POMICANJE GRANICA

Nikola Racan gostovao na međunarodnom filmskom festivalu Smörgasboard u Švedskoj: FAŽANSKI VLADIMIR UZOR JE SKATE FILM FESTIVALIMA U SVIJETU  

| Autor: Lara BAGAR

Nikola Racan na panel diskusiji koju je vodio u Malmöu bio je itekako zapažen. Pred publikom od četiristo ljudi predstavio je što je entuzijazmom u svojoj maloj zajednici moguće postići. U službenom programu skate film festivala Smörgåsboard predstavio je koncept fažanskog Vladimir skate film festivala kroz sva njegova dosadašnja izdanja i time još više ucrtao Vladimir i Fažanu na svjetsku kartu izuzetno poželjnih skatebording destinacija

 

Da je fažanski Vladimir skate film festival jedinstvena manifestacija u svijetu, kako redovito najavljuju organizatori, potvrđuje gostovanje Nikole Racana, idejnog začetnika Vladimira, na novoosnovanom međunarodnom filmskom festivalu Smörgåsboard. Taj je festival nastao prema uzoru na Vladimir i održao se od 14. do 18. kolovoza u švedskom gradu Malmöu u sklopu socijalno značajne manifestacije Pushing Boarders.

Iako pokrenut prošle godine, Pushing Boarders predstavlja događaj od izuzetne važnosti ne samo za skateboarding kulturu i njezine korisnike, već i društvo u cijelosti. Zamišljen kao petodnevna konferencija ili skateboarding samit postaje ključno mjesto razmjene ideja i socijalnih praksi kojima se nastoji pozitivno utjecati na sve sfere društvenog djelovanja. Okuplja međunarodne skateboarding stručnjake i publiku iz cijelog svijeta te otvara prostor diskusiji o aktualnim društveno-angažiranim problemima od seksizma, rasizma i homofobije do transfobije i ksenofobije s kojima se susreće svako društvo pa i ono skejtersko. Ideju zajednički provode četiri britanske socijalno osviještene skateboarding organizacije (SkatePal, Long Live Southbank, Skateism i Re-verb Skateboarding) i ovom međunarodnom konferencijom jedanput godišnje putuju europskim gradovima.

Malmö - skateboarding meka

Ne čudi da je Malmö izabran kao mjesto ovogodišnjeg susreta. Naime, radi se o gradu koji je poznat kao skateboarding meka. Malmö je grad čiji su rukovoditelji prepoznali i ostvarili potencijal skateboardinga kao aktivnosti koja utječe na sveukupnu kvalitetu življenja. Osim što broji više od 20 skate-parkova i tijekom godine organizira najznačajnija skate-natjecanja, mjesto je i prve i (zasad) jedine Skate Gimnazije u svijetu. Čini se da i rukovoditelji Općine Fažana, također, potencijal kvalitete življenja prepoznaju u skateboarding aktivnostima. Naime, članovi fažanskog Skateboard kluba "August Šenoa" svojim dugogodišnjim uspješnim djelovanjem i nepresušnim entuzijazmom povezali su upravo Grad Malmö i njihovu organizaciju Bryggeriet sa svojom Općinom. U ožujku ove godine javnosti je predstavljeno idejno rješenje Skateparka Mediteran, najvećeg skateparka u Hrvatskoj, za koje su bili angažirani inženjeri švedske skate kuće Bryggeriet. S radovima izgradnje se, navodno, počinje na jesen. O tome koliko ova suradnja povezuje generacije svjedoči činjenica da danas o Fažani pričaju djeca u malmoškim školama, a o Malmöu stari fažanski ribari. Neobično je da marginalni skate film festival iz malog mjesta nosi jedinstvenu ideju prema kojoj se danas ugledaju svjetske skateboarding organizacije. Činjenica da je u početku mali, a sada već veliki, ali još uvijek neprofitni Vladimir skate film festival uzor skaterskoj meki poput Malma ne smije proći nezapaženo za sve one koji žele da se i Fažana zapazi u svijetu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini