PITANJE ZARADE I DALJE OTVORENO

NEIZVJESNA SEZONA: Rupe u srpnju i kolovozu još uvijek muče hotelijere i iznajmljivače

| Autor: Duška PALIBRK
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Čini se da je najmanje problema s punjenjem luksuznijeg smještaja, hotela s četiri-pet zvjezdica, glampinga, kuća za odmor s bazenima, dok je praznog hoda najviše u tzv. ljetnim apartmanima

Turistička godina koja je u Hrvatskoj počela lošim bukingom, što je osim Turske i drugih povratnika u igru bilježila i ostala konkurencija na Mediteranu, i dalje je neizvjesna. U brojkama smo kumulativno do sada u plusu, ali je pitanje zarade i dalje otvoreno jer nam "vise" vršni, zna se, i najisplativiji mjeseci u godini. To se ne pamti zadnjih nekoliko rekordnih godina kada je glavna sezona u hotelima na moru bivala rezervirana davno prije proljeća pa su tradicionalno opušteni Talijani i Rusi znali ostajati kratkih rukava.

Last minute

Neki se nadaju da se trend "last minute" proširio globalno pa rezervacije samo kasne. Rupe u bukingu za srpanj i kolovoz još uvijek muče i hotelijere i male iznajmljivače. Velike turističke kompanije nerado se izjašnjavaju o popunjenosti svog portfelja, ali je evidentno da su neki za pojedine objekte već ponudili akcijske cijene. Čini se da je najmanje problema s punjenjem luksuznijeg smještaja, hotela s četiri-pet zvjezdica, glampinga, kuća za odmor s bazenima, dok je praznog hoda najviše u tzv. ljetnim apartmanima. Jedna mi privatna iznajmljivačica iz Vinkurana kaže da je sve nepopunjene termine u apartmanima ustupila udrugama za djecu s posebnim potrebama.

Što se tiče predsezone, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević podsjeća da je ova godina po dinamici školskih praznika i blagdana u našim najznačajnijim emitivnim tržištima slična 2017., a potpuno različita od prošle godine. Ključni blagdani koji su lani bili u ožujku i svibnju, ove su godine u travnju i lipnju. Travanj je, stoga, Istri donio rekordnih gotovo milijun noćenja, točnije 960.000, što je 16 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Onda je svibanj gadno podbacio, čak 25 posto, ali se u istarskom TZ-u nadaju da će lipanj to posve nadoknaditi. Kumulativno za prvu polovicu godine očekuju između tri i četiri posto rasta.

Kiša otjerala goste

- S takvim rezultatom možemo reći da ćemo imati logičnu tranziciju iz predsezone u špicu glavne sezone. I kumulativno u prva četiri mjeseca Istra je imala sedam posto bolji rezultat. Svibanj je donio čak 25 posto minusa, no takav rezultat smo i očekivali upravo radi toga što u tom mjesecu ove godine nije bilo blagdana, a pored toga imali smo čak 24 dana izuzetno nepovoljnih vremenskih uvjeta, kiša i vjetrovito vrijeme. Lipanj je, s druge strane, počeo jako dobro, nadoknadio je minus iz svibnja već 19. lipnja i do kraja mjeseca očekujemo da će se tako nastaviti, kaže Ivošević.

Lipanjski skok potvrđuju i brojke s e-Visitora. U Poreču je, recimo, do 15. lipnja registrirano 45 tisuća turističkih dolazaka, što je čak 34 posto više nego lani u istom razdoblju, te 238 tisuća noćenja, što je godišnji rast od 18 posto. Katolički blagdan Tijelovo privukao je u Poreč 22 tisuće turista, najviše Nijemaca, Austrijanaca i Talijana, kojima praznici traju do sredine idućeg tjedna, kažu u porečkom TZ-u. Ovog vikenda domaćini su im priredili Giostru, prvo ljetno izdanje atraktivnog povijesnog festivala s viteškim turnirom kao vrhuncem trodnevnih svečanosti.

Dr. sc. Miroslav Pretula, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-Županijskoj komori u Istri, i predsezonu smatra lošijom nego zadnjih godina.

- Svibanj koji je po svim planovima trebao biti jako dobar na kraju je polučio pad broja noćenja u cijeloj Istri. U mojoj, umaškoj regiji, iako je Sea Star festival bio uspjeh i podigao je broj noćenja, nije na kraju kompenzirao svibanjski minus. Smatram da je to direktno vezano uz loše vrijeme i potencijalni turisti jednostavno se nisu odlučili na dolazak. U predsezoni su većinom kratki dolasci, što znači da dolaze gosti iz bližih krajeva i oni ovise isključivo o povoljnim vremenskim uvjetima. Psihologija turizma funkcionira kao želja odlaska na nepoznatu lokaciju koja nas privlači radi istraživanja, kao želja za mjestom ugodnog boravka i slično. Ta želja se pojavljuje kod gosta u određeno doba, to su godišnji odmori, vikendi, praznici ili kada su, u našem slučaju, uvjeti idealni za odlazak na more. Ove godine gosti su manje bukirali tijekom svibnja upravo zato što je bio vremenski loš i nije im pobudio želju za odlaskom na more. To je vjerojatno jedan od razloga pojave određenih rupa u bukingu srpnja i kolovoza, kaže Pretula.

Egzotične destinacije

Svjestan je, veli, i ojačale konkurencije, ali smatra da padu bukinga pridonosi i rast kupovne moći gostiju iz Europe zadnjih godina.

- S većom kupovnom moći turisti se odlučuju na veće rizike i odlaske na egzotičnije destinacije za koje se možda ne bi odlučili da su financijske prilike lošije. Te destinacije traže planiranje putovanja nekoliko mjeseci unaprijed, stoga su i ranije bolje popunjene za srpanj i kolovoz kada mi imamo rupe. U tom slučaju i mi nešto dobivamo. To su gosti koji možda i nisu htjeli ići na odmor, ali će ipak otići u zadnjem trenutku jer im povoljna financijska situacija to omogućava. Oni ne moraju planirati, samo rezerviraju dan-dva ranije, sjednu u automobil i odu. Takvih je sve više i ljudi sve manje prave dugoročne planove ako ne moraju. Stoga i smatram da će turistička sezona biti dobra i rupe u popunjenosti koje potencijalno i jesu sada problem, ispunit ćemo upravo tim gostima. Sezona će biti dobra, u najmanju ruku kao i prošla. Samo moramo biti u trendu! Ti gosti koji će doći u zadnjoj minuti neće uzeti smještaj od subote do subote, već će htjeti kombinirati dužinu boravka i dane dolaska po svojoj želji, tumači Pretula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater