BURNO NA SJEDNICI VIJEĆA

Vijeće Raše investiciju Holcima prihvatilo kao strateški važnu za razvoj gospodarstva svoje općine. CIJELA OPORBA PROTIV. ZAŠTO?

| Autor: Branko BIOČIĆ
Tvornica Holcim u Koromačnu (Snimio Branko Biočić)

Tvornica Holcim u Koromačnu (Snimio Branko Biočić)


Tvrtka Holcim Hrvatska u čijem je sastavu Tvornica cementa u Koromačnu obratila se Općini Raša sa zamolbom za oslobađanjem, djelomično ili u cijelosti, od obaveze plaćanja komunalnog doprinosa za investiciju "Rekonstrukcija sustava skladištenja i transporta dodataka u mlinicu cementa" - rekonstrukcija proizvodne građevine, zatvorenog skladišta za trosku i vapnenac u tvornici u naselju Koromačno.

Komunalni doprinos iznosio bi 1.865.243,00 kuna. Ova investicija predviđena je u sklopu projekta razvoja nove vrste cementa s nižim ugljičnim otiskom većom uporabom mineralnih dodataka, sukladno Zelenom planu Europske unije i Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske.

Projekt je vrijedan 9,6 milijuna kuna, od čega je 3,3 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021.

Cilj projekta jest proizvodnja dvije nove vrste cementa manjeg ugljičnog otiska. Uz to, zatvoreno skladište spriječilo bi ispiranje troske i vapnenca u prostor što se trenutačno događa jer se troska nalazi na otvorenoj deponiji i izložena je utjecaju vjetra i kiše.

Sve to navodi se u zamolbi tvrtke Holcim koja ističe da investicija doprinosi zaštiti stanovnika i okoliša u naselju Koromačno i okolice. Julija Škoro, voditeljica marketinga i komunikacija u Holcimu pojašnjava:

- Europska Unija želi postići dekarbonizaciju Europe do 2050. godine i to je nazvala Zeleni Plan. Ti ciljevi donose nove obaveze svim proizvođačima, između ostalog i nama u Hrvatskoj. Naša tvornica u Koromačnu već je odavno na razini ostalih tvornica u Europi, a zbog tih novih zajedničkih ciljeva Holcim mora nastaviti značajno ulagati upravo u dekarbonizaciju. Jedan od tih projekata je razvoj nove vrste cementa. Ulaganje iznosi 9,6 milijuna kuna i dodatno na to dolazi komunalni doprinos koji prema Odluci Općine Raša iznosi 1,8 milijun kuna. U medijima često čujemo da postoje EU fondovi za modernizaciju, tranziciju, dekarbonizaciju. Ti fondovi postoje jer je jasno da europski proizvođači neće biti konkurentni ako budu samostalno financirali prilagodbu Zelenom planu, dok istovremeno proizvođači izvan EU nemaju tu obavezu niti taj trošak. Upravo zbog toga nam je za ovaj projekt odobreno 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Innovation Norway odnosno 35% vrijednosti koje možemo povlačiti uz ispunjenje postavljenih uvjeta.

Za usporedbu, ovisno o fondu, mala i srednja poduzeća dobivaju bespovratna sredstva i do 70%. Dodatno, odluke o komunalnom doprinosu predviđaju mogućnost proglašenja nekog projekta značajnim za gospodarski razvoj i smanjenje komunalnog doprinosa. Kao investitor takvu smo zamolbu poslali Općinskom vijeću Općine Raša. U odluci koju smo pronašli na internet stranici Općine piše kako je na sjednici donesena odluka da je naš projekt od značaja za gospodarski razvoj Općine Raša i izuzetno nam je drago da su vijećnici to prepoznali. Da li to znači da ćemo dobiti neko smanjenje doprinosa ovisi o Općinskom vijeću, rekla je Škoro.

Općinsko vijeće Raša na posljednjoj je sjednici većinom glasova, uz protivljenje oporbe, donijelo odluku kojom se utvrđuje da je ova investicija od značaja za gospodarski razvoj Općine Raša. Obratili su nam se nezadovoljni oporbeni vijećnici pa tako Neves Mulavdić, vijećnik SDP-a u općinskom vijeću Raše kaže:

- Uz svo dužno poštovanje prema tvrtci Holcim gdje radi veliki broj naših građana mislim da nije vrijeme na početku godine oslobađati plaćanja komunalnog doprinosa tako jake firme koja širi i unapređuje svoje poslovanje te samim time podiže vrijednost svoje firme. U svim materijalima je to zamolba investitora o oslobađanju od komunalne naknade dok su nam to vladajući prezentirali kao donošenje odluke o investiciji i potpore tome. Nisam baš siguran da se radi o tome pa ne želim na taj način u najmanju ruku oštetiti proračun za milijun i više kuna dok u isto vrijeme stanovnici općine Raša nisu oslobođeni nikakvih davanja, a znamo kakva teška i skupa vremena dolaze, kaže Mulavdić a Damir Matas iz HDZ-a.

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum