Edo Jugovac
Edo Jugovac, poznati porečki turistički djelatnik, zaljubljenik u turističko privređivanje i maslinarstvo preminuo je u Rijeci 17. listopada 2022. godine. Rođen je 27. siječnja 1953. godine u Kašteliru, gdje je pohađao osnovnu školu. U Poreču je završio srednju Ugostiteljsku i vrlo je mlad postavljen za šefa kuhinje u hotelu Kaštel u Motovun, ali uz rad nastavlja školovanje. U Zagrebu diplomira na Hotelijerskoj školi, u Puli na Višoj ekonomskoj i u Opatiji na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, gdje je dobio vrijednu studentsku nagradu za najuspješniji stručni rad.
Hrvatska udruga menadžera CROMA nagradila ga je 2002. u kategoriji javnih poduzeća, kada je obnašao dužnost predsjednika Uprave Usluga Poreč, komunalnog poduzeća koje je u suradnji s ostalim čimbenicima grada i turističke privrede ostvarila izvrsne rezultate na očuvanju okoliša. Riječ je o tvrtki koja skrbi da Poreč i cijela Poreština, budu čisti, cvjetni i nadasve zeleni. Poreč je više puta osvajao 1. mjesto i prestižnu nagradu za najbolje uređeno turističko mjesto u našoj zemlji (zajednička akcija Hrvatske radiotelevizije i Turističke zajednice Hrvatske).
Prije imenovanja za predsjednika Uprave Usluge bio je financijski direktor, a od 2000. do 2012. čelni čovjek Usluge. U svom menadžerskom radu koristio je znanja s Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment i višegodišnje radno iskustvo stečeno u porečkim tvrtkama, Rivieri i Plavoj laguni. U obnašanju menadžerskih funkcija Jugovac se potvrdio vrlo uspješnim rukovoditeljem i organizatorom koji njeguje timski rad i stalno usvaja i primjenjuje nove oblike rada, posebno u primjeni informatike i kontinuiranom educiranju djelatnika, posebice mladih.
Pri kraju radnog vijeka vratio se korijenima koje nikada nije zaboravio i nalazi novo radno nadahnuće u prekrasnoj crvenoj istarskoj zemlji, u stoljetnim maslinama i masliniku. Zaljubio se ponovo u maslinarstvo, istraživao, eksperimentirao i učio. Kao maslinar s oko 1.600 stabala maslina Jugovac je rado isticao da je uvijek zanimljivo raditi s mladim ljudima, naročito sa studentima koji su dolazili u njegov maslinik obavljati praktičnu nastavu cijepljenja maslina u masliniku na području općine Kaštelir – Labinci. Govorio je da tu lijepu tradiciju praktičnog rada treba nastaviti s generacijama koje će doći, koje dolaze. "Boravak u masliniku uvijek je privlačan, jer priroda čovjeka oplemenjuje i na terenu se najviše i najbolje nauči", često je isticao Jugovac, uvijek vedar čovjek sa širokim osmjehom unatoč svim životnim nedaćama.
Posljednji ispraćaj Ede Jugovca bio je 20. listopada 2022. godine na Gradskom groblju u Poreču. Neka mu je laka crvena istarska zemlja te da počiva u miru kojeg je svojom ljudskošću i dobrotom sasvim zaslužio.