AKCIJA IRENA-e i CIM -a

Ovi ljudi su jučer čistili otpad iz mora u Medulinu. Izvučeno je preko pola tone, odnosno skoro 1.000 stvari!

| Autor: Glas Istre
Čišćenje otpada

Čišćenje otpada


U nedjelju je u Medulinu završena prva od niza akcija čišćenja podmorja koje organizira IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima i Centrom za istraživanje mora Ruđer Bošković (CIM) u sklopu strateškog projekta MARLESS - MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions, koji se financira kroz Program prekogranične suradnje Italija - Hrvatske 2014. - 2020.

Posebnost ovih akcija čišćenja podmorja leži u dodatnom koraku razvrstavanja i popisivanja morskog otpada u kategorije kojima se utvrđuje njegovo porijeklo. Također, dodatan doprinos je provođenje akcija na odabranim lokacijama prije i nakon turističke sezone. Naime, nakon ponovljenih akcija u rujnu prvi put dobit će se uvid o količinama otpada koje se tijekom godine nakupljaju.

Kako bi se utvrdili različiti utjecaji kumulacije otpada, za izvršenje akcija strateški su odabrane tri različite lokacije - Medulin kao turistički centar, Brestova je trajektna luka, dok je Luka Rovinj odabrana zbog blizine centra grada i same marine. Na osnovu ovih parametara moguće je odrediti izvor otpada i preporučiti mjere za njegovo smanjenje.

Čišćenje otpada

"To je upravo ono čemu težimo, namjera nam je da provedbom ovih akcija i definiranjem mjera osiguramo jedan trajniji rezultat, odnosno da na dobrobit budućih generacija doprinesemo smanjenju morskog otpada", poručuju iz IRENA-e i CIM-a.

U akciji čišćenja Guvnine uvale, održanom ove nedjelje na području općine Medulin, uz IRENA-u i CIM, sudjelovalo je nešto više od 25 ronioca, 20 mjesnih ribara i 10-tak volontera koje je okupio Ronilački klub Centar iz Medulina. U akciju su također uključeni brod za prijevoz putnika, 2 ribarske brodice i 11 pomoćnih plovila. Akciji se pridružila i ekološka brodica Eco1 Dezinsekcije d.o.o. iz Rijeke. Akcijom je obuhvaćena površina od 9.100 kvadrata.

Početak akcije obilježen je kratkim brifingom sudionika, nakon čega su ronioci uz pomoć brodova raspoređeni na lokaciju Guvnine uvale. Izvučen otpad utovaren je na plovila koja su ga potom iskrcala na Ribarsko molo Štraminjoni, gdje su volonteri te djelatnici CIM-a i IRENA-e zajedničkim snagama sortirali prikupljen otpad.

Čišćenje otpada

Nakon obrade prikupljenog otpada dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz CIM-a izvješćuje kako je prilikom akcije prikupljeno "nešto više od 530 kilograma raznog odbačenog morskog otpada". Nadalje precizira kako je "ukupno pronađeno i analizirano 966 predmeta i to 53 posto stakla, 36 posto plastičnih predmeta, 6 posto metala i 4 posto gumenih predmeta. Najčešći pronađeni predmeti su bile staklene boce i staklenke, te predmeti za plažu kao što su maske, dihalice, ali i veliki broj plastičnih šlapa. U prikupljenom otpadu česti su bili i predmeti korišteni u ribolovnim aktivnostima gdje su prevladavali konopi i plutače".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater