BUZET: ZA POTICANJE RAZVOJA PODUZETNIŠTVA 700.000 KUNA BESPOVRATNIH POTPORA

Najviše interesa za nabavu alata, opreme i radnih strojeva


Neovisno o smanjenju gradskog proračuna zbog izmjena zakona o brdsko planinskim područjima kao i zakona o financiranju jedinicama lokalne samouprave, u Buzetu su, kaže gradonačelnik Siniša Žulić, zadržali dosadašnju razinu financiranja programa i projekata u poduzetništvu po čemu Buzet svrstavaju među hrvatske gradove koji najviše izdvajaju za te namjene.

- Želja nam je nastaviti takve trendove, razvoj i rast gospodarstva, samim time su i gradski poticaji ostali na istoj razini s dosadašnjim s obzirom se pokazalo da je većina mjera dobro prihvaćena kod poduzetnika, kaže Žulić.

Dodatne kontrole

Upravo je objavljen javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu nepovratnih potpora za poticanje razvoja poduzetništva u ovoj godini za što je u gradskom proračunu osigurano 700.000 kuna. Na prijedlog odbora za gospodarstvo pri Gradskom vijeću uvedene su još neke dodatne kontrole kako bi se provjerilo koriste li se sredstva za namjene za koje su i odobrena.

Od predviđenih 700.000 proračunskih kuna, više od pedeset posto kao i prethodnih godina namijenjeno je kapitalnim potporama za povećanje konkurentnosti koje se mogu dodijeliti za nabavu jednog komada alata ili opreme, odnosno jednog stroja s potrebnim dodacima i priključcima. Kapitalna potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova za odobrene namjene, a najviše deset tisuća kuna.

- Za ovu se mjeru već tradicionalno očekuje najviše zahtjeva. Samo u prošloj godini dodijeljeno je 70 kapitalnih potpora, znači oko pola milijuna kuna vrijednosti poticaja, pri čemu valja istaknuti da se za nabavu opreme i strojeva, teretnih vozila, utrošilo gotovo dvostruko više sredstava pribroje li se gradskim bespovratnim sredstvima i sredstva koja su sami poduzetnici izdvojili za te namjene, ističe Iris Jakac iz resornog gradskog odjela.

Lani je dodijeljeno dvadesetak potpora za novo zapošljavanje i samozapošljavanje. Nedavno je objavljeno da je s 2,6 posto Buzet predvodnik top liste od deset hrvatskih gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti čemu su, kaže Žulić, jednim malim djelom pripomogle i potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje.

- Ovu mjeru nismo uveli danas već je primjenjujemo od 2010. godine kada je tvrtkama najviše trebala takva podrška. Prvenstveni cilj bio je da se zbog, za buzetske prilike tada velikog broja nezaposlenih, potakne otvaranje novih radnih mjesta jer je to najefikasniji način suprotstavljanja posljedicama krize, kaže Žulić.

Deset novih obrta

Lani je kroz 11 mjera za poticanje poduzetništva sveukupno dodijeljeno 119 potpora u visini od 740.000 kuna. Među ostalim otvoreno je desetak novih obrta s time da je za te namjene dodijeljen 21 poticaj s obzirom su se nastavili sufinancirati neki korisnici iz pošle godine, a dodijeljeno je i nekoliko potpora za nastupe na sajmovima i manifestacijama za zakup izložbenog prostora i promotivne materijale.

Među mjerama za poticanje razvoja poduzetništva predviđene su i potpore poduzetnicima - početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo, potpore poduzetnicima - inovatorima za uvođenje inovacije u proizvodnju, potpore poduzetnicima za ulaganje u standarde kvalitete i certificiranje, subvencije troškova polaganja majstorskih ispita o stručnoj osposobljenosti i u obrtništvu, kapitalne potpore za projektnu dokumentaciju za gospodarske objekte kao i sufinanciranje troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter