ŽENSKA PERSPEKTIVA

Poduzetnice iz sedam najnerazvijenijih hrvatskih županija u Istri: UČITI NA PRIMJERU LOREDANE KRBAVČIĆ

Poduzetnice iz sedam županija na prvoj istarskoj stanici (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Poduzetnice iz sedam županija na prvoj istarskoj stanici (G. ČALIĆ ŠVERKO)


U sklopu projekta "Ženska perspektiva" šezdesetak poduzetnica iz sedam najnerazvijenijih županija u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije, proteklog je vikenda boravilo na trodnevnom studijskom putovanju u Istri. Tu su se upoznale s radom istarskih poduzetnica, a prva istarska stanica bila je kod Loredane Krbavčić u Buzetu, vlasnice Obrta za cvjećarstvo, trgovinu i poljoprivredu.

Regionalni projekt "Ženska perspektiva" ove je godine pokrenula Udruga za razvoj poduzetništva "Perspektiva" iz Lipika, a kako kaže voditeljica projekta Dragica Karajić, cilj je da se poduzetnicama iz nerazvijenih područja Hrvatske pomogne u razvoju i jačanju njihovih poduzetničkih aktivnosti.

- Okupili smo šezdesetak žena koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, različitim oblicima agroturizma, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, nastojeći na taj način očuvati hrvatsku gastronomsku, tradicijsku i kulturnu baštinu, rekla je Karajić te istaknula da im je projekt omogućio da dođu u Istru i da se upoznaju s primjerima dobre prakse istarskih poduzetnica, da slavonske poduzetnice dožive jednu sredinu u Hrvatskoj koja se možda iz perspektive Slavonije čini jako uznapredovala.

- Cilj je kroz ovaj projekt povezati poslovno žene u Hrvatskoj. Slavonke će predstaviti svoje proizvode, usluge, razmijeniti promotivne materijale, započeti poslovne razgovore pa da vidimo kako to zelena Hrvatska ide preko zelene i plave Istre, rekla je Karajić.

Poduzetnice je u Buzetu dočekao buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, a potom im se obratila obrtnica Loredana Krbavčić koja iduće godine obilježava 30 godina otvaranja svoje cvjećarne. Uz obrt, od 2007. nositeljica je OPG kojemu je glavna djelatnost maslinarstvo. Jedan dio maslinovog ulja macerira i oblikuje nove proizvode primjerice kantarionovo, lavandino, nevenovo ulje, a začinsko bilje koristi za začinjavanje soli pod nazivom IstraNin jer je povezala srce Istre, buzetske začine i ninsku sol. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter