BARBAN

Ovog vikenda maraton za konje i jahače: FINALE CROATIA CUPA U DALJINSKOM JAHANJU

Domaći jahači u borbi za osvajanje devetog ekipnog zlata (D. MEMEDOVIĆ)

Domaći jahači u borbi za osvajanje devetog ekipnog zlata (D. MEMEDOVIĆ)


Utrka na 80 kilometara starta u 8 sati, ona na 40 kilometara u 10 sati, te najkraća utrka, na 20 kilometara imat će start u 11 sati, a u isto vrijeme održat će se i Preponski javni trening tako da će gledatelji uživati u startu Endurance utrke, a dok čekaju cilj zabavljat će se gledajući preponske jahače

U organizaciji Konjičkog kluba "Istra" ove će se subote u Barbanu održati 6. kolo, ujedno i Finale Croatia Cupa u daljinskom jahanju. U sklopu natjecanja u daljinskom jahanju, u suradnji s Konjičkim centrom Barban, održat će se i Preponski javni trening s početkom u 11 sati, tako da će gledatelji uživati u startu Endurance utrke, a dok čekaju cilj zabavljat će se sa preponski jahačima i njihovim konjima.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Istarske županije u Puli, natjecanje će se sastojati od tri utrke različitih kilometraža: utrke na 80 kilometara koja starta u 8 sati, one na 40 kilometara koji starta u 10 sati, te najkraće utrke na 20 kilometara koja će po programu startati u 11 sati.

Proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada započinje u 17 sati, a pobjednike očekuju mnogobrojne vrijedne nagrade.

Ovaj događaj obilježava 13. godinu prakticiranja Endurancea, odnosno daljinskog jahanja u Hrvatskoj.

Stefano Osip je višestruki juniorski prvak Hrvatske, a jučer je istaknuo da je staza jako dobro pripremljena, a isto tako i da je cijela momčad KK ''Istra'' spremna za dobre rezultate. Trenerica i prvakinja Hrvatske Denisse Radin je istaknula da je 16 godina u klubu u kojem ima jako puno mladih jahača kojima treba mentor i koje ona vodim, a zbog kojih je prvi put i uvedena trasa od 20 kilometara.

Inače, prva utrka daljinskog jahanja u našoj zemlji održana je 13. svibnja 2006. godine upravo u Barbanu, te će ovim događajem natjecatelji startati s istog mjesta s kojeg je krenulo i prvo natjecanje u daljinskom jahanju.

Te je godine pobjedu odnio Zoran Uravić na grlu Wolf, što je potaknulo zanimanje i želju za nastavkom izobrazbe i sudjelovanja u daljinskom jahanju među drugim jahačima. Potom je uslijedilo osnivanje Istarskog konjičkog saveza te Istarske lige u daljinskom jahanju, što je imalo veliki odjek i dovelo je do uključivanja mnogo djece i mladih jahača u disciplinu daljinskog jahanja. Porast interesa i želje za napredovanjem dovela je do mogućnosti izlaska domaćih jahača na međunarodnu Endurance scenu. Narednih godina omiljeni konj Wolf postaje neprikosnoveni prvak i najtrofejniji konj, koji je mnoge medalje donio i svojim jahačima, i Konjičkom klubu "Istra" (nekada Manjadvorci). Konjički uspjesi odjeknuli su i u svijetu turizma, dovodeći brojne turiste u Općinu Barban sa željom otkrivanja jahaćih terena u Istri te istraživanja daljinskog jahanja.

Valja spomenuti da je u 12 godina održavanja daljinskog jahanja u Hrvatskoj, KK "Istra" osam puta bila ekipni prvak Hrvatske, te se ove godine očekuje isti uspjeh, odnosno deveto osvajanje ekipne zlatne medalje. (P. SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater