LIŽNJAN

Održana još jedna vrlo uspješna Ribarska noć: Fešta od srca posvećena moru i ribarima

| Autor: Patricija SOFTIĆ


Mnogi su potiho, s osmijehom na licu, komentirali nešto što je svima u neko doba noći palo na pamet: "kako lijepo miriše na more, a nigdje mirisa ćevapa!" I bilo je vrijeme da se primorske fešte koje okupljaju zaista impresivan broj posjetitelja konačno potpuno identificiraju sa svojom svrhom i imenom

 

Još jedna Ribarska noć u Ližnjanu, izuzetno bogatog programa, održana je u subotu u uvali Kuje. Ova tradicionalna pučka ljetna fešta doista je daleko napredovala od svojih skromnih početaka kada se njeno ime nije baš moglo povezati sa sadržajima koje je tada nudila. U subotu je to u Ližnjanu bilo sasvim drugačije, u potpunosti i u svakom pogledu posvećeno tradiciji mjesta, moru i ribarima kojih je ovdje nekada bilo napretek.

Trka na karićima

        Ližnjanske su uličice nekada bile ispunjene dječjom igrom, cikom i smijehom, a nije manjkalo ni buke koju su proizvodili metalni kotači na improviziranim dječjim vozilima, takozvanim karićima. U ta su nas vremena ponovo vratili Ližnjanci i njihovi gosti koji su sudjelovali u još jednoj Balinjeradi i Trki na prstenac na karićima. Jedna lijepa nizbrdica s dvije krivine, nedaleko ližnjanske osnovne škole, odzvanjala je zvukovima grebanja balinjera po asfaltu i glasnim povicima podrške za 23 ekipe koje su se odvažile utrkivati se svojim šašavim vozilima. Doduše, sada su to prave male, unikatne, ručno rađene limarsko-mehaničarske konstrukcije, a ne više par pronađenih dasaka međusobno spojenih, s balinjerama umjesto kotača. Najmlađi natjecatelj utrke imao je šest, a najstariji 69 godina, a pristigli su iz cijele Istre.

Dok su se oni zagrijavali za Trku na prstenac, brojni gledatelji uživali su u porcijama finih srdela s gradela čijem je zamamnom mirisu bilo teško odoljeti. A zašto i bi kada je jedna porcija zaista savršeno izgrilane ribe koštala samo deset kuna. Uostalom, valjalo se strpjeti do konačnog kušanja brodeta koji se za to vrijeme pripremao na uređenom ribarskom molu u uvali Kuje.

        Jedanaest ekipa koje su se prijavile za ovogodišnji Brodet kup pomno su i koncentrirano pripremali svoje brodete, nerijetko primajući savjete "sa strane". Za to vrijeme nasuprot njihovih stolova posjetitelji su mogli izbliza vidjeti barem neke od morskih organizama koje inače nemaju tako često prilike vidjeti poput, primjerice, hlapa. Biolog Neven Iveša sa svojom je stručnom ekipom svakog malog i velikog radoznalca rado upoznao sa zanimljivim stanovnicima mora koje su donijeli u malim staklenim akvarijima, a mogli su naučiti i kako filetirati ribu ili zakrpati ribarsku mrežu.

Brodet s palentom

        Dok se u centru Ližnjana zahuktavala Trka na prstenac na karićima, Iveša se preselio u pozadinu zbivanja kako bi sudjelovao u ocjenjivanju skuhanih brodeta, zajedno s poznatim ližnjanskim ugostiteljem i kuharom Alessandrom Savićem i desnom rukom poznatog hrvatskog chefa Davida Skoke, kuharom Draganom Jovanovićem. Iako su kuhari za svoje brodete dobili nekoliko packi, primjerice da nažalost nisu iskoristili više vrsta ribe koju su im organizatori i ribari priskrbili, te da su neki bili previše bezukusni i vodenasti, bilo je i onih koje je zaista bio gušt pojesti s palentom, a definitivno zasluženo najboljim je brodetom proglašen onaj iz lonca ekipe "Ni da ni ne".

        Nakon podjele plaketa trima najboljim timovima Brodet kupa, došlo je vrijeme i za proglašenje pobjednika Trke na prstenac s karićima. Najspretniji vozač ove je godine na ližnjansku balinjeradu stigao iz Brtonigle. Mauricio Bibalo uspio je osvojiti najviše punti u utrkama, ostavivši iza sebe tek za nekoliko bodova Manola Buršića i Igora Nadala.

        U to vrijeme ribarski je mulo u Ližnjanu već bio prepun što domaćih, što stranih posjetitelja koji su se svojski trudili doći do barem jedne porcije brodeta koji se dijelio besplatno, pa je u samo pola sata nakon dovršetka natjecanja planulo svih 400-ak porcija ove fine primorske delicije. Mnogi su potiho, s osmijehom na licu, komentirali nešto što je svima u neko doba noći palo na pamet: "kako lijepo miriše na more, a nigdje mirisa ćevapa!" I bilo je vrijeme da se primorske fešte koje okupljaju zaista impresivan broj posjetitelja konačno potpuno identificiraju sa svojom svrhom i imenom. U to ime, s vidljivom radošću na licima, mnogi su zaplesali na mulu do ranih jutarnjih sati uz zabavni repertoar Maura Staraja i La Bande.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater