POREČ

Pierluigi Salvatore: Pripremam sladolede s kravljim, kozjim i ovčjim mlijekom koje nabavljam od lokalnih proizvođača, PA SU SLADOLEDI POTPUNO ISTARSKI

| Autor: Boris BILAS
Pierluigi Salvatore

Pierluigi Salvatore


Iako je početak rujna, centar Poreča još uvijek je pun turista, a prema podacima porečke Turističke
zajednice u gradu se trenutno odmara više od 20 tisuća gostiju - što je izvanredna brojka za ovaj dio sezone. Dio turista u Poreč je došlo i zbog sve raznovrsnije ponude jer se tu u proteklih nekoliko godina otvorio niz malih ugostiteljskih objekata čija ponuda odskače od one tradicionalne na koju su turisti uglavnom navikli.

Jedan od takvih lokala je u ljeto 2019. godine otvorio i Talijan Pierluigi Salvatore, bivši prehrambeni tehnolog u velikoj multinacionalnoj kompaniji Nestle. Iako je teško zamisliti da je sladoled jedna od namirnica koja još uvijek može ponuditi nešto novo, Pierluigi Salvatore je u protekle dvije godine pokazao da može.

Posebna receptura

Naime, u njegovoj slastičarnici ?Il gelato di Salvatore? koja se nalazi u maloj uličici Sv. Eleuterija u samom centru Poreča, nedaleko od Eufrazijeve bazilike, prodaje se sladoled koji je po mnogo čemu drugačiji od klasičnih sladoleda. Salvatore, koji je prije dolaska u Poreč 16 godina radio kao prehrambeni tehnolog u svjetskom prehrambenom divu Nestleu i Nestle Peruggini, sladoled radi po posebnoj recepturi i to isključivo od domaćih istarskih proizvoda, ili od domaćih proizvoda iz Italije poput pistacije sa Sicilije. Zato se u relativno maloj slastičarnici prodaje više od 30 vrsta sladoleda, od kojih su neki raritetni poput sladoleda Dalmacija ili Sunce, a neki svojim okusima vraćaju u neka davna vremena poput sladoleda Kinder lada. Rodom iz Pescare, Salvatore kaže da se u Istru zaljubio još u ranim devedesetima kada je vlakom stigao na ljetovanje i od tada se stalno vraća, ali je tek prije dvije godine odlučio doći živjeti u Poreč.

- U proizvodnju sladoleda upustio sam se iz čistog zadovoljstva. Poslovno i turistički obišao sam cijeli Mediteran, a na kraju sam se skrasio na za mene mitskoj istočnoj obali Jadrana, prvo u Crnoj Gori, a potom u Istri. Prva sezona u Poreču je bila izvrsna, a prošle sam zbog pandemije koronavirusa umjesto 1. travnja, slastičarnicu otvorio 20. lipnja. Bila je izazovna sezona, ali je zato ova nadmašila sva očekivanja i stvarno smo dobro poslovali, kaže nam Pierluigi Salvatore koji od ove godine ima i novu suradnicu koja mu pomaže u smišljanju novih okusa sladoleda. Mlada Laura Burolo inače je iz Umaga, ali posljednjih nekoliko godina živi u Poreču te od ove godine surađuje sa Salvatoreom.

Poreč

Bez nervoze

- Inače sam po struci slastičarka, ali nikada nisam radila u proizvodnji sladoleda, što je vjerojatno i dobro jer sam ovako lakše prihvatila Pierluigijev način razmišljanja i drugačiji način proizvodnje sladoleda. Za sada je naša suradnja odlična jer imamo sličan način poslovnog razmišljanja, a sviđa mi se i što u slastičarnici nikada nema povišenih tonova niti nervoze, pa čak niti u vrijeme najvećih gužvi, rekla nam je Laura Burolo.

Sam Pierluigi Salvatore kaže da mu je manjak kadrova najveći problem te je zato jako sretan što je našao nekoga poput Laure Burolo koja ima želju za učenjem i stjecanjem novih znanja. Salvatore nam je otkrio i po čemu su njegovi sladoledi specifični.

- Pripremam sladolede s kravljim, kozjim i ovčjim mlijekom, a sve te namirnice nabavljam od istarskih proizvođača tako da su ti sladoledi potpuno istarski. Neke namirnice naravno ne mogu nabaviti u
Istri poput pistacija, ali i to se trudim nabaviti što kvalitetniji pa je tako pistacija sa Sicilije, što se
osjeti. Svatko tko proba sladoled od pistacija odmah osjeti razliku, priča nam Pierluigi Salvatore koji se u
proizvodnju sladoleda zaljubio još kada je kao osnovnoškolac ljeti pomagao 80-godišnjem sladoledaru Tizianu, koji je pamtio vrijeme kada nije bilo struje, pa se sladoled proizvodio ručno, a mikser, bez kojeg je nezamislivo
moderno slastičarstvo, nije ni postojao.

Prva ljubav

- Nakon završetka studija na Sveučilištu u Perugi ostvario mi se san svakog studenta prehrambenog i agronomskog usmjerenja. Dobio sam posao u Nestleu, koji kao najveći prehrambeni koncern na svijetu ima čak 453 proizvodna i logistička pogona, pa nudi brojne mogućnosti za nadogradnju stečenog znanja i ostvarenje karijere, kaže Salvatore te dodaje da se u velikoj multinacionalnoj kompaniji, koja je 1988. kupila i poznatu Peruginu, najviše bavio nabavom i preradom sirovina za izradu slatkih delicija, prvenstveno lješnjacima, bademima i kakaom. Kad je prošao sve faze u Nestleu, Salvatore se vratio prvoj ljubavi - sladoledu.

- S godinama sam se zasitio posla u prehrambenoj industriji i poželio osamostaliti i iskoristiti svoj talent i inovativnost, koji su prepoznavali moji mentori i suradnici. Prilika mi se pružila 2012. godine kada mi je tvrtka Merkur iz Budve iznajmila dvije lokacije za prodaju zanatskog sladoleda, jednog kod tamošnje autobusne stanice i drugog uz šetnicu između hotela Mogren i poznate budvanske plaže. Posao mi je izvrsno krenuo, pa bi ostao u Budvi da hotel pod čudnim okolnostima nije prodan, a odmah potom općina je zabranila prodaju sladoleda na otvorenom. Brzo sam shvatio da moram dalje, a logični je bio odabir Istre, najrazvijenije hrvatske turističke regije, kaže Pierluigi Salvatore te otkriva da je danas najsretniji kada mu u slastičarnicu dođu Porečani i Porečanke te mu kažu da su došli do grada samo kako bi pojeli njegov sladoled.

Poreč

Skupe namirnice

- Velika je konkurencija i teško se probiti. Nakon dvije godine domaći stanovnici već znaju za mene i dođu na sladoled, a stranci dođu jer su vidjeli dobru recenziju na internetu. No kada imaš kvalitetan proizvod to se brzo pročuje i svakim danom imamo sve više gostiju, priča Pierluigi Salvatore te otkriva da su se i neki stari slastičari u Poreču raspitivali o njegovom načinu pripreme sladoleda, ali su svi odustali kada su čuli jedan podatak.

- Većina njih želi poslušati i sa svim vlasnicima slastičarnica u susjedstvu sam u dobrim odnosima i međusobno si pomažemo, ali svaki razgovor o proizvodnji sladoleda prestaje kada im kažem koliko plaćam namirnice za svoje sladolede. Njima je to jednostavno previše, a ja znam da je to jedini način da održim kvalitetu sladoleda. Za proizvesti dobar, originalan sladoled valja imati i inspiraciju.
Mene inspiriraju podneblja i ljudi, posebno moji prijatelji i ljubitelji sladoleda, zaključio je Pierluigi Salvatore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter