PRIKUPLJANJE SREDSTAVA

NASTAVLJA SE HUMANITARNA AKCIJA ZA POMOĆ DJEČAKU IZ ROVINJA: Mali Stjepan odlično napreduje, ali mu treba još donacija

| Autor: Glas Istre
Mali Stjepan Budimir i majka Kristina (foto Rovinj FM)

Mali Stjepan Budimir i majka Kristina (foto Rovinj FM)


Udruga "Istra pomaže" nedavno je pokrenula veliku humanitarnu akciju pod nazivom "Svi za Stjepana" kojim žele prikupiti novac za pomoć u liječenju, odnosno rehabilitaciju četverogodišnjeg Stjepana Budimira iz Rovinja, i pomoći obitelji Budimir.

Naime, mali Stjepan ima veliki broj dijagnoza, a prema riječima njegove mame Kristine, glavna je hipotonija, što znači da ne hoda i da kasni u razvoju. Kako je pojasnila, propuzao je s dvije godine, nakon toga se uspravio, ali ne hoda. Stjepan ima četiri godine i zaostaje u motorici te logopedskom i defektološkom dijelu. On je hipoton (ima slabiji tonus mišića, op. a.), najviše u trupu, te se ovom akcijom nastoji prikupiti novac za rehabilitaciju u Poliklinici Glavić u Zagrebu, jer Stjepan ima loš nalaz kostiju, zbog čega ne može ići na ciljanu terapiju koja se zove "robot", a riječ je o spravi za hod koja je i cilj Stjepanove rehabilitacije nakon što mu ojačaju kosti. S obzirom da je riječ o jako skupim terapijama, roditelji su se obratili javnosti za pomoć.

Naime, cijena terapija je nekoliko stotina tisuća kuna. U međuvremenu Stjepan je uključeni u sve ostale moguće terapije: ide redovno na Goljak, uključen je u terapiju u Rovinju i ide na terapije u Puli.

Dodatan problem je što postoje sumnje da mali Stjepan ima i metaboličku bolest za koju još uvijek nema dijagnoze. Stjepan je prošao i operaciju crijeva… Ipak, cilj je da Stjepan prohoda i da se osposobi za život jer je u ovom trenutku potpuno ovisan o roditeljima.

Zbog svega toga je 19. prosinca 2021. u Rovinju održana sportsko-humanitarna manifestacija Božićni đir "Štrika Ferata" u organizaciji Grada Rovinja, Sportske zajednice Grada Rovinja i udruge Martišnjak z muštaci. Iz udruge "Istra pomaže" zahvalili su se organizatorima Sportskoj zajednici Grada Rovinja i Udruzi Martišnjak z muštaci, Gradu Rovinju, Crvenom Križu Rovinj i volonterima, Savjetu mladih Grada Rovinja, svim sudionicima, volonterima udruge "Istra pomaže" i donatorima koji su pomogli u organizaciji, provedbi i realizaciji ove hvalevrijedne manifestacije.

U humanitarno-sportskoj manifestaciji Božićni đir "Štrika Ferata" prikupljeno je 30.546,35 kuna za Stjepana. Ukupno je u prvoj akciji "Svi za Stjepana" prikupljeno više od 163.000 kuna.

- Nažalost ovo nije slučaj koji će se terapijom moći do kraja riješiti već Stjepanu predstoji život pun borbe kroz kojeg neće sigurno ići sam. Uz njega su uvijek njegovi roditelji, a uz roditelje i svi ljudi koji žele pomoći putem akcija koje organiziramo kao udruga, poručuje Damir Bubić, predsjednik udruge "Istra pomaže" te naglašava da je humanitarna akcija "Svi za Stjepana" otvorena do 1. veljače ove godine.

Za pokretanje akcije ishodilo se rješenje Istarske županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te je otvoren poseban račun za pomoć. Iz udruge ipak ističu da uplate pristižu na kapaljku, ali se i dalje bore.

"Stjepanu predstoji daljnja dugotrajna rehabilitacija, ali njegov je napredak već vidljiv. Prilikom pokretanja prve akcije Stjepan je mogao napraviti samo korak, dva, a sad se već sprema za mali maraton. Da bi nastavili s ovakvim napretkom bitno je prikupiti još donacija", naglašava Bubić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini