GRAĐANSKA INICIJATIVA

PODUZETNIK IZ BUZETA PISAO HRVATSKOJ VLADI Mrvoš: Zbog čega građani Hrvatske višestruko preplaćuju testiranja?

Uoči odlaska iz Dubaija, Mrvoš ponovo radi PCR test, doktor dolazi u hotel na poziv. Cijena je 295 AED što je približno 515 kuna. Da je odlučio sam otići u bolnicu na testiranje, to bi ga koštalo još i manje- svega 261 kunu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(EPA)

(EPA)


Zašto građani Hrvatske višestruko preplaćuju testiranja koja su u svijetu besplatna ili osjetno jeftinija nego kod nas, pitanje je koje je buzetski poduzetnik Vlatko Mrvoš adresirao na hrvatsku Vladu.

Zbog poslovnih obveza često putuje u druge države i za to mu je potreban PCR ili antigenski test. Da bi napravio PCR test, mora od Buzeta do Pule prevaliti 90 kilometara i još toliko nazad, platiti test 750 kuna, što je ukupni trošak s prijevozom oko tisuću kuna. O gubitku radnog dana, ne treba ni govoriti.

- Susjedna Slovenija prihvaćala je donedavno brzi antigenski test od 250 kuna i bez problema se moglo ući u Sloveniju, ali pri povratka u Hrvatsku taj se test ne priznaje, već se traži PCR test. Drugim riječima, zašto bi testiranje koštalo 250 kuna, kada može 750 kuna? Da bi sve to bilo još nelogičnije, PCR u Sloveniji je do nedavno važio sedam dana, a kod nas dva dana!? Ako su Slovenija, Italija, Hrvatska članice Europske unije, zar se ne bi mogao postići dogovor da, kad se već moramo testirati, da ti testovi budu jeftiniji i da vrijede u svim državama jednako. Da li se razmišljalo kod određivanja cijene testiranja i dostupnosti lokacija za testiranje koji je to trošak za građane i poslodavce, niže Mrvoš pitanja hrvatskoj Vladi.

Za usporedbu, naveo je osobni prošlotjedni primjer. Za poslovno putovanje u Dubai preko Italije potrebno mu je bilo napraviti PCR test, ispuniti obrasce u talijanskoj zračnoj luci, (očito su uzalud biometrijske putovnice), i putovanje je moglo započeti. Po dolasku u Dubai, doznaje da se PCR test napravljen u Hrvatskoj ne uvažava, već mu na aerodromu rade novi, besplatni i to u roku 3 minute. Za razliku od EU, tamo je sve digitalizirano, skenira se putovnica, upisuje broj mobitela, e-mail.

Uoči odlaska iz Dubaija, Mrvoš ponovo radi PCR test, doktor dolazi u hotel na poziv. Cijena je 295 AED što je približno 515 kuna i rezultat stiže na e-mail za 6 sati. Da je odlučio sam otići u bolnicu na testiranje, to bi ga koštalo još i manje- svega 261 kunu!

- Nešto se pod hitno mora promijeniti. Treba olakšati i pojeftiniti proceduru testiranja jer u suprotnom će se to negativno odraziti na poslovanje kao i na turističku sezonu koja će biti vrlo neizvjesna, upozorava Vlatko Mrvoš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini