ZAOŠTRAVANJE MJERA

OD DANAS U SLOVENIJI ZABRANJENO KRETANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA: Hrvatski državljani neće imati problema ako su u tranzitu, ali što pri kretanju Slovenijom?

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Granični prijelaz Škofije (Arhiva)

Granični prijelaz Škofije (Arhiva)


U susjednoj Sloveniji broj novooboljelih od Covida raste pa se zaoštravaju već postojeće mjere i uvode nove iz Vladinog plana za kontrolu širenja epidemije. Prošle subote u Sloveniji je uveden lockdown, zatvorene su trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je rad frizerskih i kozmetičkih salona, wellness centara, kina, teretana, nastava u školama odvija se online, a od danas je na snazi i zabrana kretanja izvan općina prebivališta.

Ograničeno kretanje bit će na snazi sedam dana, a relaksiranje će se potom postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije, objavio je slovenski premijer Janez Janša na svom Twitter profilu.

Zaoštravanje mjera za sada, međutim, ne utječe na putovanja iz Hrvatske u Sloveniju zbog poslovnih obveza, a niti na tranzit iz Hrvatske preko Slovenije, primjerice u Italiju. Sugovornici s kojima smo jučer razgovarali kažu da se hrvatsko-slovensku granicu može prijeći bez ikakvih problema.

- Nitko me ništa nije pitao, niti su na graničnom prijelazu zaustavljali automobile pulskih registarskih oznaka koji su ispred mene prešli granicu. Baš sam se iznenadio, rekao nam je jedan Istrijan zaposlen u Kopru.

Situaciju u susjednoj Sloveniji prate i Istrijanke koje rade u Trstu.

- Sve što znamo iz slovenskih medija jest da za sada prema Hrvatskoj nisu najavili nikakva zaoštravanja, što znači da imamo slobodan prolaz. Talijani također imaju slobodan tranzit do Hrvatske, ali bez zaustavljanja u Sloveniji što im teško pada radi točenja goriva jer je benzin kod njih skuplji nego u Sloveniji. Poznato je da je Italija počela prijetiti da će i ona zatvoriti granicu sa Slovenijom s obzirom na to da je u Sloveniji više oboljelih nego u Italiji te da će poslati vojsku kako bi granica bila neprohodna. U svakom slučaju, mi u Istri računamo da će za nas tranzit ostati slobodan da neće biti nikakvih ograničenja, kažu nam sugovornici iz Istre koji svakodnevno putuju kroz Sloveniju da bi došli do svojih radnih mjesta u Italiji, većinom u Trstu i okolici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom