BILA JE TO JEDNA NJEMAČKA OBITELJ

Počeci turizma na Vodnjanštini: PRVI TURISTI U PEROJ SU STIGLI U LJETO 1979. GODINE

Pekica je iznio da je i prije Drugog svjetskog rata bilo turista u Vodnjanu, ali da je razvoj počeo tek 1960-ih i 1970-ih kada su prvi turisti bili povratnici iz Italije, odnosno vodnjanski esuli *Razvoj turizma na vodnjanskom priobalju zaustavio s dolaskom rata početkom 90-ih kada u perojski kamp smještaju izbjeglice. Ipak, iz Peroja je krenuo novi turistički zamah kada je 2000. godine otvoren hotel Villa Letan

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Moderan turizam na Vodnjanštini pojavio 1979. kada je nastala ideja o turističkom naselju i kampu Barbariga za smještaj 10.000 turista (Snimio Neven Lazarević)

Moderan turizam na Vodnjanštini pojavio 1979. kada je nastala ideja o turističkom naselju i kampu Barbariga za smještaj 10.000 turista (Snimio Neven Lazarević)


- Za vrijeme Titova života u Peroj nisu mogli doći turisti. Ipak, sjećam se da su posljednje ljeto u životu Josipa Broza u naše mjesto došli prvi stranci. Bila je to njemačka obitelj Buttkau koju je ugostila upravo moja obitelj. Nisam siguran jesu li bili u lipnju ili srpnju, ali siguran sam da je bila 1979. godina, otkrio je to Nikola Škoko iz Peroja na predavanju o počecima turizma na Vodnjanštini te naglasio da je nakon Titove smrti, od ljeta 1980. godine počeo razvoj turizma u Peroju jer je dopušten dolazak strancima.

Foto

Nikola Škoko (Snimio Paulo Gregorović)

Škoko je otkrio ovu zanimljivost na predavanju, u petak navečer, koje je održao Vodnjanac Marin Pekica, mag. hist., ali je Škoko na kraju izlaganja iznio podatak koji je zaintrigirao i samog Pekicu koji je najavio to više istražiti.

Turisti prije Drugog svjetskog rata

Pekica je iznio da je i prije Drugog svjetskog rata bilo turista u Vodnjanu, ali da je razvoj počeo tek 1960-ih i 1970-ih kada su prvi turisti bili povratnici iz Italije, odnosno vodnjanski esuli.

Foto

- Istovremeno su se Vodnjanci počeli zapošljavati u turizmu u Puli i Fažani jer su uvidjeli da im je to puno bolje nego imati prljave ruke od poljoprivrede ili rada sa stokom. Danas, znamo da i turistički radnici rade naporan i preopterećen posao te da i taj sektor proizvodi profesionalne bolesti, rekao je Pekica te u nastavku spomenuo da se moderan turizam na Vodnjanštini pojavio 1979. kada je nastala ideja o turističkom naselju i kampu Barbariga za smještaj 10.000 turista.

Vodnjanština puna kuća za odmor

- Ubrzo se pojavila ideja o gradnji hotela, marine i rekreacionih centara, ali ostalo se samo na apartmanima te se razvoj turizma na vodnjanskom priobalju zaustavio s dolaskom rata početkom 90-ih kada u perojski kamp smještaju izbjeglice. Ipak, iz Peroja je krenuo novi turistički zamah kada je 2000. godine otvoren hotel Villa Letan, prvi i još uvijek jedini hotel na Vodnjanštini.

Foto

Marin Pekica (Snimio Paulo Gregorović)

Tada je imao 20 soba, a sada tri puta više. U međuvremenu je Peroj dobio uređenu plažu dugačku dva kilometra, a čitava Vodnjanština puno kuća za odmor. Vodnjan je dobio dva muzeja, a od 1990. je svoj zamah doživio i vjerski turizam, zaključio je Pekica.

Diplomirao s temom "Vodnjan u XIX. stoljeću"

Marin Pekica, mag. hist. (1988., Pula) diplomirao je povijest na

Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2013. godine s temom "Vodnjan u XIX. stoljeću". Od 2014. godine zaposlen je u školstvu. Od akademske godine 2013./2014. student je poslijediplomskog doktorskog studija "Moderna i suvremena hrvatska povijest u europskom i svjetskom kontekstu". Autor je desetak znanstvenih i stručnih radova, te je održao predavanja na pet znanstvenih konferencija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini