ZAŠTO SE CARERA PRETVORILA U VAŠAR?

PALIAGA: Grad Rovinj nije dao niti jedan svoj prostor u zakup prodavačima tekstila. Mi u Careri želimo brendiranu robu, ali ne možemo utjecati na privatne prostore

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Filip ŠKATAR

Filip ŠKATAR


Zakon ponude i potražnje. Jedni su tražili, a drugi davali u najam vlastite prostore. Konkretno, kad je riječ o Ulici Carera, Grad Rovinj nije prodavačima tekstila dao u zakup niti jedan svoj prostor. I to ne zato što vodimo određenu politiku, već zato što smatramo da ta ulica mora biti brendirana. A da bismo to postigli, našim zakupcima dajemo određene beneficije, ali i propisujemo vrstu robe koja se u njima može prodavati, ističe gradonačelnik Marko Paliaga

I dalje se ne stišavaju komentari subotnje masovne tučnjave u glavnoj rovinjskoj trgovačkoj Ulici Carera, u kojoj su glavni akteri bili prodavači odjeće. Nakon prvog okršaja oko 13 sati koji je zabilježen kamerom pa je postao viralni hit na društvenim mrežama, gdje se dijelio uz znakovitu poruku "Rovinj elitni turizam 5 +", istog je dana oko 22 sata na Trgu na lokvi, kako saznajemo, uslijedila i druga masovna tučnjava, koja je, kako kažu očevici, bila žešća i krvavija. No, taj sukob nije nitko snimio, a nije bilo ni prijave policiji.

Što se događa s Carerom, koja je nakon uređenja trebala postati elitna ulica s poznatim brendovima, a postala je svojevrsni vašar u kojem dominira ponuda niže kvalitete, pitali smo prvog čovjeka Grada, gradonačelnika Rovinja Marka Paliagu.

Ne dijelimo ljude

Paliaga je u startu istaknuo da se ljudi u Rovinju nikad nisu i neće dijeliti na "ove ili one", neovisno o tome od kuda su došli i koje su nacionalnosti. Stoga smo ga pitali mogu li se dijeliti na one koji poštuju zakone, običaje i kulturu, u odnosu na one koji to ne čine?

- Naravno, i to je jedina podjela koju poštujem. Upravo prema onima koji to ne čine postupa se u skladu sa zakonskim ovlastima i propisima grada Rovinja, odgovara gradonačelnik, koji nevoljko raspravlja o incidentu na ulici, s obrazloženjem da to nije bila situacija karakteristična za Rovinj.

- U Rovinju se dogodilo nešto što se nažalost događa u mnogim gradovima Istre, ali i čitave obale, ali za razliku od ostalih koji su se sakrili pod tepih, odnosno čiji je značaj umanjen, fizički obračun u Careri postao je hit, odnosno, zahvaljujući nama samima, i velika antipropaganda turističkog Rovinja. To što je grad uložio velike napore u uređenje svojih prostora, poskidao nakaradne reklame, upristojio izloge i uveo pravila ponašanja za nove zakupce poslovnih prostora, ispalo je manje važno od jednog incidenta, kaže Paliaga, kojeg smo pitali što je dovelo do situacije da je glavna trgovačka Ulica Carera ispunjena tekstilnom robom, odnosno "buticima" sa zvučnim francuskim i talijanskim nazivima" u kojima se prodaje jedna te ista roba - mahom majice sa štampanim Budom Spencerom i Einsteinom, te lanene košulje i haljine.

- Zakon ponude i potražnje. Jedni su tražili, a drugi davali u najam vlastite prostore. Konkretno, kad je riječ o Ulici Carera, Grad Rovinj nije prodavačima tekstila dao u zakup niti jedan svoj prostor. I to ne zato što vodimo određenu politiku, već zato što smatramo da ta ulica mora biti brendirana. A da bismo to postigli, našim zakupcima dajemo određene beneficije, ali i propisujemo vrstu robe koja se u njima može prodavati. Što se tiče beneficija - za trgovce koji rade čitavu godinu cijena najma je niža, kao i za one koji posluju s robom koja je poželjna i brendirana, kaže Paliaga, dodajući da Grad Rovinj ne može utjecati na vrstu robe koja će se prodavati u privatnim poslovnim prostorima. 

Strože kontrole 

Međutim, Grad putem svojeg komunalnog redarstva može utjecati na ponašanje trgovaca i ugostitelja u Careri, koji se često tamo, nasred grada i pred svim gostima sunčaju ili pak spavaju, jedu, puše cigarete sjedeći na pragovima trgovina i povlače turiste za rukav.

- Do određene mjere možemo utjecati na ponašanje trgovaca, ali recite mi kako da Grad čovjeku zabrani da jede sendvič ispred svog dućana, zapali cigaretu i stoji na ulici? Kojim zakonom, kojim propisima? U redu, slažem se da se nekim drastičnim primjerima može doskočiti i to ćemo, nakon ove situacije, raditi češće, brže i žustrije uz podršku policije. Istina je, kad insistirate, da komunalni redari nisu do sada dijelili kazne, niti sankcionirali trgovce koji sjede na javnim površinama na klupicama ili improviziranim stolovima, no ono što mogu obećati su dnevne kontrole koje će sada provoditi komunalni redari uz angažman jedne zaštitarske kuće, rekao je Paliaga.

Za komentar masovne tučnjave u Ulici Carera i njen utjecaj na imidž Rovinja kao mirne i sigurne destinacije upitali smo i prvu ženu rovinjskog turizma, direktoricu TZ-a Odete Sapač.

- Najoštrije osuđujem takav sramotni ispad pojedinih trgovaca koji, vjerujem, ni sami nisu svjesni kakvu su negativnu promociju nanijeli čitavom gradu i svim građanima Rovinja. Jer, dok s jedne strane ulažemo ogromne napore u podizanje kvalitete - od smještaja pa sve do kulturne i zabavne promocije - ovakvi nas incidenti mogu skupo koštati. Upravo zajamčeni mir i sigurnost destinacije uvijek su bili i jesu jedan od najjačih aduta Rovinja, a ovakvim događajima, koji su na žalost došli i do gostiju izvan Rovinja i Hrvatske, ta slika uveliko je narušena, ističe Sapač, koja je istaknula da Grad mora pojačati kontrolu i provedbu Odluke o komunalnom redu.

- Nadalje, sve one koji krše odluke i propise Grada treba najoštrije sankcionirati, ne samo zbog turista, već i svih onih ugostitelja i trgovaca koji savjesno rade svoj posao, ali i zbog nas samih - građana Rovinja, ističe Sapač, koja je potvrdila da se gosti sve češće žale, i to i pismenim putem, na ponašanja nekih trgovaca u Careri.

- Uvjerena sam da nam je ovo posljednja prilika da stvari stubokom promijenimo i ponovno postanemo sigurna i poželjna destinacija, što je Rovinj oduvijek bio, zaključila je Sapač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater