NAJNOVIJEBUZET

OKO TRI MILIJUNA KUNA ZA GRADSKO ZEMLJIŠTE NA KOJEM JE POGON HEP-a: Vijećnici dali zeleno svjetlo za sklapanje sudske nagodbe

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Terenska jedinica u Buzetu pulske Elektroistre (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prijedlog sudske nagodbe zajedno s odlukom, obrazloženjem i prilozima, uputit će se na očitovanje Državnom odvjetništvu

Zeleno svjetlo za sklapanje nagodbe s HEP-om dali su buzetski vijećnici čime se privodi kraju višegodišnji spor između Grada Buzeta i HEP-a oko neriješenog statusa zemljišta HEP-a u Svetom Ivanu. Odlukom o sklapanju sudske nagodbe i mirnom rješavanju sporova za zemljište, gradonačelnik je ovlašten da u parničnom postupku koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Pazinu, sklopi sudsku nagodbu kojom se HEP, obvezuje u roku od 15 dana od njenog sklapanja, platiti na račun Grada Buzeta 2,9 milijuna kuna. Grad će potom izdati tabularnu ispravu za prijenos prava vlasništva na nekretninama.

Mirno rješavanje sudskih sporova

Prijedlog sudske nagodbe zajedno sa ovom odlukom, obrazloženjem i prilozima uputit će se na očitovanje Državnom odvjetništvu.

Nakon višegodišnjih sudskih procesa, na usmeni prijedlog HEP-a o mirnom rješenju međusobnih sudskih sporova povezanih s korištenjem nekretnina u gradskom vlasništvu u obuhvatu Pogona Buzet, Grad Buzet u listopadu prošle godine dostavio je HEP-u platformu za mirno rješavanje sudskih sporova po kojoj je spreman pristupiti sklapanju sudske nagodbe. Platformom je detaljno prikazan kronološki prikaz bitnih činjenica sve od 1981. godine kada je za to zemljište, zaključkom Skupštine Općine Buzet prenijeto pravo korištenja na OOUR Elektra Buzet, ali nakon toga se nije poduzimalo ništa, nije plaćena naknada, niti je sklopljen ugovor.

Gradonačelnik Siniša Žulić kaže kako se radi o neriješenom sporu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je HEP preselio u Sveti Ivan i gdje je dogovor bio da će HEP kupiti zemljište od tadašnje Općine Buzet no resorna državna tijela procijenila su da je cijena koju je buzetska općina dogovorila s tadašnjom Elektroistrom preniska i do te kupoprodaje nikada nije došlo.

Nisu plaćali zakup na vrijeme

U međuvremenu je Elektroistra tamo izgradila pogon, od 2011. godine koristila ga kroz najam, uz dogovor da će otkupiti zemljište odmah naredne godine no nakon toga je pravna služba HEP-a počela osporavati pravnu stranu ugovora o zakupu, ustvrdivši da je zemljište njihovo.

- Kako nisu plaćali zakup, slali smo opomene, ovrhe i završili na sudu. Za jedan od osam, devet, sudskih sporova donesena je nepravomoćna presuda u korist Grada Buzeta. Iz HEP-a su protutužbom za vlasništvo zaustavili daljnje rasprave o ovrhama i očito su nakon dvije ili tri godine suđenja procijenili da bi spor mogli izgubiti i predložili određenu nagodbu. U nagodbi smo predvidjeli isti princip koji smo već predlagali 2010. godine, a to je da HEP kupi zemljište, na procijenjenu vrijednost zemljišta zaračunali smo kamate, a Grad Buzet bi otpisao potraživanja po osnovi zakupa zemljišta, rekao je gradonačelnik.

Prema zadnjem rebalansu proračuna ta će se sredstva manjim dijelom iskoristi za dovršetak Poduzetničkog inkubatora Verzi te ostatak za projekt dogradnje Dječjeg vrtića "Grdelin".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam