Jasmina Černeka, viša stručna suradnica TZ Buzet

OPTIMIZAM IZNAJMLJIVAČA NA SJEVERU POLUOTOKA: "Kuće za odmor već rezervirane za veći dio ljeta. Krenuli smo s pripremama zabavnih i kulturnih događaja"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
BUZET, panorama, dron

BUZET, panorama, dron


- Gosti, kako domaći, tako i inozemni jedva čekaju izaći iz ovog okova izolacije uslijed covid-19 krize tako da uskoro kreće hedonizam na najjače, uvjeren je Vlatko Mrvoš, vlasnik Studio apartmana Galerija u buzetskoj starogradskoj jezgri. Ako su lani u samom jeku korona krize na sjeveru Istre profitirale kuće za odmor na osami, ove bi godine, kaže Mrvoš, moglo svanuti i vlasnicima apartmana.

- Proteklog produženog vikenda moj je apartman bio popunjen domaćim gostima iz Novog Marofa, a takav je booking zabilježio još jedan apartman unutar starogradske jezgre Buzeta gdje su boravili gosti Zagreba. Htjeli su proći Stazu sedam slapova i upoznati se s eno gastronomijom našeg područja. Ljetne perspektive po meni su odlične. Kuće za odmor s bazenima bile su hit i prošle godine usred korona krize jer su nudile potpunu privatnost i izoliranost od ostalih gostiju što nije bio slučaj s apartmanima, tako da ova dobra rano lipanjska popunjenost apartmana daje nadu da bi ova godina za svih mogla biti bolja nego prošla, izjavio je Mrvoš.

Dobra popunjenost

Njegov optimizam dijele supružnici Ariela i Marin Gojanović, vlasnici ruralne kuće za odmor "Naša Istra", u zaseoku Buljavci ispod Roča. Na jednoj od najromantičnijih sjevernoistarskih odmorišnih lokacija koja se može pohvaliti i s bazenom, sezona je i lani bila bolja od očekivanja jer profitirale su kuće za odmor, pogotovo one udaljene od drugih, relativno na osami, poput njihove, a dosta im je dobra popunjenost i ove godine. Mišljenja su da će sve polako ići na bolje te se nadaju da se većina ljudi želi cijepiti jer to je zapravo uvjet da se konačno sve pomakne s mjesta.

- U ožujku i travnju imali smo dva tjedna goste iz Švicarske i Njemačke. Švicarci su nam rekli da će se vratiti i u svibnju. No kako su nas tada u Švicarskoj ponovo stavili na crvenu listu, tako su javili da neće doći jer bez obzira na PCR test po povratku bi bili trebali ići u karantenu. Mi sada imamo jednu lijepu popunjenost od 10. srpnja do 4. rujna i kasnije još jedan tjedan u rujnu. Većinom su to Austrijanci i Nijemci. Ono što čujemo od naših stalnih gostiju je to da su se cijepili i da se vesele dolasku i to je bio način na koji su oni uopće mogli planirati odmor u Hrvatskoj, kaže nam Ariela te dodaje da su se iznajmljivači prilagodili trenutku, ne uzimaju nikakav avans, i skroz je fleksibilno otkazivanje smještaja.

Pojedini iznajmljivači apartmana u Roču, rekli su da im je predsezona podbacila. Upravo su u predsezoni smještajni objekti u tom kutku Istre u pravilu dobro popunjeni penjačima, ali ih je zbog nestabilnih vremenskih prilika, ove godine bilo puno manje nego prijašnjih godina. Ipak, neki kažu da im je kolovoz bukiran i da se nadaju da će procijepljenost uvelike pomoći da barem sezona bude koliko toliko uspješna.

Pripreme za ljeto

S obzirom na to da epidemiološke mjere polako popuštaju, u Turističkoj zajednici Buzeta također vjeruju da će u turizmu doći do planiranog laganog rasta u odnosu na prošlu godinu i da će turisti Hrvatsku pa tako i Istru percipirati kao sigurnu destinaciju za odmor.

- Primjetno je da nam u sve većem broju stižu Nijemci, Austrijanci, Poljaci i Česi. Procijepljenost stanovništva sigurno jedan od preduvjeta da se pandemija dovede pod kontrolu. Posljednjih nekoliko tjedana konstantno surađujemo s TZ-om Istarske županije, te Zavodom za javno zdravstvo, vezano za logistiku cijepljenja iznajmljivača. Zbog nestabilnih vremenskih prilika svibanj nije donio uobičajene predsezonske rezultate, ali s porastom temperatura i popuštanjem epidemioloških mjera, sudeći po najavi i broju upita u Turističkoj zajednici, uskoro bi veći broj domaćih i stranih gostiju ipak mogao doći i uživati u Buzetu i Istri. Iz prve ruke saznajem da su mnoge kuće za odmor na području TZ Buzeta, posebno one s bazenima i okućnicom, već rezervirane za veći dio ljeta, a mi smo započeli s pripremama zabavnih i kulturnih događaja za ljeto u našem gradu, kaže viša stručna suradnica TZ Buzet Jasmina Černeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini