SVETVINČENAT

OSMI FESTIVAL SIRA I 20. IZBOR NAJ KOZE: Luka Lupetina ponovo uzgojio Miss Istre. Mljekari Latus zlato za tvrdi sir u papru 

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Mljekara Latus obitelji Orbanić iz Gornjih Orbanići pokraj Žminja ponosno će na svoje vitrine smjestiti još jednu nagradu. Njihov novi proizvod, tvrdi sir u papru, izrađen od domaćeg kravljeg mlijeka, šampion je, a i sama mljekara Latus apsolutni je šampion ovogodišnjeg festivala budući da su joj dodijeljena još dva zlata i to za već nagrađivani tvrdi sir Veli Jože te za Istarski tvrdi sir

 

Koza Pina Luke Lupetine (15) ovogodišnja je Miss Istre. Tako je odlučio stručni žiri koji je pomno pregledao svih dvadesetak kandidatkinja koje su se natjecale na ovogodišnjem 20. izboru Naj koze u Svetvinčentu. Ovaj mladić iz Krnice vrlo se ozbiljno bavi svojim stadom koza i to već nekoliko godina, pa je tako i 2017. njegova Spomenka također odnijela titulu najljepše istarske koze.

I dok je Pina žiriju bila najljepša, titulu najizvornije istarske koze ipak su dodijelili Davidu Trenti iz Galižane i njegovoj kozi Lili, dok je najsimpatičnija bila, a kako drugačije nego Maza Matea Muškovića iz Vodnjana. Na ovom se izboru ljepote, vjerojatno jedinstvenom u cijelom svijetu, biraju i najveće kozje cice, a ove godine imala ih je koza Roška, Miljenka Sandrića iz Juršići, ali, da ih ne bi slučajno netko prozvao za šovinizam, među svim ovim ženskim kategorijama bira se i Mister prč. Ovaj je jarac jučer definitivno bio svjetlom reflektora i to zasluženo, jer se ovakav primjerak ne viđa često, a govorimo o Ralfiju kojega je u Svetvinčenat iz Zrenja na izbor za najljepšeg prča dovela Mira Gardoš. 

Latus iz Žminja još jednom šampion 

Od svojih skromnih početaka prije osam godina, Festival sira je postao renomirana i jako dobro posjećena manifestacija koja, moglo se vidjeti danas, itekako produžava turističku sezonu. Kako raste festival, tako raste i kolut sira koji se već tradicionalno reže na samom otvaranju festivala, a ove je godine, logično, imao čak osam kilograma. Bez obzira na to, nimalo nije zasjenio sireve ostalih proizvođača koji su izložili svoje fine mliječne proizvode na svetvinčentskoj placi. Ove godine tu su prigodu iskoristili Sirana Zlata - Čepić Polje, Sirana Runolist - Otočac, Sirana Majcani - Buzet, Vesna Loborika, Mljekara Latus - Žminj, Sirana "Mliječno s potpisom" - Križevci, Opg Sia - Vodnjan, Sirana Orbanić - Pazin, Stancija Kumparička, Opg Macan - Svetvinčenat, Opg Peršić - Medulin, Sapori Istra - Pula i Sirana Vegium - Baške Oštarije. U pravom bogatstvu sireva od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, različite zrelosti, aroma i tekstura tijekom cijelog su dana uživali nebrojeni posjetitelji koji su ovamo stigli doslovno iz cijele Europe. Nakon šetnje od stola do stola i kušanja raznih sireva, svatko si je kupio što mu se najviše svidjelo, a sirari su neprestano morali nadopunjavati svoje stolove.

Od svih spomenutih izlagača, za najbolje su se sireve i mliječne proizvode natjecali samo istarski proizvođači koji su na ocjenjivanje poslali 27 uzoraka raznih mliječnih proizvoda, od jogurta i skuta, do raznovrsnih sireva. Mljekara Latus obitelji Orbanić iz Gornjih Orbanići pokraj Žminja ponosno će na svoje vitrine smjestiti još jednu nagradu. Njihov novi proizvod, tvrdi sir u papru, izrađen od domaćeg kravljeg mlijeka, šampion je, a i sama mljekara Latus apsolutni je šampion ovogodišnjeg festivala budući da su joj dodijeljena još dva zlata i to za već nagrađivani tvrdi sir Veli Jože te za Istarski tvrdi sir. U kategoriji ostali mliječni proizvodi šampion je krem jogurt s čoko kuglicama sirane čije ime svakako valja zapamtiti i njihove proizvode potražiti, a riječ je o Sirani Majcani iz Buzeta. Ocjenjivačka komisija uz ova je priznanja dodijelila još sedam zlata i 12 srebra za razne mliječne proizvode, potvrdivši tako da se istarski proizvođači itekako educiraju i znaju što rade.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini