UMAG

PREDLOŽEN REKORDNI PRORAČUN Za obrazovanje se planira izdvojiti čak 95 milijuna kuna

| Autor: S. Bosnić
Gradski vijećnici jednoglasno su usvojili rekordni proračun

Nakon obrazovanja, najviše se planira odvojiti za usluge unapređenja stanovanja i zajednice 44 milijuna, za opće javne usluge planiraju se rashodi od 31 milijun kuna, za ekonomske poslove 28 milijuna kuna, rekreaciju, kulturu i religiju 23 milijuna kuna, zaštitu okoliša 16 milijuna te socijalnu zaštitu 13 milijuna kuna 

Prijedlog proračuna za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu predstavljeni su na posljednjoj 17. sjednici Gradskog vijeća i sudeći prema iznosima za narednu godinu bit će to najveći proračun u povijesti Grada Umaga. 

Amandmani unutar postojećih stavki

Prijedlog je, dakle, da se usvoji proračun u iznosu od 259 milijuna kuna, od čega bi prihodi poslovanja iznosili 155 milijuna kuna, primici financijske imovine i zaduživanja 8 milijuna kuna, od prodaje nekretnina planira se uprihodovati 17 milijuna kuna, dok se od raspoloživih sredstava iz prethodne godine u novi proračun prenosi iznos od 69 milijuna kuna.

Samu strukturu prihoda i rashoda obrazložio je gradonačelnik Vili Bassanese predočivši ukupno planirana sredstva raspoređena prema funkcijskoj klasifikaciji za sljedeću godinu. Tako se za opće javne usluge planiraju rashodi od 31 milijun kuna, za javne radove i sigurnost planira se 8,7 milijuna kuna, za ekonomske poslove 28 milijuna kuna, zaštitu okoliša 16 milijuna, usluge unapređenja stanovanja i zajednice 44 milijuna, za zdravstvo 800 tisuća kuna, rekreaciju, kulturu i religiju 23 milijuna kuna, obrazovanje 95 milijuna, socijalnu zaštitu 13 milijuna kuna te izdatke za financijsku imovinu i otplatu zajmova milijun kuna.

Bassanese je zatim prikazao i sam prijedlog rashoda i izdataka tih planiranih sredstava po upravnim odjelima grada Umaga od kojih se najveća stavka rashoda u visini od 141 milijun kuna odnosi na Upravni odjel za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje, slijedi Ured Grada s 95 milijuna kuna izdataka, zatim Upravni odjel za financije i proračun sa 7 milijuna kuna te Upravni odjel za komunalni sustav i prostorno planiranje s planiranih 16,5 milijuna kuna. Na predloženi proračun vijećnici mogu dati amandmane, a budu li prihvaćeni, postat će sastavni dio konačnog prijedloga proračuna za 2020. godinu. O konačnom prijedlogu proračuna glasati će se na narednoj sjednici Gradskog vijeća.- Bitno je naglasiti da možete balansirati između postojećih stavki unutar danog prijedloga proračuna, dok iznos mora ostati kumulativni u visini od 259 milijuna kuna, upozorio je vijećnike gradonačelnik. 

Rebalans zbog stadiona i prodaje imovine

Prijedlogu proračuna za sljedeću godinu prethodilo je usvajanje drugih izmjena i dopuna proračuna za 2019. godinu koje je prezentirala pročelnica za financije i proračun Brabara Krištofić Brenčić.

- Predlaže se umanjenje proračuna za 3 milijuna kuna pa bi sada, umjesto planiranih 255 milijuna kuna, iznosio 252 milijuna. Korekcije su izvršene sukladno realizaciji i nisu bile velike, a iznos se smanjuje zbog nerealiziranog zaduženja Ustanove za sport jer su odustali u ovoj godini od realizacije kredita kod Poslovne banke za rekonstrukciju nogometnog stadiona. Korekcija uključuje i umanjeni iznos od 2 milijuna kuna zbog nerealizirane prodaje imovine, pojasnila je Krištofić Brenčić, nakon čega su vijećnici jednoglasno usvojili predloženi rebalans.

U nastavku sjednice vijećnici su izglasali najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju nekretnine u blizini Doma za starije i nemoćne "Atilio Gamboc". Ponuditelj je trgovačko društvo Muller trgovina Zagreb i nekretnina je prodana za 5,1 milijun kuna. Izglasali su i najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju nekretnine u blizini bivše umaške tiskare Tipografija Umag, a prodana je za 2,1 milijuna kuna najpovoljnijem ponuditelju, trgovačkom društvu Energospektar d.o.o., Zagreb. No, ostalo je nejasno, zbog "šuma u komunikaciji", što planira graditi budući investitor. Na postavljeno pitanje vijećnice Sunite Prodan Benolić (IDS) u što namjeravaju ulagati i planiraju li možda izgradnju benzinske crpke o čemu se priča po gradu, s obzirom da u djelokrugu poslovanja društva stoji registrirana i ta vrsta djelatnosti, gradonačelnik je odgovorio da je planom predviđena mješovita namjena na tom prostoru i da će Muller očito nastaviti sa core businessom čime se i bavi te neće graditi benzinsku pumpu. "No, bilo kakva investicija nije izraz volje društva nego planske dokumentacije Grada Umaga", nastojao je biti jasan Bassanese.

Na vrlo ekspeditivnoj sjednici koja je potrajala oko sat vremena, vijećnici su na prijedlog pročelnika za opće poslove i društvene djelatnosti Slaviše Šmalaca usvojili, uz neke amandmane samog predlagača, vrijedan dokument, prvi Pravilnik o dodjeli stipendija na studijima za deficitarna zanimanja od javnog interesa za Grad Umag.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini