NERAŠČIŠĆENI RAČUNI

Novac koji je godinama ubirao od građana pulski Vodovod nije uplaćivao Butonigi. DUG JE NARASTAO DO NESLUĆENIH RAZMJERA

Postavlja se pitanje tko je ovdje lud i ima li javnost pravo znati istinu da li je Vodovod Pula godinama u cijeni vode od potrošača naplaćivao i naknadu za VSI Butoniga, ali taj novac nije isporučivao Butonigi kako je trebao, kako je za svoje područje činio Istarski vodovod Buzet, već ga je zadržavao za sebe, pita se vijećnica pulskog SDP-a Sanja Radolović

| Autor: Milan Pavlović
Butoniga (Snimio Milivoj Mijošek)

Butoniga (Snimio Milivoj Mijošek)


Predstojeća reforma vodnog gospodarstva kojom će se u Istri uspostaviti dva uslužna područja s dva isporučitelja vodnih usluga ponovno je aktualizirala i temu neraščišćenih računa između pulskog Vodovoda i društva VSI Butoniga, čije gašenje je najavljeno još krajem 2016. godine, ali se do danas nije dogodilo. Duguje li pulski Vodovod više 70 milijuna kuna društvu VSI-Vodovod Butoniga, iako se taj novac godinama kroz račune naplaćivao od Puljana, tema je koju je u nekoliko navrata kao županijska i pulska vijećnica otvarala SDP-ova Sanja Radolović.

Konkretan i argumentirani odgovor, kaže, na to pitanje do danas nije dobila, no otvoreno sumnja da bi upravo taj dug mogao biti glavni razlog zbog kojeg na priču o društvu VSI Butoniga ni nakon pet godina nije mogla biti stavljena točka.

Podsjetimo, društvo VSI-Butoniga osnovano je 1985. godine odlukom bivših općina Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj s namjenom organiziranja i vođenja izgradnje projekta VSI-Vodovoda Butoniga. Za navedenu namjenu osnivači su bili dužni platiti namjensku naknadu za izgradnju akumulacije Butoniga koja se naplaćivala po računima za vodu koju su vodovodi, svaki za svoje poslovno područje, ispostavljali kupcima kroz račune za vodu. Pulski vodovod, tvrdi Radolović, jedini nije novac od ubrane naknade svojih građana uplatio u Butonigu.

- IDS je to sve prikrivao do 2014. godine, kada je društvo Butoniga krenulo s gašenjem i kada je na površinu isplivao dug koji pulski Vodovod ima prema Butonigi. Istovremeno je taj novac pulski Vodovod naplatio od građana Puljštine, samo što ga nije, kao ostali vodovodi, uplatio Butonigi, već ga zadržao na svom računu. Budući da osnivač, Vodovod Pula nije dostavio naplaćenu naknadu za izgradnju VSI-ju Butoniga, dug za glavnicu iznosi 34, a za kamatu preko 35 milijuna kuna, tvrdi Radolović.

Na skupštini Društva predstavljen je model kojim bi se taj dug od 70 milijuna kuna otpisao pulskom Vodovodu kroz smanjenje prava iz poslovnih udjela nakon preuzimanja društva, no takvo rješenje nije bilo prihvatljivo Gradu Umagu, ali i nekih drugih jedinica lokalne samouprave koje su vlasnički zastupljene u društvu i sudjeluju u odlučivanju na Skupštini VSI Butoniga. Radolović je već tada u Skupštini Istarske županije postavila vijećničko pitanje o tom spornom dugu, no županijska vlast ga je zanijekala. Međutim, isto pitanje, s iste govornice ponovila je i direktoru VSI-ja Butoniga Darku Jakcu tijekom izvješća o radu tog društva pred županijskim vijećnicima.

Sanja Radolović

- Tom prilikom direktor Jakac pojasnio je da se dug Vodovoda Pula, ili "debalans" kako ga je nazvao, neće zaboraviti, već će se "prelomiti" pri raspodjeli imovine VSI-ja Butoniga. Dakle, potvrdio je da dug Vodovoda Pula postoji, podsjeća Radolović.

Istu temu Sanja Radolović otvorila je kao oporbena vijećnica i u Gradskom vijeću Pule, no ni na toj razini dvojba nije razriješena. Naime, direktor pulskog Vodovoda Dean Starčić na njezino je pitanje negirao postojanje bilo kakva duga ili debalansa Vodovoda prema VSI-ju Butoniga. Radolović mu je na to odgovarila čitanjem zapisnika s općinskih i gradskih vijeća drugih jedinica lokalne samouprave u kojima je zapisana izjava direktora Butonige Darka Jakca o načinu na koji se namjerava riješiti problem tog navodno nepostojećeg duga, odnosno debalansa.

U prvom kvartalu 2016. godine Jakac je, naime, o poslovanju VSI-ja Butoniga govorio pred općinskim i gradskim vijećima, te je tom prilikom, braneći prijedlog odluka o prijenosu poslovnog udjela VSI-ja Butoniga, između ostalog izjavio i da se "dug Vodovoda Pula, ili "debalans", neće zaboraviti, već će se "prelomiti" pri raspodjeli imovine VSI-ja Butoniga", u čemu ga je Radolović citirala. Međutim, dvojba na toj sjednici Gradskog vijeća Pule ipak nije razriješena, a kako se to pitanje aktualiziralo novom Uredbom o vodouslužnim područjima te nužnošću konačnog gašenja društva Butoniga, Radolović ga je u novom sazivu Vijeća direktoru Starčiću nedavno ponovila. No, odgovor je bio isti.

Direktor pulskog Vodovoda i dalje negira postojanje bilo kakvog duga pulskog Vodovoda prema Butonigi, premda se taj minus, tvrdi Radolović, jasno da iščitati iz odluka i dokumenata VSI Butoniga.

- Postavlja se pitanje tko je ovdje lud i ima li javnost pravo znati istinu da li je Vodovod Pula godinama u cijeni vode od potrošača naplaćivao i naknadu za VSI Butoniga, ali taj novac nije isporučivao Butonigi kako je trebao, kako je za svoje područje činio Istarski vodovod Buzet, već ga je zadržavao za sebe, pita se Radolović te zaključuje da bi u konačnici netko ipak morao odgovarati i za nastali dug, ali i za više od 35 milijuna kuna kamate koja se na taj dug u međuvremenu generirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini