Matija Vlačić Ilirik

OBLJETNICA ROĐENJA Sjećanje na velikog labinskog reformatora

| Autor: Branko BIOČIĆ
Vijenci za M. V. Ilirika

Vijenci za M. V. Ilirika


Na dan 3. ožujka, prije 501. godinu, u Labinu je rođen Matija (Franković) Vlačić Ilirik. Najslavnijem Labinjanu u čast gradonačelnik Labina Valter Glavičić, njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada i savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Loredana Ružić Modrušan položili su vijenac na Vlačićevu skulpturu, inače rad akademskog kipara pok. Mate Čvrljka. 

Bogat životopis

Inače, Vlačić Ilirik je sa šesnaest godina napustio svoj rodni grad i otišao studirati u Veneciju. Njegov rođak, koji je bio provincijal franjevačkog reda na otoku Cresu i simpatizer reformatorskih ideja, Baldo Lupetina, nagovorio je mladog Vlačića da ide na daljnji studij u Njemačku.

Matija Vlačić ostavio je najtrajnije nasljeđe dostignućima na polju hermeneutike, radovima iz crkvene povijesti i svojim teološkim opusom. U obimnom radu Clavis Scripturae Sacrae, Vlačić je prvi napisao da bi svaki stih iz Biblije trebao biti interpretiran uzimajući u obzir namjeru i strukturu cijelog poglavlja ili knjige, kao i pravilo da bi bukvalno značenje teksta trebalo imati prednost pred alegoričnim tumačenjem i metaforama. Kao teolog, Vlačić je pokušao ostati vjeran Lutheru i njegovom naglasku na ropstvo ljudske volje i nemogućnosti spasenja putem dobrih djela. Vjerojatno je posjedovao najveću osobnu kolekciju knjiga 16. stoljeća. Vlačić je preminuo 11. ožujka 1575. godine u Frankfurtu na Majni.

Dokumentarna izložba

Dokumentarna izložba posvećena labinskom velikanu Matiji Vlačiću Iliriku od četvrtka gostuje u Srednjoj školi Mate Blažina u Labinu. Izložba je bila prvotno postavljena u obje labinske osnovne škole, Matije Vlačića i Ive Lole Ribara. Izložbom se kronološki i sadržajno prikazuje značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet. Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri, njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

Autorica teksta izložbe je Dijana Muškardin, profesorica povijesti u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, a grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini