PROMJENE UNUTAR SCHENGENSKOG PROSTORA

Namjeravate po špežu u Trst ili Kopar? Pripremite se na gužve, jer NA GRANICI ĆE UZIMATI OTISKE PRSTIJU

Sistem interoperabilnosti zahtijeva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, što će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani, kazao je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Na granici Hrvatske i Slovenije moglo bi uskoro doći do dugotrajnih čekanja. Razlog tome ne leži u odnosima dviju država ili – kao pretprošlog ljeta u usporavanju sa slovenske strane kako bi se Hrvatsku pritisnulo zbog arbitražnog sporazuma – nego u odluci Bruxellesa o izmjenama u informatičkom povezivanju članica šengenskog prostora Europske unije.

Budući da Hrvatska nije ušla u Schengen, na granici sa Slovenijom provodit će se posebne mjere prema državljanima "trećih zemalja" što bi, potvrdio je to slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, moglo izazvati znatno sporiji protok prometa.

Da je to loša vijest za Hrvatsku potvrđuje i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji kaže da je "blago rečeno da bi novi sistem mogao prouzročiti zastoje."

- Novi sistem će zasigurno dodatno zagušiti promet na našim već preopterećenim graničnim prijelazima. Pogotovo u tijeku turističke sezone, što će biti dodatni udar na naše gospodarstvo i turizam. Premijer i Vlada mogu nastaviti inzistirati da se novi sustav prebaci na vanjske granice, ali otpočetka tvrdim da je jedino cjelovito rješenje ubrzani i zasluženi ulazak Hrvatske u Schengen, objašnjava Flego i nastavlja:

"Schengen je naš glavni cilj, karta za "Ligu prvaka". Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete i jedine preostale prepreke su političke naravi. Iz tog razloga, očekujem da će EU uzeti u obzir našu geografsku specifičnost i činjenicu da je Republika Hrvatska ta koja brani i čuva granice Europske unije te čim prije staviti to pitanje na dnevni red. Hrvatska po svim kriterijima zaslužuje biti dio Schengenskog prostora."

- Sistem interoperabilnosti zahtijeva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, što će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani. Spominjala se i mogućnost posebnih redova za prolaz putnika iz trećih država, ali svuda na terenu to neće biti moguće, kazao je slovenski ministar Hojs uz napomenu da je rok za uspostavljanje interoperabilnosti zbog kašnjenja u nekim državama pomaknut na svibanj 2022. godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater