OGORČENI

NEVIĐENA DEVASTACIJA UVALE UDIŠNICA U SV. MARINI: U pitomoj uvali betonirana ograda tik do plaže, a sada se uređuje i okućnica kućice. Mještani pitaju "Kako je to moguće?!"

| Autor: Branko BIOČIĆ

Uvali Udišnica, do koje se, prije prošlogodišnje izgradnje protupožarnog puta, moglo pristupiti samo morskim putem, na samoj plaži najprije je izgrađen zid kojim je zapravo ograđena parcela, a potom je ovdje postavljena i mobilna kućica. No, jučerašnjim obilaskom uvjerili smo se da ta ista kuća sada već ima i nadstrešnicu, solarne panele, ukopane spremnike za odvodnju, a bageri i dalje rade… 

 

Neviđena devastacija i gradnja na samoj plaži u uvali Udisnica u mjestu Sv. Marina kraj Labina izazvala je konsternaciju žitelja koji su nam i poslali prve fotografije uz koje su pojasnili da se radi o privatnom poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu stranaca na kojem je prošle godine niknuo zid na samoj plazi, a nakon toga i sve ostalo… vidljivo na fotografijama. "Mi mještani zgroženi smo time", kratko su ustvrdili uz pitanje kako je moguće da se na samoj plaži dozvoljavaju i nesmetano odvijaju građevinski radovi. 

gg

Radovi i dalje u tijeku

Uvali Udišnica, do koje se donedavno, prije prošlogodišnje izgradnje protupožarnog puta, moglo pristupiti samo morskim putem, na samoj plaži najprije je izgrađen zid kojim su zapravo ograđene čestice k.č. 5930 i 5929, a potom je ovdje postavljena i mobilna kućica. No, jučerašnjim obilaskom uvjerili smo se da ta ista kuća sada već ima i nadstrešnicu, solarne panele, ukopane spremnike za odvodnju… U neposrednoj blizini prisutni su i bageri te razni strojevi koji i dalje revno rade koristeći kao pristupnu cestu navedeni vatrogasni put.

Kako kažu mještani, naši sugovornici, i nakon prijave načelnici Općine Raša, ništa nije poduzeto pa su se obratili medijima jer im nije jasno kako je moguće da se tako nešto može raditi na neurbaniziranom zemljištu, točnije na samoj plaži. Smatraju da će se nakon objave bar netko od nadležnih zapitati je li to doista moguće i konačno izaći na teren i zaustaviti ovo nagrđivanje samog istarskog priobalja.

Stoga smo se i mi obratili načelnici Raše Gloriji Paliska s istim pitanjima - kako je moguće da se dozvoljava ovakva devastacija uvale i je li Općina išta poduzela da to zaustavi.

gg

- Za Općinu Raša ovakav zahvat u prostoru - a ovdje se radi o zaštićenom obalnom pojasu, nije prihvatljiv, što smo i obrazložili u zahtjevu upućenom građevinskoj inspekciji. Općina je, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, postupanje od građevinske inspekcije tražila u više navrata i to onako kako smo na terenu uočavali nove zahvate uz samu prirodnu plažu. Općina je napravila ono što je zakonski moguće, a sada očekujemo postupanje nadležnih, ustvrdila je načelnika Paliska itekako svjesna problema.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini