MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA TOMISLAV ČORIĆ OBIŠAO NOVI ŽCGO KAŠTIJUN

Pedesetak bala s gorivim otpadom na čekanju u novom Kaštijunu!


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić u pratnji istarskog župana Valtera Flege i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića obišao je danas novoizgrađeni Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun koji je i dalje u fazi podešavanja. Ministar je tom prilikom naglasio da je ovo drugi izgrađeni centar u Republici Hrvatskoj koji će, tvrdi, Istri omogućiti najviše standarde u gospodarenju otpadom.

- Ovo što sam vidio na Kaštijunu je sam vrh tehnologije i u tom kontekstu čestitam na realizaciji. Centar je trenutno u fazi kalibracije i mora preboljeti male dječje bolesti dok se sve ne uhoda, no uvjeren sam da će ovog ljeta biti i svečano otvoren, kazao je Čorić. Na upit što se kani poduzeti budući da centar nakon odustajanja Holcima nema alternativu za daljnje preuzimanje gorivog otpada u postrojenju, ministar je najavio da se na razini ministarstva već radi na sustavu koji će omogućiti oporabu SRF-a na razini svih centara za gospodarenje otpadom.

- Vjerujem da ćemo ove godine već imati rješenje. Jasno nam je da SRF treba potražiti svoje tržište, no ako ga nema, to tržište treba kreirati kroz izgradnju energetskih objekata odnosno proizvodnju energije temeljene na gorivom otpadu i to je smjer kojim će Hrvatska najvjerojatnije ići narednih mjeseci, naveo je Čorić.

Naglasio je da će ministarstvo poduprijeti projekte koji bi počivali na oporabi SRF-a, dodajući da treba težiti kvalitetnom korištenju tog gorivog otpada na teritoriju Republike Hrvatske. Ministar je među ostalim naglasio da je Republika Hrvatska 2016. godinu završila s 27 posto odvajanja otpada na kućnom pragu, a cilj je do 2020. godine dostići 50 posto.

Pozvao je istarske gradove i općine da se jave na natječaje ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i iskoriste sredstva za nabavku komunalne opreme, izgradnju sortirnica i reciklažnih dvorišta, a sve kako bi 2019. godinu dočekali potpuno spremni i kako bi se napravio iskorak u odvajanju otpada na kućnom pragu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je da se s nove lokacije na kojoj se nalazi novi županijski centar najbolje može vidjeti kako se otpad u Istri odlagao posljednjih desetljeća.

- Ovo brdo preko puta centra je prošlost, a novi centar je budućnost. Županijski centar za gospodarenje otpadom je danas moderan pogon za obradu komunalnog otpada za čiju smo izgradnju dobili značajna bespovratna sredstva. Drago mi je što smo u Istarskoj županiji konačno prešli na kompletno novi sustav prikupljanja ali i zbrinjavanja komunalnog otpada, istaknuo je Miletić. Župan je otkrio da se s ministrom razgovaralo i o konkretnim natječajima vezanim uz implementaciju brojnih projekata zaštite okoliša u Istarskoj županiji.

- Tu prije svega mislim i na pomoć prema postojećim odlagalištima i reciklažnim dvorištima ali i ostale mjere vezane uz energetsku obnovu i učinkovitost. Gradimo itekako održiv i pravedan sustav zbrinjavanja otpada koji počiva na tome, što više odvajaš i recikliraš, to manje plaćaš, a tako će i biti, rekao je Flego dodajući da bi konačne cijene trebale biti definirane do ljeta. No u obilasku centra mogli smo se uvjeriti da je sav proizvedeni SRF na Kaštijunu trenutno odložen u vanjskom djelu pogona. Zapakiran je u 50-tak bala od kojih svaka teži oko 1.200 kilograma. U tvrtki Kaštijun napominju da takvu mogućnost odlaganja imaju te da je SRF-pakiran i odložen pod kontroliranim uvjetima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater