Po završetku obilaska, goste Zad kaštela dočekuju štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača, na zasebnom štandu predstavljene su i replike "Žminjskih rećina", odnosno nakita rekonstruiranog prema arheoloških nalaza kojeg izrađuje zlatarna "David" iz Pule, a uz poznatu popularizatoricu tradicijske žminjske gastronomije Zdenku Jakus, gosti mogu i uživo naučiti kako se mijese žminjski makaruni i drugi oblici tradicijske tjestenine
Žminjska štuorija
Posljednja ovogodišnja Žminjska štuorija održat će se 25. kolovoza s početkom u 10 sati. Nakon razgleda bit će organiziran mali žminjski samanj te radionica izrade domaće pašte. Naime, gostima je pravi doživljaj kada se mogu okušati u izradi domaće pašte, degustirati domaće proizvode i čuti zanimljive priče o ovom kraju. Organizatori stoga pozivaju svih da im se pridruže i dožive Žminj svim osjetilima.
"Izvan Istre svi putovi vode u Rim, ali u Istri svi putovi vode u Žminj", jedna je od pouka koja se od vodičkinje Karle Čerljenko Bulić mogla čuti na prvom ovosezonskom besplatnom vođenom obilasku Žminja. I još se mnogo toga zanimljivog moglo vidjeti i saznati kroz kratku, jednosatnu kružnu šetnju starom gradskom jezgrom: kako izgledaju ostaci tri koncentrična kruga negdašnjih žminjskih obrambenih zidina; koja je najstarija nesakralna građevina u Žminju; zašto su se unutrašnjosti ladanjskih crkvica oslikavale freskama i koji je uobičajeni redoslijed na njima prikazanih prizora.
Nadalje, moglo se saznati kako su se nekoć krovovi kuća prekrivali kamenim škriljama; kako se zove, zašto se tako zove i kako izgleda najstarija sačuvana žminjska gradska ulica; što se dogodilo s jedinim spašenim drvenim oltarom iz žminjske crkvice koja je davno stradala u požaru; gdje su se u Žminju ljudi okupljali u prošlosti, a gdje se i u kakvim prigodama okupljaju danas i još štošta drugo.
Odjevena u narodnu nošnju iz mjesta Cere na Žminjštini, vodičkinja Karla Čerljenko Bulić je gostima, uz materijalnu, vrlo zorno predstavila i nematerijalnu kulturnu baštinu Žminjštine, poglavito osebujni žminjski dijalekt koji uživa UNESCO-vu zaštitu kao dio svjetske nematerijalne kulturne baštine; a svojim pričama o žminjskim kućama, ulicama, trgovima i okolici uspješno je interpretirala povezanost prošlosti i sadašnjosti te predstavila Žminj i kroz njegove povijesne, demografske, kulturne i druge društvene mijene i procese.
Žminjske štuorije, koje su se tijekom ljeta održavale svake srijede s početkom u 10 sati, počinju podno jedine sačuvane obrambene kule negdašnjeg žminjskog kaštela, odnosno ispred današnjeg Turističkog ureda, odakle se gosti pješice vode u šetnju kroz stari dio Žminja uz zastajanja kod Kanoničke kuće i na popločanoj drevnoj ulici zvanoj Štrada, nakon čega slijedi razgledanje freskama oslikane crkvice sv. Antuna Pustinjaka, obilazak župne crkve sv. Mihovila i na nju oslonjene starije kapelice sv. Trojstva, a ruta završava na trgu "Zad kaštela" s pogledom na širu žminjsku okolicu.
Po završetku obilaska, goste Zad kaštela dočekuju štandovi s proizvodima lokalnih proizvođača, od svježeg voća i povrća OPG-a "Povratak prirodi" obitelji Grgorović iz sela Žgombini pokraj Cera, do tradicionalnih suhomesnatih proizvoda tvrtke "Žminjski gušti" Milana Udovičića; na zasebnom štandu predstavljene su i replike "Žminjskih rećina", odnosno nakita rekonstruiranog prema arheoloških nalaza kojeg izrađuje zlatarna David iz Pule, a prodaje Cvjetni studio Heidi u Žminju. Uz poznatu popularizatoricu tradicijske žminjske gastronomije Zdenku Jakus, gosti mogu i uživo naučiti kako se mijese žminjski makaruni i drugi oblici tradicijske tjestenine koji se inače mogu kušati na ljetnom Istarskom festivalu pašte u Žminju.
Osim iznimnim jednosatnim doživljajem, gosti Žminjske štuorije počašćeni su i kuponima s popustom za posjet špilji Feštinsko kraljevstvo te za vožnju quadovima koju organizira žminjska tvrtka Quad Experience Istria.