anonimna prijava

Općina Tar-Vabriga "na riječ" je izdavala potvrde roditeljima da bi im pomogla upisati djecu u vrtić. Nakaradna praksa koju je nedavno obustavila prosvjetna inspekcija navodno je uvedena zbog jedne djelatnice Općine. RAVNATELJICA: TO JE BILO ZA DOBROBIT DJECE!

| Autor: Chiara BILIĆ
(Milivoj MIJOŠEK)

Kako je Općina Tar-Vabriga utvrđivala tko na njezinom području živi u zajedničkom kućanstvu, a tko ne? Kako izgledaju te potvrde, koliko ih je izdano i je li istina, kao što nam je kazao naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, da je čitava farsa izmišljena radi jedne djelatnice Općine, koja ne živi u Taru, već u susjednom Kašteliru, te je svoju djecu upisala u područni vrtić Paperino temeljem tog suludog kriterija, "preko reda"?

"Izuzetno, za dječji vrtić koji se nalazi na području Općine Tar-Vabriga, roditelji i dijete mogu imati prebivalište i na području druge jedinice lokalne samouprave ako Općina Tar-Vabriga ima saznanja da takvi roditelji i dijete žive u zajedničkom kućanstvu na području Općine Tar-Vabriga. Općina Tar-Vabriga izdaje samo potvrdu da roditelji i dijete žive u zajedničkom kućanstvu na području Općine Tar-Vabriga".

Zvuči neobično, ali upravo je tako, sve do ovog ponedjeljka glasila posebna stavka u Pozivu za upis djece u porečke vrtiće, a čije je uklanjanje osnivaču, odnosno Gradu Poreču naložila prosvjetna inspekcija iz Rijeke. Potvrdila je to i Nataša Musizza, ravnateljica talijanskog vrtića Paperino, koji svoj područni vrtić ima u Taru, napomenuvši da tog odlomka u novom pozivu za upis u pedagošku godinu 2020./2021. nema, ali i da je postojao samo radi dobrobiti djece.

No, kako je Općina Tar-Vabriga utvrđivala tko na njezinom području živi u zajedničkom kućanstvu, a tko ne? Kako izgledaju te potvrde, koliko ih je izdano i je li istina, kao što nam je kazao naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, da je čitava farsa izmišljena radi jedne djelatnice Općine, koja ne živi u Taru, već u susjednom Kašteliru, te je svoju djecu upisala u područni vrtić Paperino temeljem tog suludog kriterija, "preko reda"?

Iz Općine Tar-Vabriga poručili su da nam nisu u mogućnosti pružiti te podatke. Izdavali su, dakle, potvrde o boravištu kao da su MUP, ali o tome se ne žele izjasniti.

Prosvjetna je inspekcija, ipak, tu neobičnu nepravilnost u pozivu koji raspisuje porečko Povjerenstvo za provođenje upisa utvrdila lani u rujnu. Neispravnu stavku prijavio je, naime, anonimni roditelj. Međutim, ravnateljica Paperina sumnja u to. Ona smatra da je nemoguće da je inspekcija prijavu dobila od roditelja jer su prošle godine sva djeca koja su se prijavila u vrtić na koncu i upisana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater