PAZIN

"OD PIRUNA DO POLJA: PENSAJ, POJI, NE HITAJ!" Kroz pet jednostavnih koraka do veće iskoristivosti namirnica

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Istraživanja pokazuju kako u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane je prevelika količina pripremljenog obroka i prekomjerna kupovina namirnica

 

U sklopu projekta "Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!" na društvenim je mrežama objavljen edukativni video na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane i poticanja maksimalne iskoristivosti namirnica. Projekt je inače rezultat suradnje Grada Pazina, tvrtke Usluga i Agencije za ruralni razvoj Istre, a ima za cilj educirati javnost o racionalnom korištenju hrane kao resursa i održivom gospodarenju otpadom. 

Hrana za mačke i pse

Naime, svake nas godine iznova šokiraju brojke koje ukazuju na količinu hrane koja se baca. Svaki Hrvat u prosjeku baci 75 kilograma hrane godišnje, a kućanstva proizvedu više od polovice ukupnog otpada od hrane u EU. Istraživanja pokazuju kako u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane je prevelika količina pripremljenog obroka i prekomjerna kupovina namirnica. Ostatke od kuhanja Istrani uglavnom koriste kako bi nahranili mačku i psa ili ih pojeli "dan poslije". Odgovor na pitanje kako promijeniti loše navike i smanjiti otpad od hrane imaju voditelji projekta "Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!" i autori edukativnog videa iz Pazina.

Kada su započeli s projektom nisu imali u planu produkciju edukativnog videa, međutim, s obzirom na epidemiološku situaciju shvatili su da se trebaju prilagoditi novonastaloj situaciji. Događaj koji je bio planiran kao interaktivni kulinarski šou na glavnom pazinskom trgu "spakirali" su u video format koji možda ne daje mirise i okuse tek pripremljenog obroka, ali će zauzvrat biti dostupan svima onima koje zanima kako maksimalno iskoristiti namirnice i spriječiti rasipanje hrane. 

Spremanje viškova

Kroz pet jednostavnih koraka s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanja ostataka, video prati pripremu jednog ribljeg i jednog mesnog jelovnika dvaju poznatih šefova kuhinje, i to najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj Denija Srdoča i Fabrizija Vežnavera, vodećeg istarskog chefa i vlasnika restorana Pergola. Pet jednostavnih koraka protiv rasipanja hrane jesu: kupnja optimalne količine namirnica, maksimalna iskoristivost namirnice u pripremi, kuhanje i korištenje namirnica u pripremi jela, spremanje viškova i skladištenje zaliha te zbrinjavanje ambalaže i ostataka od hrane.

Video uradak sniman je u didaktičkoj kuhinji Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, koji inače djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije i za centar edukaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru. Video, kao i recepti svih pripremljena jela, s količinama namirnica i postupkom pripreme, dostupi su na Facebook stranicama Grada Pazina ili na www.youtube.com/watch?v=OMlXarQoqDY&t=4s&ab_channel=garibaldiandcompany.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter