AUTOM OD BUZETA DO DUBAIJA

OSTVARIO SVOJ SAN. Buzećan Vlatko Mrvoš svoj "Abarth" parkirao kod Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu. Evo njegove priče

Možda bih izdvojio Iran gdje je toliko puno dobrote, i to iskrene. Više puta su nam mahali u prolazu, zaustavljali nas da se upoznamo. Na autoputu smo samo jednom platili cestarinu, drugdje su nas, kada su vidjeli odakle dolazimo, samo pustili da prođemo, prepričava Vlatko Mrvoš putovanje na kojem je u 18 dana prešao je više od šest tisuća kilometara

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Vlatko Mrvoš kod Burj Khalife

Vlatko Mrvoš kod Burj Khalife


Svoj "Abarth 595 Competizione" pulskih registarskih oznaka parkirao je kod Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu, visoke nevjerojatnih 828 metara, koja dominira Dubaijem. "Osjećaj je neopisiv. Ostvario sam svoju veliku želju, svoju viziju i san", komentira još uvijek u pozitivnom šoku Buzećan Vlatko Mrvoš, koji je uspješno okončao veliku avanturu. Sa suputnikom Goranom Rauševićem u 18 dana prešao je više od šest tisuća kilometara i iz Hrvatske autom stigao u Ujedinjene Arapske Emirate. Pitanje je je li se ikada itko upustio u tako nešto.

- Cijelo putovanje bila je demistifikacija rute koja je izazvala dosta skepse. Upozoravali su me na potencijalne opasnosti, a ja sam osjećao da idem među ljude otvorena srca i da to mora biti dobro. Tako je i bilo. Gostoprimstvo na koje sam naišao nadmašilo je sva moja očekivanja, prenosi nam svoje utiske Mrvoš koji će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima boraviti još desetak dana. Neobičan pothvat trajat će, naime, ukupno tridesetak dana.

gg

Kući se vraćaju avionom, a Exspress Global će auto iz Dubaija prevesti u Rijeku. Zanimljivo je spomenuti da je na cijeloj ruti od Buzeta do Dubaija benzin podjednake cijene, osim u Iranu gdje litra običnog benzina košta ni manje ni više nego - 80 lipa!

Nakon starta u Buzetu 22. travnja, ambiciozni su dvojac u Zagrebu dočekali članovi Abarth Kluba Hrvatska i napravili zajedno krug po gradskim ulicama. Iduća stanica bila je Beograd, a potom su se zaredali Niš, Skoplje, Solun, Aleksandropoli, Istanbul, Amasya, Erzurum, Tabriz, Teheran, Isfahan, Širaz, Bandar Abbas iz kojega su Vlatko i Goran avionom (a vozilo trajektom) prešli Perzijski zaljev i stigli prvo u Dubai, a za koji dan će i u Abu Dhabi.

Na plavo-sivom vozilu ističe se slogan projekta "We are not that far from each other as we think"/ "Nismo udaljeni jedni od drugih kao što mislimo". Vozilo je oslikano zastavicama zemalja na trasi puta, ispod njih ispisana su imena gradova. Na njemu je i logotip Glasa Istre, medijskog pokrovitelja poduhvata. "Okićeno" je zastavama koje se vijore u svakom gradu kojim prolazi, s jedne strane Buzeta i Hrvatske, a s druge strane države u kojoj trenutno boravi. Zastavice Buzeta i Hrvatske zavijorile su tako na nekim mjestima gdje nikada nisu bile, niti će možda ikada biti.

gg

Cijeli put, kaže Mrvoš, bio je bolji od očekivanja. Najbolje autoceste na cijeloj dionici imaju Hrvatska i Turska. Magistralne ceste su posvuda dosta loše.

- Pozitivno me iznenadila, iako sam imao takav predosjećaj, dobra energija koja nas je pratila tijekom cijelog puta gdje su se otvarala i vrata koja su bila zatvorena. Neke su se stvari same od sebe posložile tako da je sve prošlo i puno bolje nego što sam planirao. U Istanbulu smo imali čast da nas dočeka generalna konzulica Republike Hrvatske Ivana Zerec s cijelim timom. Osjećali smo se kao VIP gosti, a ne normalni dečki koji idu napraviti jedan krug s autom. Dobro, malo veći krug. Svugdje su bili jako gostoljubivi. Možda bih izdvojio Iran gdje je toliko puno dobrote, i to iskrene. Više puta su nam mahali u prolazu, zaustavljali nas da se upoznamo. Na autoputu smo samo jednom platili cestarinu, drugdje su nas, kada su vidjeli odakle dolazimo, samo pustili da prođemo, prepričava Mrvoš.

gg

Tu dobrohotnost na koju su nailazili oslikava i s jednim primjerom iz Dubaija. "U Dubai smo došli avionom, dok smo auto stavili na trajekt, koji je dosta kasnio. Trebao je doći u 14 sati, a stigao je tek u 19.30. Krenuli smo sređivati dokumentaciju za ulazak vozila na područje Ujedinjenih Arapskih Emirata. Odmah su nam rekli da je šansa da ćemo ga brzo dobiti vrlo mala jer osoblje za provjeru auta radi samo prijepodnevnu smjenu. Osjećao sam, međutim, da će sve biti u redu. I tako je i bilo. Naše majice s porukom, kao i sam auto oslikan zastavicama, otvarali su nam sva vrata. Gdje god smo se pojavili gledali su nas sa simpatijama. To se dogodilo i u luci Sharjah kraj Dubaija gdje je glavni inspektor ostao duže na poslu i zvao sve moguće da pregledaju auto i odrade svu proceduru čime nam je uštedio jedan cijeli dan. Na kraju tog mog puta poruka s majice dobila je pravi smisao, a to je da nismo toliko daleko jedni od drugih kao što mislimo. Dokazao sam da se za 82 sata vožnje može doći autom u Dubai i da nas dijeli svega 6.000 kilometara koje mnogi pređu svojim autom u lokalnoj vožnji", kaže Mrvoš.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater