COVID-19

NOVI PRISTUP U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Grad Umag testira 300-tinjak djelatnika gradskih vrtića i škola te vatrogasce

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Testiranje djelatnika vrtića i škola u Umagu

Testiranje djelatnika vrtića i škola u Umagu


Grad Umag odlučio je testirati sve djelatnike gradskih vrtića i osnovnih škola tik pred povratak mališana u vrtićke skupine i školske klupe nakon blagdanskih praznika. Osim njih, testirat će se i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Umag, a kako potvrđuju u Gradu Umagu testirat će se tristotinjak osoba. Naime, ovakav projekt provodi se s ciljem osiguravanja i zadržavanja povoljne epidemiološke situacije postignute posljednjih tjedana. Glavni cilj testiranja je zadržavanje povoljne epidemiološke situacije.

- Testiranje smo odlučili provesti nakon blagdana, s ciljem brzog dobivanja informacije o mogućoj prisutnosti virusa među djelatnicima, kako bi mogli pravovremeno reagirati te osigurati nesmetano odvijanje nastave, odnosno sigurnost za našu djecu u vrtićima i školama, izjavio je pročelnik Ureda Grada Slaviša Šmalc.

Europske preporuke

Naglašava da se djelatnici i djeca vraćaju iz kućnog okruženja u kolektiv gdje će doći i do kontakata s većim brojem ljudi, kako s djecom, tako i sa svojim kolegama.

- Budući da je epidemiološka situacija povoljna, ali i dalje ozbiljna, a kontinuirano prateći europska iskustva i preporuke struke, želimo bilo kakvu mogućnost zaraze svesti na minimum te djelovati odgovorno i pravovremeno, istaknuo je Šmalc.

Inače, sličan model upravo provodi austrijska Vlada u svim austrijskim školama, za koje je u okviru napora da se obuzda širenje zaraze osigurala pet milijuna brzih testova za testiranje učenika i nastavnika. Od početka uvođenja brzih antigenskih testova, u posljednja dva mjeseca, u Istri je testirano više tisuća građana.

Dr. Dominik Gjoni, u čijoj se pulskoj poliklinici Terra Medica ovakva testiranja provode od samog početka njihove primjene, navodi da ovakva odluka umaške gradske uprave pokazuje visoku razinu društvene odgovornosti, te značajno doprinosi zadržavanju povoljne epidemiološke slike.

- Upravo mogućnost testiranja velikog broja ljudi u vrlo kratkom vremenu, pogotovo cijelih kolektiva, ovo testiranje čini dobrim sredstvom pomoći u obuzdavanju transmisije virusa te pomaže premostiti razdoblje do procjepljenja većinskog broja stanovništva, istaknuo je dr. Gjoni.

Inače, u klinici Terra Medica u posljednja dva mjeseca testirano je više tisuća građana, među kojima je kod više stotina nedvojbeno dokazana infekcija SARS-CoV-2 virusom. Još važnije jest da su ti građani u najvećoj mjeri testirani na samom početku infekcije te su promptno upućivani u izolaciju, uz reviziju njihovih kontakata i prateće preporuke liječnika.

Također, dr. Dominik Gjoni napominje da su proveli masovna testiranja cijelih kolektiva u mnogim privatnim i javnim tvrtkama, s ciljem brzog prepoznavanja nositelja zaraze unutar kolektiva i očuvanja kontinuiteta poslovnih procesa.

Masovna testiranja

- Kod nemalog broja naših pacijenata utvrđeno je da je do širenja infekcije došlo upravo u radnim kolektivima. To se poklapa i s nedavnim istraživanjem renomiranog Instituta Robert Koch (RKI) koji je radna mjesta i kolektive smjestio među najznačajnije izvore zaraze u drugom valu pandemije. Brojni poslodavci prepoznali su takvu činjenicu i odlučili se na brzi screening radi očuvanja zdravlja zaposlenika i nesmetanog rada, kaže dr. Gjoni.

Ovakva testiranja radnika zagovara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je predložio masovna antigenska testiranja u velikim kolektivima, pogotovo nakon što su iz Varaždinske županije, koja je dugo držala titulu europskog žarišta, stigle informacije da su velike tvorničke hale glavni izvori zaraze, čime se dovelo u pitanje normalno poslovanje mnogih tvorničkih pogona.

Među radne kolektive, najpodložnije unosu infekcije spadaju upravo škole i vrtići. Dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Goran Tešović koji je u Newsroomu televizije N1 govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, otkrio je da značajan broj djece ima asimptomatski oblik infekcije. "Ono što sigurno mogu reći jest da 40% osoba mlađih od 18 godina u Hrvatskoj kod kojih je nedvojbeno dokazana infekcija SARS-CoV-2 virusom je imalo asimptomatski oblik infekcije", naveo je dr. Tešović.

U Terra Medici potvrđuju takav zaključak i navode da je velik broj testirane djece i tinejdžera bio bez simptoma ili s vrlo diskretnim simptomima te stoga smatraju da je radi osiguravanja normalnog nastavnog procesa potrebno provesti masovno testiranje svih učenika prije povratka u školske klupe, po uzoru na austrijski model.

- Imajući u vidu problem visoke učestalosti asimptomatskih i blagih simptomatskih infekcija u dječjoj i tinejdžerskoj dobi na koji već neko vrijeme upozoravaju istraživanja objavljena u eminentnim časopisima, testiranje cjelokupnog školskog kolektiva još više dobiva na značaju, obzirom da je dovoljna jedna neprepoznata pozitivna osoba u kolektivu da započne domino efekt kojim može doći do stvaranja novih žarišta i nekontroliranog širenja virusa, zaključio je dr. Dominik Gjoni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater