VALENTINOVO NA TRŽNICI:

Političari se zbližavali s građanima, volonteri upozoravali na nasilje 


Voljeli ga ili mrzili, ignorirali ili obilježavali, jučer je bilo jako teško ne primijetiti da je Valentinovo. Taj opojni duh Dana zaljubljenih najviše se osjetio u samom centru grada, gdje su mnogi izlozi prigodno ukrašeni ili su mamili kupce srcolikim sniženjima. Na pulskoj tržnici i oko nje, na štandovima se našlo mnogo prigodnog cvijeća koje se već prije podneva rasprodalo, a ovaj su dan i očekivanu gužvu u gradu iskoristile i neke humanitarne i građanske udruge da ponude građanima svoje rukotvorine kao povoljne i korisne darove, te pritom prikupe nešto novaca za svoje aktivnosti, na obostranu korist.

Srcoliki keksići i lizaljke

Dan su iskoristile i političke stranke da bi se još više zbližile s građanima. Valentinovo su tako prigodno obilježile i dvije najjače političke stranke u našem gradu, SDP i IDS. Gradska organizacija SDP Pula u jutarnjim je satima kraj pulske tržnice obilježila Dan zaljubljenih kroz prigodno druženje s građanima. Tom prigodom organizirana je podjela ruža i lizaljki te ''kava s građanima'', a građani su imali prilike porazgovarati s gradskim i županijskim vijećnicima SDP-a o političkim temama, svakodnevnim problemima, ali i o raznim drugim temama koje su ih zanimale.

Gradski vijećnici SDP-a Sanja Radolović i Danijel Ferić građanima su zahvalili na podršci i konstruktivnom druženju te poručili da će nastaviti raditi u najboljem interesu svih građana podržavajući kvalitetne projekte neovisno o političkoj opciji koja ih je predložila.

Nedaleko od svoje političke opozicije, svoj 28. rođendan upravo na Valentinovo prigodno je obilježio i IDS podjelom prigodnih srcolikih keksića i druženjem s građanima. Predsjednik IDS-a Boris Miletić zahvalio se od srca svim građankama i građanima na velikoj podršci koju im pružaju svih ovih godina te prigodno rekao da smatra da je to danas najpotrebnije u hrvatskoj i europskoj politici, da svi itekako dobro razmišljamo o međusobnom poštovanju te da činimo jedni drugima dobro, a ne samo na prigodne datume. Istarski župan Valter Flego također se zahvalio svim građankama i građanima koji su se prepoznali u politici IDS-a, odnosno u politici zajedništva, tolerancije, dijaloga, napretka i politici koja opravdava povjerenje građana Istre.

Besplatni zagrljaji

Usred sve te gungule i šoping groznice, ponešto se moglo dobiti i besplatno. Između ostalog i - zagrljaji. Njih su dijelile mlade aktivistice iz Kluba mladih volontera i volonterki u suradnji sa Sigurnom Kućom Istra, a u povodu akcije "Samo ljubav, ništa nasilje!". Cilj im je bio upravo na Valentinovo podsjetiti javnost da se svih 365 dana u godini iza mnogih zatvorenih vrata umjesto ljubavi odvijaju mučne scene obiteljskog nasilja, a ne ljubavi i poštovanja.

- Akciju organiziramo s ciljem osvještavanja građana i građanki Pule o nasilju u obitelji, u čemu nam je pomogla i Sigurna kuća Istra sa svojim informativnim lecima i savjetima za žrtve nasilja. Smatrali smo da je prigodno da upravo na današnji dan upozorimo na ovu tešku društvenu problematiku, pa smo prolaznicima dijelili i prigodne, motivirajuće poruke na papirnatim srcima. Dijelili smo i besplatne zagrljaje i napravili dosta fotografija, pa ćemo sve to iskoristiti i za jednu online kampanju na društvenim mrežama, rekla je Tihana Fontana iz Volonterskog centra Istra.

Netko bi pomislio što mladi imaju s nasiljem u obitelji, njihovo je da uživaju u životu i vole se. Međutim, društveni pokret protiv nasilja "One Billion Rising Croatia" objavio je strašne rezultate jedne ankete prema kojima je čak 70 posto adolescentica doživjelo nasilno ponašanje od strane partnera u mladenačkim vezama. Tihana Fontana istaknula je da se mladi itekako trebaju baviti ovom problematikom kako bi svoje poznanike i prijatelje osvijestili o tome što psihičko i fizičko nasilje zapravo jest.

- Problem je u tome što vrlo često mladi niti ne prepoznaju nešto kao nasilno ponašanje, nego i dalje neke neodgovarajuće postupke tumače kao "izljeve ljubavi". Tome se mora stati na kraj jednom zauvijek. Svi moraju shvatiti da nasilje, i psihičko i fizičko, nema nikakve veze s ljubavi. Mi smo još i stare, da tako kažem, jer smatram da se s prevencijom nasilja treba krenuti jako, jako rano i upoznati djecu i mlade ljude s činjenicama što je zdrava veza, zdravo ponašanje i ljubav. Tek tako će se ono moći iskorijeniti iz našeg društva, istaknula je Fontana.

Jedna od najčešćih floskula koje se mlade djevojke dan danas drže, dodala je Fontana, je da su nekakvi grubi ljubomorni ispadi i posesivno ponašanje izraz ljubavi. Ne, poručuje ona, to što vam dečko ne dozvoljava izlazak s prijateljicama ili vam kontrolira mobitel nije izraz ljubavi već psihičko nasilje. A ono vrlo lako zna eskalirati i u fizičko. Vrijeme je, smatra ona, da već bebe u majčinom trbuhu počnemo učiti izrekama "Tko se tuče, taj se ne voli" i da "batina nije izašla iz raja". Vrijeme je bilo odavno da se ostavimo nekih balkanskih izreka, a u nedostatku jedne adekvatne naše, prisjetimo se predivne talijanske izreke koju njihove mame i bake stoljećima podučavaju svoju djecu: Žene se ne udara čak ni cvijećem. (Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater