FESTIVAL U SVETVINČENTU 

Dvodnevna manifestacija MAMAC ZA LJUBITELJE VRHUNSKIH SIREVAOvo je manifestacija kojom na neki način otvaramo vrata jeseni u našem mjestu i ona upotpunjuje tradiciju našeg kraja. U ovih sedam godina siguran sam da su mnogi došli u Savičentu upravo da bi kušali najbolje sireve, rekao je načelnik Općine Dalibor Macan otvarajući Festival

Rezanjem Latusovog sira "Veli Jože" teškog sedam kilograma, danas je u Svetvinčentu svečano otvoren sedmi Festival sira koji i ovoga puta pravi mamac za sve ljubitelje vrhunskih domaćih sireva. Posjetitelji su imali priliku kušati odlične sireve deset izlagača, a na 7. festivalu svoje su proizvode predstavili Sirana Zlata, Sirana Runolist, Vesna Loborika, Mljekara Latus, Sirana Mih, OPG Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, OPG Macan, OPG Peršić Opg Maliki i Sapori Istra.

- Ovo je manifestacija kojom na neki način otvaramo vrata jeseni u našem mjestu i ona upotpunjuje tradiciju našeg kraja. U ovih sedam godina siguran sam da su mnogi došli u Savičentu upravo da bi kušali najbolje sireve. Želja nam je i dalje budućnost našeg kraja graditi na stočarstvu i sirarstvu, jer smatramo da nam je to velika prilika da kroz svoju proizvodnju još više unaprijedimo ponudu našeg mjesta, rekao je načelnik Općine Dalibor Macan otvarajući Festival.

Zaštiti istarske ovce i koze

Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan naglasio je da svi koji se bave stočarstvom i proizvodnjom sira jako dobro znaju koliko je to težak posao, te da je stočarstvo odraz kulture i dio istarske tradicije.

- Svjesni smo da se stočarstvo kroz godine zanemarivalo, pa smo danas spali na svega deset posto ovaca od broja koji smo nekad imali. To želimo mijenjati i cilj nam je raditi na povećanju populacije istarske ovce i koze, te tako dodatno poticati stočarstvo u našoj regiji. Nakon što smo zaštitili boškarina, vrijeme je da isto učinimo i za istarske ovce i koze, a voljeli bi da naši proizvođači imaju svoju preradu i sireve te da od toga mogu živjeti, kazao je Pinzan. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini