DA SE NE ZABORAVI

OKUPLJANJE BRANITELJA IZ ČETIRIJU ŽUPANIJA: Ratni veterani iz "Vukova" sastali se u Pazinu


U Pazinu su se sastali ratni veterani, pripadnici 9. gardijske brigade Hrvatske vojske "Vukovi" iz Istarske i Primorsko goranske županije sa suborcima iz Ličko senjske i Zadarske županije a sve s ciljem Susret je organizirala Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" podružnica Benkovac na čelu s agilnim tajnikom Manuelom Zvonarom i predsjednikom Zornom Vranićem s ciljem da se godinama nakon rata prijatelji i suborci s obiteljima sastanu, druže i obnove prijateljstva, ali i da se nekadašnji "Vukovi" iz Istre organiziraju i priključe udruzi. Manje je poznato kako su pričuvni sastav 9. gardijske brigade u velikom broju popunjavali branitelji iz Istre i Primorsko goranske županije, stoga je ovaj susret ujedno i podsjetnik na njihov doprinos obrani Hrvatske.

Udruga ratnih veterana "Vukovi" podružnica u Benkovcu osnovana je 26. rujna 2015. uz pomoć matične udruge u Gospiću, a budući da su pripadnici brigade dolazili iz raznih krajeva Hrvatske odlučeno je da se ovogodišnja skupština održi u Istri, rekao je Vranić.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi" Antonio Šebalj podsjetio je na ratni put brigade osnovane     1. studenog 1992. u Gospiću, kojoj je prvi zapovjednik bio pukovnik Mirko Norac. Kruna djelovanja 9. gardijske brigade bila je akcija Oluja. Kroz brigadu je prošlo oko pet tisuća branitelja, a 56 ih je poginulo. Brigada je ugašena 2003. i pripojena 1. gardijskoj brigadi "Tigrovi".

- Da se ne zaboravi ovaj ratni put osnovana je Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade "Vukovi", a nakon podružnica u Benkovcu i za Primorsko goransku županiju zadovoljstvo bi nam bilo osnovati i podružnicu za Istarsku županiju, naglasio je Šebalj.

U ime domaćina Grada Pazina pripadnicima 9. gardijske brigade zahvalio je, na svemu što su učinili za obranu suvereniteta Republike Hrvatske, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum