NAJNOVIJEZELENA DRAMA

Nije pomogla peticija protiv izmjena prostornog plana: USRED UMAGA SRUŠEN STARI BOR VISOK 17 METARA

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Nakon lanjskih izmjena umaškog Detaljnog plana uređenja Centar čime je zelena površina prenamijenjena u građevinski obuhvat pokraj umaške Fine srušen visoki raskošan bor * Uklanjanje grana nije bilo preporučljivo

Ne kaže se uzalud - slika govori više od riječi. Dovoljno je baciti pogled na fotografije koje smo objavili i zaključiti – zelena drama u tri čina. No, krenimo otpočetka.

Iza zgrade umaške Fine prošle je godine javna površina, zeleni parkić, s izmjenom umaškog Detaljnog plana uređenja Centar prenamijenjena u građevinski obuhvat čemu su se usprotivili stanari iz kvarta potpisivanjem protestnog protuprijedloga kojim su zahtijevali da ta površina ostane ucrtana kao dječje igralište.

Zaklanjao pogled

No, njihov prijedlog nije usvojen pa je nekretnina kao građevinska prodana na gradskom javnom natječaju.

Na proljeće, građevinska tvrtka Tera iz Umaga ondje započela graditi stambeni objekt sa šest stambenih jedinica, međutim, koncem proteklog vikenda pri nastavku gradnje im se ispriječio raskošni bor visok oko 17 metara koji je rastao na parceli u vlasništvu susjedne Fine. Udarao je svojim širokim granama u prozore budućeg stambenog objekta, a k tomu je i zaklanjao pogled na vizure centra grada. Iz Tere su stoga angažirali tvrtku Težak iz Svete Marije na Krasu da stablo ukloni.

Direktor tvrtke Težak Valter Zakinja kaže da se izvođač radova prvotno protivio rušenju bora predlažući da se grane na krajevima tek skrate koliko je nužno da se nastavi nesmetana gradnja objekta.

Stanište ptica

No, iz tvrtke Težak su ih upozorili da bi se na taj način mogla poremetiti statika visokog bora što bi moglo nakon nekog nevremena ili snažnog vjetra prouzročiti rušenje stabla uz nastanak neprocjenjive štete.

I tako je postignut dogovor između Fine i Tere o uklanjanju bora, ispričao nam je Zakinja, a za što je stručnjacima iz njegove tvrtke trebalo puna tri dana. Prenosimo fotografije kako su tekli radovi obaranja stabla, ali i zadnju uspomenu na bor i njegovu višedesetljetnu prisutnost u Umagu na čijim krošnjama je donedavno bilo veliko stanište ptica iz kojega se prolamao veseli cvrkut.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam