MILIJUN KUNA ZA UREĐENJE

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA U ISTRI: Zvonik visok 36 metara postat će vidikovac. Bit će to sjajan pogled 

| Autor: Luka JELAVIĆ
(L. JELAVIĆ)

(L. JELAVIĆ)


Glavnina poslova odnosi se na obnovu zvonika i popravak krova župne crkve u Grožnjanu, na sanacija crkve u Kostanjici, radove na spašavanju crkvica u Kubertonu i Vrnjaku, na restauratorske radovi u crkvi sv. Ivana te na uređenje Muzeja maslinovog ulja u Završju i uređenju šetnice u Grožnjanu, kao dijela kulturno - povijesne jezgre

 

Od početka samostalnog djelovanja Općina Grožnjan je za kulturu te zaštitu spomenika kulturne i sakralne baštine u proračunu izdvajala znatan iznos, uglavnom oko 20 posto godišnjeg proračuna. Tako će biti i u ovoj godini pa je za te namjene, te kulturne manifestacije od interesa za Općinu i građane, predviđeno oko 2,2 milijuna kuna. Dio sredstava osigurano je izravno iz proračuna, dok će jedan dio, posebno za veće investicije, biti namaknut iz raznih fondova ili donacija državnih i drugih institucija. 

Od predviđenog iznosa najviše se biti uloženo u građevinske objekte kulturne i sakralne baštine, gotovo milijun kuna. Glavnina poslova odnosi se na obnovu zvonika i popravak krova župne crkve u Grožnjanu, na sanaciju crkve u Kostanjici, radove na spašavanju crkvica u Kubertonu i Vrnjaku, na restauratorske radovi u crkvi sv. Ivana te na uređenje Muzeja maslinovog ulja u Završju i uređenju šetnice u Grožnjanu, kao dijela kulturno - povijesne jezgre.

U župnoj crkvi u Grožnjanu još ranije su obnovljene stepenice prema zvoniku, proširen je ulaz do zvona, a bit će postavljena i nova ulazna vrata u zvonik. Inače, potrebno je zvonik i statički učvrstiti, te poboljšati dostupnost kako bi se u dogledno vrijeme zvonik visok 36 metara, sagrađen uz crkvu između 1603. i 1682. godine, koristio i kao vidikovac u turističke svrhe. Nastavit će se uređenje crkve u Šterni sagrađene 1746. godine i zvonika koji je uz nju podignut 1791. godine. Pri kraju je obnova cijelog krova, a slijedi farbanje unutrašnjosti koja je lani osvijetljena. Postavljena je mreža na zvoniku, u kojemu su obitavali golubovi.

U Kostanjici je završena restauracija južne i sjeverne kapelice u unutrašnjosti župne crkve sagrađene 1500. godine, a proširene 1769. godine. Pripremljena je i dokumentacija za obnovu stropa i krova na toj crkvi. Na sjevernoj kapelici slijede dodatni radovi na krovu kako bi se sačuvala unutrašnjost prije cjelokupne rekonstrukcije. Pred crkvom se izdiže venecijanski zvonik, od pješčanika, na čijem je luku zapisana godina gradnje - 1766. U Kostanjici će se raditi i na uređenju groblja.

- Puno je na našem području manjih i većih sakralnih objekata koji su dio kulturne i sakralne baštine koju treba sačuvati od propadanja. Najteže je tamo gdje je vrlo malo stanovnika ili ih nema, kao što je u Vrnjaku, davno napuštenom selu ili u Kubertonu u kojemu se obnavlja poneka kuća i vraća život. Ove godine ćemo raditi na spašavanju crkvica u ta dva mjesta. Treba, osim krova, popraviti drvenu stolariju. Općina ulaže u takve objekte svake godine koliko može, posla ima puno, naročito na krovovima koji budu oštećeni pa strada strop i unutrašnjost, što je velika šteta jer su crkvice uglavnom oslikane, kaže načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz dodajući da je nedavno restaurirana i freska na stropu crkve svetog Florijana blizu Martinčića.

Od ostalih poslova u području kulture i kulturne baštine, u proračunu je za redovite djelatnosti predviđeno 112.000 kuna (kulturni programi, nagrada Općine za slikarsku manifestaciju Ex tempore, izrada i izdavanje monografije Grožnjana te razne kulturne manifestacije), dok je u proračunu za pučke fešte i kulturne manifestacije kojima se njeguju narodna tradicija i običaji predviđeno oko 230.000 kuna. Za veliku kulturnu manifestaciju Jazz is Back! Općina će izdvojiti 322.000 kuna, što je dio ukupnih troškova tog međunarodnog festivala, a 300.000 kuna planirano je za nastavak očuvanja, odnosno uređenje međukatnih konstrukcija kaštela u Završju, povijesnog objekta sagrađenog u 11. stoljeću kao palača plemenite obitelji Contarini koja je tim područjem vladala tri stoljeća.

Dio sredstava iz proračuna izdvaja se i za redovitu aktivnost Gradske galerije Fonticus, za izložbu o arheološkom nalazištu Sv. Križ te za razne druge poslove na očuvanju kulture i umjetnosti u cjelini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter