U UTORAK

Povodom "Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije" Panel rasprava "JE LI PAZIN SPREMAN ZA DUGINE BOJE?"

| Autor: Glas Istre
Sudionici panel rasprave

Sudionici panel rasprave


Povodom "Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije" Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina organiziralo je u velikoj dvorani Spomen doma u utorak panel raspravu na temu "Je li Pazin spreman na dugine boje?".

Gosti panel rasprave bili su: Sabina Morosini Turčinović iz Društva psihologa Istre, Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, Ana Bačić iz udruge Proces iz Pule te Ivona Orlić iz Etnografskog muzeja Istre. Moderatorica panela bila je Katarina Bratulić.

Gošće su predstavile sebe i svoj rad u sklopu organizacija u kojima djeluju, a koje se tiču LGBT tema. Nakon toga prikazan je kratkometražni film "Čekajući Axela" čiji je glavni akter transrodna osoba iz Pule koja se među prvima u Hrvatskoj odlučila na zahvat promjene spola.

Gost Axel Grgorić je zajedno sa svojom djevojkom Mary Štelko opisao publici što znači biti transrodna osoba, s kojim se problemima susretao kroz život, te kakva mu je bila podrška okoline.

Potom je Jadranka Mrak, članica Povjerenstva, predstavila rezultate ankete "Mišljenja i stavovi mladih u Pazinu o LGBTIQ+ temama" koja je bila upućena ravnateljima dviju pazinskih srednjih škola (GSŠJD i Pazinski kolegij) da ju proslijede učenicima na ispunjavanje.

Anketu je ispunilo svega 106 učenika, a ti koji su odgovorili većinom žele da se o tim temama više govori u školi, jer su im najčešći izvori informacija društvene mreže, televizija i časopisi. Generalni zaključak ove panel rasprave je da je strah od nepoznatog duboko ukorijenjen i da može pobijediti edukacijom i raspravama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom