NAJNOVIJEFESTIVAL BUCOLAJA U SVETOJ MARIJI NA KRASU

Nakon proslave Svete Marije slijedi fešta Svetog Jerolima

Festival boculaja u Svetoj Mariji na Krasu (S. BOSNIĆ)

Iako je blagdan Velike Gospe iza nas valja se prisjetiti da je i ove godine obilježen u naselju koje nosi naziv posvećen Bogorodici, Svetoj Mariji. Program se odvijao prema planu, kazuje nam predsjednik Mjesnog odbora Sveta Marija na Krasu (naselja na području Grada Umaga), Liviano Kocijančić koristeći priliku da odmah obavijesti javnost o novoj, nadlozećoj pučkoj fešti u Valici koja se proslavlja 30. rujna na dan Svetog Jerolima.

- To su dvije najveće tradicijske fešte u našem mjesnom odboru i imaju uporište u katoličkim blagdanima. Osobito je popularna proslava Velike Gospe jer traje dulje, pa ima više događanja što je razlog okupljanja većeg broja zainteresiranih. No, ne smijemo zaboraviti da je to jedan od najvećih kršćanskih blagdana kojega štuju strani turisti, a osobito Talijani, pa je bilo dosta i stranaca, kazuje nam Kocijančić. Program je započeo boćarskim turnirom u kojem je sudjelovalo 16 ekipa, nastavio se turnirom u briškuli i trešeti i osmom međunarodnom natjecanju u streljaštvu - lovačkom trapu. Nakon jutarnje mise bio je organiziran tradicionalni obiteljski ručak, a zatim su svi otišli ispratiti malonogometni turnir na kojem se natjecalo osam ekipa. Navečer je započeo slatko priželjkivan osmi Festival bucolaja i muzika za ples.

- Na našim se feštama rado pleše i momci s Bujštine, slavni ITD band koji svira već četiri desetljeća zajedno, najbolje poznaje ukus lokalnog stanovništva, pa je tako bilo i u Mariji na Krasu. Plesalo se bez premca i bez obzira na životnu dob. Program su osvježili pjevač Marco Moragn i pjevačica Bojana Labinjanka koji su se popeli na stage i pridružili ITD-ovcima, a gromoglasan su aplauz dobili posvetivši blok pjesama vječnom Oliveru kojeg je sva publika voljela, prepričavao je Kocijančić, inače poznat kao velik prijatelja Olivera.

Ugodno iznenađenje večeri priredio je lirski tenor s Gornje Bujštine Franco Marušić čije ime u posljednje vrijeme postaje sve prisutnije na pozornicama cijele Bujštine i izvan njezinih granica. Noć je bila raspjevana i rasplesana i muzičari na pozornici nisu gledali na sat sve dok nije ostalo tek nekoliko neumornih parova i da bi tada najavili fajrunt. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike