tj. plamtećeg Istrijanstva, pojašnjava Beaković uzroke sporadičnih slučajeva ekstremnog hrvatskog nacionalizma u redovima ove političke stranke u Novigradu.

- No to je bilo prije početka Domovinskog rata i moram priznati da smo mi istarski Hrvati u HDZ-u ostali svi razumni ogradivši se od takvih te im se otvoreno usprotivili. Nismo širili mržnju pa je to ubrzo djelovalo na smirivanje tenzija i nastavak civilizirane političke borbe za osvajanje političke prevlasti u općinama i gradovima. A istovremeno se manifestirala i snaga zajedništva svih političkih stranaka Istre, naravno uključujući i IDS, u podržavanju i motiviranju istarskih branitelja da se priključe Domovinskom ratu, na što smo osobito ponosni zbog ogromnog broja sudionika, izdvaja Beaković specifične istarske okolnosti iza kulisa krvavog Domovinskog rata.

Novigradski HDZ u mirnodopskom razdoblju prerasta u drugu najjaču političku stranku u gradu, odmah iza vodećeg IDS-a i taj priključak drže do recentnih dana. Podružnica novigradskog HDZ-a broji 189 članova i od devedesetih godina osvajali su mandate u Gradskom vijeću. U listopadu/studenom 2021. su na unutarstranačkim izborima izabrali nove članove Gradskog odbora i čelnike. Beakovića je članstvo podržalo za novog/starog predsjednika pa mu je ovo četvrti predsjednički mandat, a za potpredsjednicu je izabrana uspješna poduzetnica Željka Bulić Malinarich koja je ujedno i gradska vijećnica.

- Istina, osjećam zasićenje i 'zamor materijala'. Vrijeme je za mlade snage, ali na čvrstim i dubokim korijenima HDZ-a. Imamo u svojim redovima vrijedne članove koji se doista identificiraju s programskom platformom naše moderne i liberalne građanske stranke u velikoj europskoj obitelji, ističe Beaković. - Naš Gradski odbor vrlo je aktivan i za pretpostaviti je da ćemo usuglašavati stavove s vodećim IDS-om u gradu kao i da sada, a ne kritizirati iz puke želje za kritikom političkih protivnika. Smisao je u suradnji, jer je to svima u interesu za životni napredak zajednice, stajalište je Beakovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini