Ususret školi

PAZIN: Dok nema djece u školi, park se čisti od bolesnog i opasnog drveća

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Polazište ovome projektu bila je ocjena da školski park, zasađen još prije sedamdesetak godina, ne odgovara današnjim potrebam i da je u njemu zasađeno devedesetak stabala što je previše. Prema tom projektu uklonilo bi se čak tridesetak stabala, a park opremio novim vrstama raslinja, stazama, klupama i drugom urbanom opremom te rasvjetom

 

Kad se pazinski osnovci vrate u školske klupe, zateći će malo drukčiji okoliš svoje škole od onog kojeg su ostavili kad je zbog koronavirusa prekinuta nastava u školskim zgradama. U tijeku je, naime, akcija sječe bolesnih i ugroženih stabala u parku oko pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora. Uklonit će se ukupno dvanaest stabala Lowsonovog pačempresa, crnog bora, orijentalne tuje i grčke jele.

 Napali ih potkornjaci

Stabla određena za uklanjanje opasno su ugrožena napadom potkornjaka, zbog kojih im debla u svoj središnjem unutrašnjem dijelu sve više trunu i pitanje je dana kada bi ih jaki vjetar, primjerice ovakav kakav u Pazinu nemilice puše već tri dana, ili naprosto gravitacija, mogli srušiti.

- Dosad nam je vjetar rušio samo grane stabala, ali neka su stabla vidljivo neprirodno nagnuta i opasna za sigurnost djece pa smo iskoristili priliku sada, kada djece nema u školi, da školski park učinimo sigurnijim, rekla nam je Zdenka Turkalj Čohilj, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora.

        Uklanjanju bolesnih i opasnih stabala prethodilo je nekoliko stručnih procedura, od izvida Komisije za hortikulturu i uređenje javnih površina Grada Pazina koja je dala suglasnost za uklanjanje stabala u školskom parku do odluke Školskog odbora, a kako je suvlasnik parka i susjedna Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, i ta se ustanova suglasila s ovim zahvatom. Među stablima određenima za uklanjanje jedno je na gimnazijskom dijelu parka, a sva ostala na osnovnoškolskom. 

Projekt rekonstrukcije parka

        Pazinska osnovna škola inače još od 2015. godine ima projekt rekonstrukcije školskog parka, kojeg se kani kandidirati za financiranje iz nekog od državnih ili međunarodnih natječaja, kada se takav adekvatan natječaj raspiše. Polazište ovome projektu bila je ocjena da školski park, zasađen još prije sedamdesetak godina, ne odgovara današnjim potrebama. Kroz minula desetljeća u strukturu parka se gotovo ništa nije interveniralo, a kako je u njemu bilo zasađeno devedesetak stabala, s vremenom se ispostavilo da ih je previše pa je veći dio parka kroz cijeli dan u sjeni, a zbog prevelike gustoće dio stabala, osim što je bolestan, raste samo u visinu i nema grana. Prema tom projektu uklonilo bi se čak tridesetak stabala, a park opremio novim vrstama raslinja, stazama, klupama i drugom urbanom opremom te rasvjetom. Škola želi da park ima i edukativnu svrhu, a na tom tragu bila je i akcija školske ekološke grupe prije nekoliko godina kada su uz svako stablo postavljene drvene pločice s nazivom njegove vrste. Dok realizacija cijelog projekta čeka nalaženje potrebnog novca, ovim se zahvatom rješavaju akutni problemi s najugroženijim drvećem, ali čini i prvi korak k budućem novom izgledu pazinskog osnovnoškolskog parka. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter