projekt za europski Kohezijski fond

PAZIN: Do 2030. kanalizacija bi trebala obuhvatiti 90 posto područja središnje Istre

Samo studija izvodljivosti sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja aglomeracije Pazin košta 2,8 milijuna kuna, radit će je zagrebačka tvrtka Proning DHI * Projekt "EU Pazin" uključuje općine Pazinštine i općinu Žminj

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Valvasorova ulica u Pazinu (snimio Anđelo Dagostin)

Valvasorova ulica u Pazinu (snimio Anđelo Dagostin)


Grad Pazin u suradnji s okolnim općinama nastavlja s razvojem master plana vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja u okviru budućeg projekta "EU Pazin" koji uključuje općine Pazinštine i općinu Žminj.

Područje aglomeracije nazvane "EU Pazin" odnosno središnje Istre među najzahtjevnijima je po opsegu, složenosti i veličini, prvenstveno zbog konfiguracije terena, istaknuo je voditelj projektnog tima Davor Kalčić iz Hrvatskih voda. Pridodao je da su značajni faktori koji će utjecati na zahtjevnost projekta postojeće stanje sustava odvodnje, površinskih i podzemnih voda, mjera zaštite okoliša te niskog postotka naseljenosti s velikim brojem malih naselja.

O studijsko-tehničkoj dokumentaciji koja košta čak 2,8 milijuna kuna govorili su voditeljica tima konzultanta Vesna Rogulja iz zagrebačke tvrtke Proning DHI i suradnici Igor Dundović i Dražen Navratil. Izradom studije izvodljivosti aglomeracije Pazin trebalo bi se dobiti optimalno rješenje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i obrade mulja. Nakon toga se planira prijava projekta na europski Kohezijski fond, odobrenje projekta i realizacija.

Iz pazinske tvrtke Usluga odvodnja naglašavaju da su uvjeti sufinanciranja koji su sada na snazi vrlo povoljni za korisnike sredstava, očekuju da se neće značajnije mijenjati, te ističu da ih je potrebno što kvalitetnije iskoristiti. Svaka općina imenovala je člana u projektni tim, te se očekuje suradnja oko usklađenja prostornih planova, kao i imovinsko-pravnih priprema. Prema dosadašnjim iskustvima priprema ovakvog sveobuhvatnog projekta vodoopskrbe i odvodnje traje oko pet godina, a ponekad i više. Tako da se do 2030. godine očekuje da će kanalizacijska mreža pokrivati do 90 posto područja središnje Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater