POREČ

POTPISANI UGOVORI: Grad subvencionirao kupovinu stana za deset obitelji

Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana. Interesa ima, što pokazuje da je program pogođen i planirat ćemo sredstva i ubuduće, sukladno mogućnostima, da nastavimo s ovim programom, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić

| Autor: Glas Istre
S potpisivanja ugovora u foajeu Pučkog otvorenog učilišta

S potpisivanja ugovora u foajeu Pučkog otvorenog učilišta


Nakon što su odluke o subvencioniranju kupovine stanova lani uručene za 16 obitelji s područja Grada Poreča, jučer je odluka o subvencioniranju kupnje stana, gradskoj novčanoj pomoći kojim im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu, uručena za novih deset obitelji. Odluke je potpisao gradonačelnik Loris Peršurić i odmah su uručene korisnicima subvencija na prigodnom primanju u foajeu Pučkog otvorenog učilišta.

Demografske mjere

- Poreč srećom nema problema s demografijom. Zadnjih pet godina smo svaku godinu izgradili ili po jednu školu ili vrtić i stalno ulažemo u taj oblik potpora, međutim, to ne znači da ne bi trebali razmišljati o demografskim mjerama, prije svega o pitanju rješavanja stambenog pitanja i kupnje prve nekretnine. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana. Interesa ima, što pokazuje da je program pogođen i planirat ćemo sredstva i ubuduće, sukladno mogućnostima, da nastavimo s ovim programom, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić okupljenima na potpisivanju.

Kako je podsjetio, ovo je treći program subvencioniranja koji provode. Pritom je napomenuo kako pokušaj programa gradnje POS stanova APN-a, od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali i za sam gradski proračun koji se također puni od samih građana. Zato je grad krenuo u svoj model subvencioniranja.

Počinju teći rokovi

Gradonačelnik je napomenuo tijekom predaje ugovora, da ova vrsta pomoći ne isključuje prijavu na državne subvencije te kandidati, ukoliko imaju uvjete, mogu ostvariti i dodatne pomoći. Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija se kupnja subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva.

Javni je poziv bio objavljen 2020. godine u veljači, rok za prijavu bio je produžen zbog izbijanja epidemije, a sredinom prošlog ljeta objavljene su prvo privremene liste s mogućnošću žalbe, te potom konačne liste reda prvenstva.

Preuzimanjem odluke počinju teći rokovi unutar kojih korisnici imaju dužnost ispunjena Odlukama postavljenih uvjeta kako bi u konačnici ostvarili pravo na isplatu iznosa kojim se subvencionira kupnja njihovog stana. U ovogodišnjem proračunu Grada Poreča za ovo subvencioniranje osigurano je nešto više od milijun kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater