URUČENA PRIZNANJA

BUZETSKI OBRTNICI PROSLAVILI POLA STOLJEĆA SVOG UDRUŽENJA Gradonačelnik Kajin: Obrtništvo je oblikovalo današnji Buzet

Buzeština je oduvijek bila poznata po dobrim zanatlijama, kovačima, brijačima, postolarima, krojačima, zidarima, urarima, uljarima, kotlarima, staklarima… Uglavnom se radilo o sitnom uslužnom zanatstvu, koje se u strukturi razlikovalo od današnjih obrtnika. Sve do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća nije bila vidljiva perspektiva za razvoj zanatskih radionica; ponajprije nije bilo sigurnosti u zakonodavstvu zbog neorganiziranog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ograničenja u zapošljavanju radnika i pomanjkanje udruge koja bi štitila interese obrtnika

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dobitnici priznanja istarske Obrtničke komore (Snimio Goran Prodan)

Dobitnici priznanja istarske Obrtničke komore (Snimio Goran Prodan)


"Mi smo obrtnici usporedivi sa simbolom Istre, boškarinom. Mirno je to blago, marljive i poslušne ćudi, radišno, samozatajno. Ali u Istri se vola veže za roge, a čoveka za beseda. I brazda koju je boškarin zaorao i posao koji je obrtnik odradio, nema cijene", istaknula je predsjednica obrtničkog udruženja Loredana Krbavčić na svečanosti kojom je u stoljetnom Narodnom domu obilježena 50. obljetnica Udruženja obrtnika Buzet. U emotivnom je obraćanju brojnim uzvanicima naglasila da su buzetski obrtnici od svojih prethodnika baštinili nasljeđe ljubavi i strasti ka obrtništvu, zanatu, tradiciji i kvaliteti. Odgovornost za svojih ruku i uma djelo, za brigu o zajednici. Baš u skladu sa sloganom obrtničkog udruženja "Snaga je u zajedništvu".

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić čestitao je buzetskom obrtničkom udruženju važnu obljetnicu koja potvrđuje bogatu tradiciju obrtništva u Buzetu i pokazuje vrijednost i značaj organiziranog djelovanja obrtništva na lokalnoj razini tijekom proteklih pola stoljeća.

- Upravo udruženja obrtnika najbolje znaju potrebe svoga članstva. Na njihova vrata obrtnici pokucaju kada im je potrebna pomoć i savjet, a takvih je situacija u proteklom razdoblju obilježenom korona krizom bilo više nego ikada. Udruženje obrtnika Buzet izvanredan je primjer drugima kako se trudom, radom, znanjem i željom može djelovati i pomoći razvoju obrtništva, naglasio je Židanić .

Nužne su promjene

Uz zahvalu buzetskim obrtnicima na svemu što su učinili i činit će u budućnosti ne samo za razvoj obrtništva i gospodarstva u cjelini, već i razvoj Buzeštine i Istre, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić čestitao je udruženju 50. rođendan.

- Svi smo upoznati sa situacijom u vezi novog Zakona o obrtu. Ono što se mi zalažemo zajedno s Hrvatskom obrtničkom komorom nužno jesu promjene, ali samo one koje će na kraju sam sustav činiti boljim, učinkovitijim. Ono od čega ne smijemo odustati je očuvanje pravne osobnosti svakog pojedinog udruženja obrtnika i njegove imovine, poručio je Momić.

Foto

Priznanja za Loredanu Krbavčić, Klaudia Marinca i Igora Božića (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Obrtništvo je oblikovalo današnji Buzet. Ono što bi trebali živjeti sutra bez Schengena, bez granica, mi smo na neki svoj način živjeli još tamo sedamdesetih, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Obrtnici su dolazili u Buzet iz drugih sredina, većinom iz Slovenije, a tu mogu spomenuti jednoga Akrapovića, Sajeviča, jednog Koviča, i da ne nabrajam mnoge druge koji su i današnje obrtnike na neki način uveli u posao, poručio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin. Naglasio je da je cijeli obrazovni sustav nakaradan jer se danas na burzi počevši od Buzeta pa nadalje može pronaći pet ili deset profesora zemljopisa, ali ne i jednog keramičara, vodoinstalatera, električara ili mehaničara. Naglasio je također da je gospodarstvo ono na čemu Buzet počiva i od čega sve počinje, a obrtnici su upravo ta kičma grada. Obrtnicima je zlatni jubilej u ime župana Borisa Miletića čestitala županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, te poručila da obrtnici svojim radom i trudom prenose način života koji žive.

Danas 297 obrtnika

Buzeština je oduvijek bila poznata po dobrim zanatlijama, kovačima, brijačima, postolarima, krojačima, zidarima, urarima, uljarima, kotlarima, staklarima… Uglavnom se radilo o sitnom uslužnom zanatstvu, koje se u strukturi razlikovalo od današnjih obrtnika. Sve do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća nije bila vidljiva perspektiva za razvoj zanatskih radionica; ponajprije nije bilo sigurnosti u zakonodavstvu zbog neorganiziranog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ograničenja u zapošljavanju radnika i pomanjkanje udruge koja bi štitila interese obrtnika. Udruženje obrtnika registrirano je pod nazivom Udruženje samostalnih zanatlija, ugostitelja i prijevoznika Buzet 23. ožujka 1972. godine i taj se datum obilježava kao početak njegova rada.

Foto

Najstarija buzetska obrtnica je Neda Pauletić, koja vodi svoj obrt za proizvodnju i prodaju mlinarskih proizvoda (Snimila Lara Bagar)

Osamdesetih godina najveći broj zaposlenih u privatnom sektoru otpadao je na proizvodno zanatstvo, koje je kao takvo imalo prioritet u razvoju. To razdoblje obilježilo je nekoliko značajnih događaja, 1987. godine dovršena je gradnja prve zone male privrede "Mažinjica" koja je u to vrijeme bila prva takve vrste u Hrvatskoj.

Danas Udruženje obrtnika Buzet broji 297 obrtnika koji su vlasnici 287 obrta. Trenutno ih je najviše, čak 85 u Cehu uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge, zatim slijedi Ceh graditeljstva s 64 obrta, pa ceh proizvodnog obrta s 29 obrta, Ceh prijevoznika s 28 obrta, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika s 24 obrta i kao najmanji djeluje Ceh trgovine s 19 obrta. Osim cehova, obrtnici djeluju i kao sekcije, i to Sekcija frizera i kozmetičara sa 17 obrta, Sekcija autostruke sa 12 obrta i Sekcija poljoprivrede s osam obrta.

Laureati

Udruženje obrtnika Buzet najzaslužnije je nagradilo priznanjima. Za aktivnosti i sudjelovanje u radu obrtničkog udruženja priznanja su dobili Alen Božić, Rita Božić, Dejan Jakac, Valter Glavić, Branko Golojka, Romilda Jakovljević, Admir Jašarević, Dalibor Klarić, Davor Paladin, Ivica Posedel, Damir Prar, Đino Rušnjak, Nevija Rušnjak, Biljana Savić, Pino Štefanini, Slavko Vižintin, Damir Zorko i Denis Žigante. Za dugogodišnju suradnju i promociju obrtništva priznanje je uručeno novinarki Glasa Istre Gordani Čalić Šverko. Priznanje je dodijeljeno i dugogodišnjoj tajnici Udruženja Nadiji Sirotić. Plakete za izniman doprinos u razvoju obrtništva uručene su Hrvatskoj obrtničkoj komori, Obrtničkoj komori Istarske županije i Gradu Buzetu. Plaketu za dugi obrtnički staž dobila je najstarija obrtnica Neda Pauletić, koja u svojim sedamdesetim godinama i dalje aktivno vodi svoj obrt za proizvodnju i prodaju mlinarskih proizvoda "Mlin Roč". Plaketu za najstarijeg obrtnika dobio je Ivan Šćulac, vlasnik obrta za prijevoz robe (tereta) cestom. Plakete za doprinos u razvoju obrtništva uručene su i sadašnjim članovima Upravnog odbora: Valdiju Jermanu, Mladenu Krbavčiću, Nildi Marinac, Irmi Pernić, Martini Rehak i Damiru Sirotiću.

Za izniman doprinos u razvoju Udruženja, Zlatna plaketa uručena je Igoru Božiću, prvo dugogodišnjem tajniku, a potom aktivnom članu u tijelima Udruženja obrtnika Buzet, Obrtničke komore Istarske županije i Hrvatske obrtničke komore. Za izniman doprinos u razvoju i vođenju buzetskog obrtničkog udruženja Zlatna plaketa dodijeljena je Klaudiu Marincu, doživotnom počasnom predsjedniku Udruženja, kao i aktualnoj predsjednici Udruženja Loredani Krbavčić na čijem je čelu već 20 godina. Hrvatska obrtnička komora je u povodu 50. godišnjice rada Udruženju obrtnika Buzet dodijelila Povelju za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija.

Priznanja istarske Obrtničke komore

Obrtnička komora Istarske županije jednom godišnje nagrađuje obrtnike, ostale pojedince ili institucije koje su se istaknuli u radu komorskog sustava ili surađivale s njim, koje su doprinijele razvoju strukovnog obrazovanja ili se istaknule stručnim, humanitarnim, solidarnim ili drugim aktivnostima. Dan istarske Obrtničke komore obilježava se 30. ožujka, ali s obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nije svečano obilježen pa su priznanja uručena na svečanosti buzetskog Udruženja u Poduzetničkom inkubatoru Verzi u Buzetu gdje je upriličena i prezentacija buzetskog obrtništva.

Zahvalnica istarske Obrtničke komore dodijeljena je Davoru Rašinu ("Dr Boats" Umag), Mladenu Demarinu (Obrt za stolarsku djelatnost "Fianona" Labin), Valeriu Drandiću (Rovinj), Eriki Šuran (Poreč) te Gordani Čalić Šverko, novinarki Glasa Istre iz dopisništva Buzet. Posebno priznanje istarske Obrtničke komore dodijeljeno je Brankici Ajduković, Zajednički obrt za posredovanje i informatičke usluge "05vizija.net" (Pula), Faruku Alagiću (Umag), Suzani Foško Dragojević ("Foškica", obrt za ugostiteljstvo Labin), Damiru Cerinu (obućarski obrt "Cerin" Rovinj), Pinu Štefaniniju (Obrt za soboslikarske radove Buzet) i Tediju Brajkoviću (Intermedia Pazin). Priznanje naučniku dodijeljeno je Luki Popoviću učeniku trećeg razreda srednje Gospodarske škole u Bujama za zanimanje- instalater kućnih instalacija. Priznanje najboljem majstoru - stručnom učitelju dodijeljeno je Nevenki Deskar (Pula) i Željku Krupiću (Servis autoelektrike LP Gasprom Umag).

Povelja "Istarski obrtnik godine" dodijeljena je Lorisu Knapiću (Dorina - obrt za ugostiteljstvo). Restoran "Dorina" u Plominu zorni je primjer obiteljskog obrtništva s 70-godišnjom tradicijom. Plaketa "Istarske zlatne ruke" dodijeljena je Igoru Božiću (Knjigovodstvene i poslovne usluge B.I. Biro, Buzet), između ostalog potpredsjedniku buzetskog obrtničkog udruženja, predsjedniku sekcije uslužnih djelatnosti, članu Upravnog odbora i Skupštine Udruženja, aktivnom i u istarskoj Obrtničkoj komori i u Hrvatskoj obrtničkoj komori. U glazbenom djelu programa nastupila su djeca obrtnika, učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Područnog odjela Buzet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter