GROŽNJAN

Organizacija društva "Josip Broz Tito" i udruga antifašista POSJET STRATIŠTIMA U LIPI I IČIĆIMA

Mnogi naši članovi su čuli za ta mjesta stradanja, ali sve nas je iznenadilo fašističko zvjerstvo na oba mjesta, posebno tragedija mjesta Lipa. Posebno je fascinantan muzej u Lipi organiziran u dva dijela, bijeli i crni, o dva razdoblja, životu i tragediji. Mnogo toga nismo znali, nismo bili u tim mjestima, tako da smo se svi vratili puni dojmova, rekao je predsjednik Društva "Josip Broz Tito" Grožnjan-Oprtalj Čedomir Poljak

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio Luka Jelavić)

(Snimio Luka Jelavić)


Pedeset članova društva "Josip Broz Tito" i udruga antifašista koje djeluju na području općina Grožnjan i Oprtalj, posjetilo je nedavno dva velika stratišta na riječkom području na kojima je, pred slomom fašizma, stradao velik broj nedužnih mještana. Tom su prilikom posjetili malo selo Lipa u općini Matulji, na hrvatsko-slovenskoj granici, gdje se 30. travnja 1944. godine dogodila nezapamćena i jedinstvena tragedija.

Ubijeno čak 72 djece

Toga su dana pripadnici Hitlerovih postrojbi i Mussolinijevih crnokošuljaša, ali i hrvatskih i slovenskih četnika, udruženim snagama izvršili nečuven masakr nad 280 zasad identificiranih civila. Među ubijenima ili spaljenima bilo je čak 72 djece, najmlađe od samo šest mjeseci. Sve je bilo spaljeno, a masakr je izbjeglo samo dvoje stanovnika sela. Osim što je spaljena, Lipa je i u potpunosti opljačkana, fašisti su odveli 370 grla krupne stoke, 60 zaprežnih vozova punih prehrambenih proizvoda i drugih dobara. Bila je to osveta za osnivanje Narodnooslobodilačkog odbora i partizanske škole i za potporu partizanskim jedinicama, među kojima je bilo i mještana Lipe koji su pobjegli prije dolaska ubojica i masakra nad preostalim mještanima.

Mjesto je nakon rata postupno obnavljano, a 1966. godine Lipa je proglašena spomen mjestom. U prosincu 1968. otvoren je spomen-muzej, koji je nakon privremenog zatvaranja obnovljen i ponovo otvoren 2015. godine. Muzej obiluje dokumentacijom i podacima o stradanju mještana i pokušajima fašista da ga potpuno unište, ali ostao je živ narodni duh.

Jama - mjesto stradanja

Posjetitelji iz Grožnjana i Oprtlja, puni dojmova, nakon polaganja cvijeća na spomen kosturnicu, krenuli su zatim u Ičiće gdje su posjetili još jedno mjesto stradanja, jamu u Spomen parku Ičići. Tu je samo nekoliko dana prije završetka Drugog svjetskog rata, 24. travnja 1945. godine, ubijeno 37 mladih ljudi iz liburnijskog i primorskog kraja, antifašista koje su nacisti odveli iz riječkog zatvora i strijeljali pred krškom jamom. Samo četiri dana kasnije područje Opatije je oslobođeno.

- Mnogi naši članovi su čuli za ta mjesta stradanja, ali sve nas je iznenadilo fašističko zvjerstvo na oba mjesta, posebno tragedija mjesta Lipa. Domaćini su nas na oba mjesta dočekali, a posebno je fascinantan muzej u Lipi organiziran u dva dijela, bijeli i crni, o dva razdoblja, životu i tragediji. Mnogo toga nismo znali, nismo bili u tim mjestima, tako da smo se svi vratili puni dojmova i novih saznanja, kaže o tom izletu predsjednik Društva "Josip Broz Tito" Grožnjan-Oprtalj Čedomir Poljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater