LABIN

Potpisan memorandum o razumijevanju projekta ConsumeLess Plus: ZA VALORIZACIJU PRIRODNIH RESURSA, USLUGA, EKOSUSTAVA I KULTURNE BAŠTINE

Svrha potpisivanja memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom

| Autor: Branko BIOČIĆ
Valter Glavičić

Valter Glavičić


U organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam održano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju projekta ConsumeLess Plus s lokalnim dionicima. Jedan od potpisnika memoranduma koji je dio većeg istoimenog međunarodnog projekta je i Grad Labin. Cilj projekta je pokazati da je ConsumeLess ona destinacija koja, uključenjem u realizaciju projekta, postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizira prirodne resurse, usluge ekosustava, kulturnu baštinu te se usredotočuje na lokalno gospodarstvo i zajednicu. Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetitelja što je dodana vrijednost za konkurentnost destinacije, osobito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom.

Svrha potpisivanja Memoranduma je promicanje implementacije “ConsumelessMed” oznake, čiji je cilj uključivanje pružatelja turističkih usluga (hotela, privatnih smještaja, kampova, kafića i restorana, ljetovališta na plaži, trgovina lokalnom hranom i rukotvorinama) smještenih u Istarskoj županiji i primjena posebnih mjera održivog gospodarenja energijom, vodom i otpadom, nudeći turistima odabir usluga koje mogu smanjiti potrošnju vode i energije te stvaranje otpada te bolje upoznati i cijeniti lokalne proizvode tijekom svog boravka.

Kako je navedeno u Memorandumu, uzimajući u obzir da turizam donosi niz negativnih vanjskih utjecaja, turističke destinacije moraju se suočiti s dodatnim izazovima koji se odnose na uštedu vode i energije, gospodarenje otpadom zbog svojih geografskih i klimatskih obilježja, sezonalnosti i specifičnosti turističke industrije. Ti izazovi prijete zaštiti i očuvanju usluga ekosustava - mora, plaža, prirodnih resursa te proizvoda koje nude turističke destinacije, a koje osiguravaju, ne samo ekološki opstanak, već i njihovu atraktivnost. Partneri usvajaju ConsumeLess model koji se temelji na kvalifikaciji obalnih gradova kao "consumeLess destinacija" te pomicanju aktivnosti kroz inovativnu komunikacijsku i teritorijalnu marketinšku kampanju, izravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera.

Ovo potpisivanje još je jedan od koraka k razvoju i implementaciji zelenih politika i svemu što se u Labinu čini u svrhu održivog razvoja, poput već poznatog projekta Green plus. Uz Grad Labin, potpisnici Memoranduma s Institutom za poljoprivredu i turizam su i Istarska županija, gradovi Novigrad, Rovinj i Poreč, Turistička zajednica grada Pule i Turistička zajednica središnje Istre. Projekt ConsumeLess Plus, sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg MED.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom