NAJNOVIJERAŠA

NEMA LJEPŠEG POKLONA: Za novi početak školske godine - obnovljena škola!

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Branko BIOČIĆ)

Vjerujem da je ovo kapitalno ulaganje stvorilo bolje uvjete za rad učenicima i njihovim učiteljima a kad se dobiju bespovratna sredstva iz EU fondova zadovoljstvo je još veće. I županija je dala dio novca i tako vratila dio sredstava koji ste nam dali, rekao je župan Fabrizio Radin

Početak nove školske godine u Raši je svečano obilježen otvaranjem obnovljene školske zgrade. Novom adaptacijom dosadašnji prostor dobili su drugu svrhu, novu informatičku učionicu, novi ured logopeda, arhivu, multimedijalnu prostoriju te školsku knjižnicu. Jedna učionica u prizemlju prenamjenjena je u novu školsku kuhinju i blagovaonu.

Gašenje područnih škola

Ravnateljica škole Grejs Franković podsjetila je kako je u ovih osamdeset godina grad prolazio kroz promjene, u školi su se izmjenjivale generacije učenika i učitelja, polako su se gasile brojne područne škole: Brgod, Barbići, Trgetari, Sveti Lovreč i nedavno Koromačno pa danas škola broji 33 djelatnika i 87 učenika sa samo   dva učenika putnika iz Štalija i Mosta Raše.

- Škola je danas zasjala u punom sjaju, estetskom i funkcionalnom. Za sve nas ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Učenici i djelatnici škole će zahvaljujući sredstvima Istarske županije, Općine Raša, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU od ove školske godine raditi u daleko boljim uvjetima, čime su ispunjeni ciljevi ovog projekta. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da nastavimo put prema podizanju kvalitete. Učenici i nastavnici radit će u uvjetima primjerenim 21. stoljeću i vjerujem da će im to biti poticaj da ostvaruju još veće uspjehe i rezultate. Zahvaljujem svim srcem svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta, a posebno našim domaćinima koji su nas ugostili prošle školske godine, djelatnicima SŠ Mate Blažine i ravnatelju Čedomiru Ružiću, rekla je ravnateljica Franković.

Posebno je pohvalila upornost i trud investitora i osnivača, odnosno djelatnike Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije za pripremu silne dokumentacije, stručnost i požrtvovnost, potom načelnicu Općine Raša, Općinsko vijeće koji su, kako je rekla, svojim radom i zalaganjem stvorili preduvjete za obnovu škole, potom partnera koji ih je svakodnevno pratio i poticao u radu, izvođača radova tvrtku de Conte, Elektru, Geo inženjering, Indikator, Singrad, Elkon, Elbergnova.

Viši društveni standard

Ravnateljica Franković u konačnici se zahvalila također učenicima, roditeljima i djelatnicima škole koji su strpljivo čekali i dočekali današnji dan te poželjela prvašićima i ostalim učenicima i njihovim učiteljima uspješnu školsku godinu koja će biti "ljepša od dosadašnjih". Ravnateljica je zatim primila cvijeće od predsjednika Općinskog vijeća Željka Zahtile.

Župan Fabrizio Radin rekao je kako vjeruje da su svi s nestrpljenjem čekali današnji dan pa imaju razloga za veselje jer je škola u Raši opet zasjala punim sjajem.

- Vjerujem da je ovo kapitalno ulaganje stvorilo bolje uvjete za rad učenicima i njihovim učiteljima a kad se dobiju bespovratna sredstva iz EU fondova zadovoljstvo je još veće. I županija je dala dio novca i tako vratila dio sredstava koji ste nam dali, a mi smo ih uložili u društveni standard. Želim vam svima uspješnu novu školsku godinu i sve iduće, rekao je Radin pozdravivši svih na kraju sa rudarskim "Sretno!" te je s prvašićem svečano prerezao vrpcu i time otvorio obnovljenu školsku zgradu.

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska istaknula je zadovoljstvo i ponos rezultatima učenika raške osnovne škole na svim natjecanjima. Naglasila je i kako je u projekt energetske obnove škole i njezine unutrašnjosti općina iz svog proračuna utrošila 800 tisuća kuna.

- Ovo je prilika da kažem da Općina zadnjih pet godina kontinuirano ulaže u svoje mlade. Tako smo 2014. godine otvorili prvu jasličku skupinu i time mnogim mladim majkama omogućili da se mogu zaposliti. Potom smo 2016. godine proširili kapacitet dječjeg vrtića i od tada spadamo u grupu općina koje osiguravaju smještaj za svu svoju djecu, 2017. godine smo na raškom trgu opremili i otvorili knjižnicu i osigurali poseban kutak za naše najmlađe. Redovito osiguravamo sredstva za aktivnosti predškolskog odgoja, kao i sredstva za produženi boravak djece, redovito stipendiramo naše učenike, a ono na što smo jako ponosni su aktivnosti dramske grupe. Uz sve to, kontinuirano se ulaže u prostor oko škole i vrtića, bilo nadopunjavanjem igrališnog prostora, bilo brigom o okolišu. Važno je reći da već treću godinu za redom odvajamo financijska sredstava za nabavku udžbenika i školskog pribora, čime želimo pomoći roditeljima u financijskim izdvajanjima kad krene nova školska godina. Početkom 2018. godine Općina Raša se uključila u Akciju gradova i općina prijatelja djece. Uloga Akcije je poboljšati kvalitetu života djece kroz realizaciju dječjih prava i tako utjecati na bolju budućnost lokalne zajednice. A mi želimo da Općina Raša izgradi okruženje po mjeri djeteta u svim aspektima života. Danas ćemo u funkciju staviti veliki kapitalni projekt koji je završen u manje od godinu dana. Veliku zahvalu šaljem i učenicima i roditeljima i nastavnicima za razumijevanje koje su pokazali tijekom prošle školske godine dok su trajali radovi. Znam da vam puno puta nije bilo lako. No, sada je sve to iza nas. Započinje nova školska godina i to na najbolji i najljepši mogući način, novom školom, zaključila je svečanost Paliska.

Veći energetski razred

Podsjetimo, radovi na energetskoj obnovi zgrade obuhvatili su toplinsku izolaciju zidova i krova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, odvajanje grijanja škole i dvorane, ugradnju dizala te prilaza za osobe s invaliditetom. Izvedenim zahvatom količina energije potrebne za grijanje centralne zgrade smanjena je za 64,5 posto te je time iz energetskog razreda C prešla u energetski razred A. Ukupna vrijednost projekta iznosila 5,37 milijuna kuna, a najviše je novca stiglo iz EU fondova.

U kulturno zabavnom programu sudjelovali su učenici škole a nakon razgledavanja škole svečanost je svojim koncertom začinila popularna Mia Dimšić.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam