EU PROJEKT

NOVO RUHO BRIJUNA: Obnavljaju se nekadašnje vojne spavaonice. Dobit će i novu namjenu

S obzirom da je lokacija zaštićena kao kulturno dobro u sklopu Kulturnog krajolika otočja Brijuni upisanog u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih kulturnih dobara, provedbu radova pratili su službenici Konzervatorskog odjela u Puli Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, dok su arheološki nadzor provodili stručnjaci Parka

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Radovi su započeli u srpnju 2020. godine (Foto NP Brijuni)

Radovi su započeli u srpnju 2020. godine (Foto NP Brijuni)


Nakon što je u srpnju 2020. godine potpisan ugovor o izvođenju građevinsko-obrtničkih radova, ukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna (plus PDV), između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni te izvođača radova tvrtke Hedom iz Zagreba započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom. Konkretno, radovi na Malom Brijunu izvode se na sedam građevina ukupne površine od 863 četvorna metra, odnosno pojedinačnih površina od 59 do 195 četvornih metara.

Hostel sa 17 soba

Četiri građevine postat će spavaonice koje će imati ukupno 17 soba hostelskog tipa s krevetima na kat. Dio jedne od tih građevina bit će info punkt, a u preostalima će biti smještena kuhinja s ugostiteljskim objektom, spremište i prostor za domara.

Od sedam građevina, šest se financira u sklopu projekta "Novo ruho Brijuna", dok objekt domara financira Javna ustanova iz vlastitih sredstava. Posljednji korak u potpunoj revitalizaciji Malog Brijuna očekuje se krajem ove godine, opremanjem i unutarnjim uređenjem objekata, za što je projektom predviđeno ukupno 1,2 milijuna kuna (plus PDV).

Radovi su započeli u srpnju 2020. godine. S obzirom da je lokacija zaštićena kao kulturno dobro u sklopu Kulturnog krajolika otočja Brijuni upisanog u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih kulturnih dobara, provedbu građevinsko-obrtničkih radova, putem komunikacije i terenskih očevida, pratili su službenici Konzervatorskog odjela u Puli Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, dok su arheološki nadzor provodili stručnjaci Parka.

Obnovljene građevine na Malom Brijunu, nekadašnje vojne spavaonice, imat će prvenstveno edukacijsko-istraživačku namjenu, za smještaj predškolskih i školskih te sveučilišnih skupina, nevladinih organizacija, umjetnika, znanstvenika, kao i za sve one koji na tom otoku žele provoditi edukativne programe. Istra će time dobiti adekvatnu lokaciju za škole u prirodi, kao i za kulturne programe, istraživanja i radionice, a Nacionalni park Brijuni otvara se novim tržištima i ciljnim skupinama. Nakon rekonstrukcije objekata planirana su nova zapošljavanja, a uređenje ovog područja pridonijet će značajnom proširenju ponude Nacionalnog parka Brijuni.

Smještaj znanstvenika

- Radi se o vrijednoj novoj priči jer stavljamo u funkciju još jedan otok koji će u narednim razdobljima imati znanstveno-edukativnu funkciju, s mogućnošću dužih boravaka stručnjaka obrazovnih ustanova iz cijelog svijeta, koji će ovdje moći održavati svoje radionice, istraživanja i konferencije. Organizirat će se i smještaj umjetničkih družina te svih ostalih partnera NP Brijuni kao što su različite skupine studenata, učenika i mladeži. Najviše me raduje što ćemo imati edukativne programe škola u prirodi, za mlađe dobne skupine gdje ćemo im moći pružiti višednevnu edukaciju. Ovdje neće biti klasični smještajni kapaciteti komercijalnog smještaja za odmor jer će znanstvenici dolaziti na ovaj otok kako bi radili i istraživali. Budući da Mali Brijun ima kulturni i prirodni sadržaj, uz dolazak znanstvenika, ipak očekujemo i turističke posjete, rekao je ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marno Milotić.

Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nacionalni park Brijuni priprema i fazu II uređenja uvale Sv. Mikula na Malom Brijunu kojom će se dodatno urediti i valorizirati okućnice sedam obnovljenih objekata te povezati edukativnom šetnicom.

Dostupnost novih sadržaja i realizaciju novih programa omogućit će aluminijski putnički brod pogonjen diesel-električnom propulzijom, katamaranskog tipa, kapaciteta 150 putnika, koji je u lipnju porinut u Tehnomont Brodogradilištu Pula i čija se isporuka očekuje u rujnu, a povezivat će Mali Brijun s kopnom.

Revitalizacija Malog Brijuna i gradnja broda dio su aktivnosti projekta "Novo ruho Brijuna" sufinanciranog u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Novo ruho Brijuna" jedan je od projekata nacionalnih parkova i parkova prirode koji je uspješno kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU "Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode# i u aktivnoj je provedbi od listopada 2017. godine. Ukupna vrijednost projekta određena je na maksimalnih 41,7 milijuna kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 32,1 milijun kuna od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurava 85 posto, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15 posto sredstava.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini