Puno projekata

NAJMANJA OPĆINI U ISTRI NASTAVLJA S RASTOM I RAZVITKOM: U planu im je gradnja koja će razveseliti mnoge, posebno mlade

U Svetom Petru u Šumi gradi se i sportski centar koji će se sastojati od Nacionalnog centra pljočkanja, malonogometnog igrališta s umjetnom travom, skate parka, košarkaškog igrališta, dječjeg i fitness parka, odmarališta, parkirališta te dvorane "Sportska hiža"

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Mario Bratulić (snimio Anđelo DAGOSTIN)

Mario Bratulić (snimio Anđelo DAGOSTIN)


Površinom najmanja općina u Istri nastavlja se dinamično razvijati u ekonomskom i društvenom smislu. Nakon što je ne tako davno otvoren multimedijski prostor Hrvatska kuća od kobasica, trenutno se preko puta mjesnog stadiona gradi sportski centar s kojim će općina dobiti urbani standard za održavanje treninga.

Demografski je ova općina najvitalnija u Istri. Uveli su određene financijske potpore roditeljima. Tu ne staju, već za razliku od ostalih općina unutrašnje Istre, a pogotovo grada Pazina koji bi tu trebao prirodno prednjačiti, najavljuju izgradnju POS stanova.

- U tijeku je anketa, a nakon što dobijemo informacije o broju zainteresiranih, ako ih bude dovoljno, osmislit ćemo konačni projekt i krenuti u gradnju. Želja nam je omogućiti rješavanje stambenog pitanja za sve mlade koji možda nemaju uvjeta za izgradnju obiteljske kuće ili žele stan, ali i za sve one koji žele doseliti u Sveti Petar u Šumi iz Pazina, Istre ili drugih dijelova Hrvatske, kazao je općinski načelnik Mario Bratulić.

Veliki potencijal 

Projekt bi se proveo putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) na sličan način kao što je to napravio Grad Rovinj. Očekuje da bi cijena četvornog metra stana koštala 1.350 eura.

Bratulić vjeruje da će pomoću ITU mehanizam Europske unije uspjeti sagraditi i poduzetnički inkubator koji bi privukao nove stanovnike višeg obrazovnog statusa. Otkrio nam je da je imao nekoliko upita od obitelji iz područja Zagreba koje su zainteresirane za doseljavanje na područje središnje Istre. Kaže da ih je na to potaknula situacija s koronom i mogućnost rada na daljinu.

Posjetili smo i lokaciju - a radi se o stambeno-poslovnoj zoni Teža II. - gdje bi se gradili stanovi, a kasnije i poduzetnički inkubator. Radi se o dvije nekadašnje velike farme preko puta stadiona. Ogromni su to kompleksi na više etaža. Veći dio objekata je statički stabilan pa načelnik Bratulić kaže da su sada u fazi razrađivanja modela na koji bi ih način upotrijebili za gospodarske svrhe (poduzetnički inkubator) ili rušili da dobiju prostor za POS stanove.

Mnogo je ideja u glavi dugovječnog općinskog načelnika, ali trenutno mu je prioritet završiti Sportski centar i zainteresirati mještane da se jave na anketu za POS stanove. Anketa traje do 10. prosinca i nije obvezujuća.

Sportski centar

Sportski centar koji se gradi u Svetom Petru u Šumi sastojat će se od Nacionalnog centra pljočkanja, malonogometnog igrališta s umjetnom travom, skate parka, košarkaškog igrališta, dječjeg i fitness parka, odmarališta, parkirališta te dvorane "Sportska hiža" s modernim spravama za tjelovježbu.

Projekt opremanja Sportske hiže Općina je kandidirala na natječaj Lokalne akcijske grupe "Središnja Istra" te bi u općinsku blagajnu uskoro trebale "sjesti" 132 tisuće kuna. Projekt košta 160 tisuća kuna. Općina je već ulagala značajna sredstva u obnovu te zgrade, a još slijedi energetska obnova i postavljanje nadstrešnice.

U prvoj fazi do kraja ove godine izgradit će se kompletna infrastruktura te Nacionalni centar pljočkanja i dva parkirališta. U drugoj fazi, u prvoj polovici iduće godine, počet će izgradnja skate parka, dječjeg igrališta, košarkaško igralište i dovršetak nogometnog igrališta, tako da bi sve moglo biti gotovo do Petrove 29. lipnja, kada se slavi Dan općine.

Nacionalni centar pljočkanja imati će deset staza za igranje te će se ondje moći igrati i međunarodne utakmice. Planira se da će njegovo otvorenje biti iduće godine svibnju. Općina Sveti Petar u Šumi je investitor, a prva su sredstva bila osigurana putem Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma i sporta. Iduće će se godine Općina prijaviti i za drugi dio projekta. Očekuje se da će Općina participirati s 20, a država s 80 posto potrebnih sredstava.

Prva faza izgradnje sportskog centra povjerena je supetarskoj tvrtki Kranjci gradnja, koja je među četiri ponuditelja dala najnižu ponudu u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna (s PDV-om).

Sanacija stadiona

- Ovo će postati jedan respektabilni sportski centar, posebice kad dovršimo i sanaciju stadiona koji trenutno može primiti 200-injak gledatelja. Nazvat ćemo ga Arena Petrus, kazao je supetarski načelnik Mario Bratulić, te napomenuo da se, uz onaj Pazinke, radi o jedinom nogometnom klubu u središnjoj Istri. Osim za potrebe škole nogometa i nogometaša, nadaju se da će malonogometno igralište s umjetnom travom moći iznajmljivati zainteresiranim grupama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater