GORTANOV BRIJEG

OD FARME DO STOLA: Posjetitelji obišli farmu s teladi, junadi i odraslim primjercima istarskog goveda

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(A. DAGOSTIN)

(A. DAGOSTIN)


Svrha je motivirati povezivanje vlasnike ugostiteljskih objekata, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalih aktera u stvaranju održivog gastronomskog iskustva koji pridonosi diversifikaciji ponude i produljenju turističke sezone

 

Na Gortanovom brijegu kraj Pazina, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, jučer je predstavljen turističko-gastronomski doživljaj "Od farme do stola" u sklopu europskog projekta Medfest. Kao i dosad, cilj je predstaviti istarsku kulinarsku baštinu ispričanu kroz gastronomsku valorizaciju autohtonih pasmina. Odnosno, svrha je motivirati povezivanje vlasnika ugostiteljskih objekata, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji su među ostalim, bili prisutni jučer na predstavljanju, i ostalih aktera, u stvaranju održivog gastronomskog iskustva koji pridonosi diversifikaciji ponude i produljenju turističke sezone.

Uzgoj istarskog goveda

Tom su prilikom, nakon uvodnog predstavljanja, posjetitelji prezentacije imali priliku obići tamošnji Selekcijski centar autohtonih pasmina, odnosno obići dvije velike štale u kojima se trenutno uzgaja 180 jedinki istarskog goveda. U prvoj staji nalazi se telad i junad, a u drugoj goveda (bikovi) koja nisu kastrirana, pa su u prosjeku ipak nešto manje masivnija od nekad poznatog istarskog radnog vola.

Nakon zanimljivog obilaska posjetitelji su se vratili u centar gdje su mogli degustirati slijed istarskih delicija na bazi mesa istarskog goveda upotpunjene ekološkim proizvodima Istre koje su pripremili vrhunski istarski glavni kuhari Robert Perić i David Skoko.

Kako je rečeno, projekt Medfest usmjeren je na rješavanje problema sezonalnosti turističkih destinacija iskorištavanjem bogate gastronomske tradicije Sredozemlja i na taj način pridonijeti održivom razvoju i poboljšanoj kvaliteti života lokalnog stanovništva. Ciljevi programa su stvoriti alate za razvoj održivih turističkih destinacija koristeći kulinarsku baštinu kao resurs, osam novih održivih turističkih destinacija na prostoru Sredozemlja te razviti zajedničku međunarodnu strategiju gastronomskog turizma Sredozemlja.

Projekt do dva milijuna kuna

Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci, a on spada u program Interreg Mediterranean, prioritet "Očuvanje i promocija prirodnih i kulturnih resursa Mediterana" te mjeru "Održivo upravljanje razvojnim politikama koje će pridonijeti efikasnijoj valorizaciji prirodnih resursa, kulturnog nasljeđa i pomorskog turizma u obalnom i priobalnom području Sredozemlja". Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,21 milijun eura, dok se na Agenciju za ruralni razvoj Istre odnosi 253 tisuća eura.

Inače, Agencija za ruralni razvoj Istre partner je projekta "Medfest - Kulinarski doživljaji Mediterana: stvaranje održivih turističkih destinacija" financiranog iz europskog programa transnacionalne suradnje. Cilj je poboljšati kvalitetu života ljudi u ruralnim područjima koristeći bogato kulinarsko naslijeđe Mediterana, koje je prepoznato i uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine. Države uključene u projekt su Slovenija, Italija, Francuska, Španjolska, Portugal, Grčka, Cipar i Hrvatska. Danas će se predavanje o utjecaju povijesti na kulturu stola središnje Istre održati novinar Davor Šišović. Ekološka poljoprivredna gospodarstva i lokalni proizvođači izložit će svoje autohtone istarske proizvode koje će posjetitelji moći kušati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama